Kupno mieszkania

Temat przeniesiony do archwium.
Oboje z mężem racujemy w hiszpanii.W tym roku udało nam siię kupić mieszkanie.Niie wiem jak się rozlicyć urzędem podatkowym.Czy tam też trzeba coś placić.Zaznaczam że nigdy nie składaliśmy dklaracji.Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.POMOCY.
kupiliscie mieszkanie w roku 2012 czy 13,to wazne bo zmienily sie przepisy o odliczeniach.W momencie kupna jak podpisywaliscie umowe musieliscie zaplacic podatek od zakupu,nie wazne czy to nowe mieszkanie czy z drugiej reki,wzieliscie hipoteke-to tez musicie zaplacic podatek od hipoteki.Jesli kupiliscie od banku to oni wszystko zalatwia a jesli sami to bedziecie miec troche spacerkow od urzedu do urzedu,nie zapomnijcie o registro propiedad-na szczescie tam zaplacicie najmniej.jesli kupiliscie w 2012 to mozecie teraz rozliczyc sie z hacienda-na wasza korzysc.powodzenia
A co to takiego registro propiedad.kulśmy mieszkanie od banku i nie do końca wiemy co jeszcze trzezba zrobić.Bank tylko pobierał odpowiednie opłaty ale ne wiem co jeszcze???Co z podatkiem od nieruchomo ści??? IVA jest załatwiona.
jak kupiliscie od banku to bank napewno zajal sie wszystkimi oplatami i za miesiac od zakupu przedstawi wam wszystkie dokumenty..Do haciendy odprowadzasz podatek od hipoteki i od zakupu,nastepnie notariusz-placisz za podpisanie hipoteki i umowy kupna i w registro propiedad/rejestr wlasnosci/ placisz za wpis ,ze to i to mieszkanie jest twoje i drugi wpis ze masz hipoteke i jesli bank to wszystko zalatwial to dochodzi jeszcze honorarios dla firmy ktora sie tym zajela-te wszystkie zalatwiania tylko wygladaja tak przerazajaco -gorsza jest przeprowadzka/pakowanie i rozpakowanie/-ale to juz wasze wlasne mieszkanko
I to jest piękne :)
Dzięki za informcje

hejka. a jak wyglada sprawa z czynszem jesli kupuje sie mieszkanie w bloku. i ile sie placi na miesiac?? wiecie cos o tym?
koszt niewielki nie pamięam okładnie ale około 12euro miesiecznie...i chyba 4 za garaz....
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa