ubezpieczenie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Czy ktoś mógłby mi doradzić co powinnam zrobić w takiej oto sytuacji:

Aktualnie jestem ubezpieczona przez urząd pracy jako osoba bezrobotna,
i tak raczej pozostanie do momentu kiedy 7 kwietnia wyjeżdżam do hiszpanii, jednakże umowę o pracę "CONTRATO DE TRABAJO DE DURACIÓN DETERMINADA Eventual por circunstancias de la producción"

dostanę po dwu tygodniowym szkoleniu czyli około 20 kwietnia.

Czy dobrze zrobię jeśli wyrobie sobie kartę EKUZ i do momentu podpisania umowy będę miała tą kartę a w momencie kiedy podpiszę umowę będę miała ubezpieczenie tam na miejscu i wtedy zgłoszę przez internet w UP podjęcie pracy za granicą?

Czy polecacie jakieś dodatkowe formy? Albo inny sposób żeby zawsze jednak mieć to ubezpieczenie wrazie czego...

z góry dziękuję za odpowiedź ;)
up
Najlepiej spytaj w UP. Skąd wesz, że można zgłosić przez Internet to, że masz pracę? Zawsze słyszałam, że trzeba do nich iść osobiście.
Ubezpieczenie masz do momentu aż się sama nie wypiszesz z UP lub oni Cię nie wypiszą (wyrzucą) np. gdy nie przyjdziesz do nich na wyznaczone spotkanie. Masz wyznaczona datę spotkania? Jeśli jest później niż po 20 kwietnia, to sie nie masz co martwić ;). Jak bedziesz mieć już pracę, to oni mogą Cię sami wykreślić. A Karta EKUZ 'działa' tylko jak jesteś zatrudniona, zarejestrowana w UP w PL. Przed wyjazdem zawsze warto wykupić dodatkowe ubezpieczenie (może być samo turystyczne).
akurat w moim UP jest na ich stronie opcja zgłoszenia podjęcia przez internet, zresztą na ostatnim podpisie babka, która mnie obsługiwała sama mnie o tym poinformowała...

dziękuje za obszerną odpowiedź ale bardziej chodziło mi o to co powinnam zrobić po wypisaniu się,
czyli jak już będę miała umowę tam na miejscu, to czy wkupić dodatkowo ubezpieczenie w polsce?
Sadze ze nie musisz wykupywać ubezpieczenia w PL. Chyba, ze masz mniej niz 30 lat, to najlaniej wyjdzie ubezpieczenie euro 26. Gdybys np zlamala reke, to dostaniesz 'odszkodowanie'. Jesli pracujesz w Hiszpanii i masz ubezpieczenie, to ono obowiazuje na takich samych zasadach jakbys pracowalam w PL. Obowiazuje w Hiszpanii i w Polsce (jeśli np przyjedziesz do Polski na urlop) Podobnie jakbys miala karte EKUZ. Oczywiscie nie obejmuje wszystkich zabiegow, ale wydaje mi sie, ze i tak oferruje wiecej niz sluzba zdrowia w Polsce :)
Powodzenia!

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa