Witam
Jestem Patryk i mieszkam w Hiszpaniii juz 5 rok, skonczylem tutaj juz
pcpi (administración), grado medio (gestión administrativa) i grado superior (administración y finanzas).
Mam 2 opcje studiowania, w Hiszpanii na uniwesytecie w Zaragozie, lub w Polsce na uczelnii prywatnej zaocznie(Lublin WSEI) i pracowac w agencji reklamowej.
To co bym studiowal w Hiszpaniii bylby kierunek ADE ¨Administración y dirección de empresas¨. W Polsce zarzadzanie lub najbardziej podobny kierunek do studiow hiszpanskich.
To co mnie zastanawia, jak rozpoznaja polskie dyplomy w Hiszpanii, wiem ze tutaj tytul jest warty 240 kredytow w planie Bolonia(4lata), w polsce za 3 lata daliby mi 180. Pewnie bym musial dozaliczac przedmioty w Hiszpanii.
Punkt za, w Polsce moglbym pracowac (enchufes) i studiowac na raz, tutaj w Zaragozie, raczej tylko studiowac...
Sprawa z mieszkaniem, jezykiem itp... nie ma roznicy miedzy Polska czy Hiszpania...
Zastanawiaja mnie wzgledy przyszlosciowe, ktory dyplom da mi wiecej w zyciu?
Nie chodzi mi, gdzie latwiej zrobic, ale o to gdzie warto studiowac na przyszlosc.¿?
Koszty kierunków, sa bardzo zblizone, to samo musze placic w Hiszpanii za publiczna co w polsce za prywatna uczelnie.
W razie odpowiedzi, bede podawal wiecej szczegolów, temat otwieram jako orientatywny, moze wiecej osób bedzie w podobnej sytuacji.
zostawiam e-mail: [email]
Pozdrawiam
Patryk