pomocy

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

31-60 z 86
w sumie to jesli ktos bardzo prosi o tlumaczenie to robi to dlatego ze dany tekst jest mu do czegos potrzebny..... wiec po co rozwodzic sie nad tym czy mieszka w dzungli czy w Wawie ... czy ktos go robi w ´´bambuko`czy tez nie .... czy domofon byl popsuty... itd...
no wlasnie dlatego, jak juz pisalam, profesjonalny tlumacz dostaje zlecenie i za oplata tlumaczy najgorsze bzdury, my nie jestesmy tu profesjonalnie wiec nieraz pozwalamy sobie na komentarze, niejednemu to oslodzilo zycie lub otworzylo oczy, ale nie bede do tego nikogo przekonywala, bo trzeba duzo tu poczytac, a czlowiek jak czlowiek, wiedziec i komentowac lubi, wszyscy by chcieli szybko, dobrze, duzo i nie pytac o nic
Tragedia..... po co sobie bezsensu wsadzacie szpile ....
....a w Krakowie
na Brackiej pada... pada deeeeeszcz
pa-da deeeszcz....

Snieg chyba raczej teraz, nie?

;)
Pada?Jak dla mnie to wyglada na ULEWE!!!!Uleje usiece,uleje usiece...:-)
Nie lij, dyscu, nie lij, bo Cieee tu nie tseeebaaaaaa

Oj, widzisz Gagina, i teraz mnie naszlo na wódke zoladkowa w góralskiej knajpie. Chyba, kurde, w Pirenejach :/
Bea, komentarz komentarzem, a chamstwo chamstwem. Jest różnica.
Zadziwia mnie po prostu, jak ktoś z taką wiedzą może być aż takim prostakiem jak ten pan.
Czyżby "dejá vu"...? Zapomniała hasła ? Kogoś mi to przypomina. Objawy wskazują na podobne cierpienia... Tak czy siak 'cremacatalana', radzę zetrzeć pianę z brody bo zachlapiesz klawiaturę.
...Bo cham to wzór do naśladowania, bo

chamem tu nikt nikomu nie zabrania. Cieszy się ojciec,

cieszy się mama gdy syn wykaże cechy chama. O jaki

mądry, o jaki cwany, poradzi sobie - tak myślą mamy,

bo cham idolem jest od stuleci, przykładem świeci.

I nawet dzieci są pod wrażeniem, kiedy widzą chamów,

takich pewnych siebie. Wiem, że tego nie zmienię...

Najlepiej z tym chlopkiem nie wchodzic w dyskusje. Bardzo chce byc autorytetem moralnym, niech mu sie wydaje, ze jest. Zostawmy go z takim przekonaniem.Tak, jestem naiwna...Tak,mieszkam w dzungli w Afryce...Tak, robi mnie w bambuko...Tak, tak , tak...niech sobie wezmie na zapas nastepne "tak, masz racje", niech przesiaduje na tym forum do poznych godzin nocnych kapiac jadem. Jest jak chlop malorolny uprawiajacy ziemniaki najdluzej we wsi i niech go to w jego przekonaniu upowaznia do zalatwiania potrzeb fizjologicznych w miejscu publicznym.

...Nie masz tu nie masz opamiętania.

Chamy, wszędzie ich mamy. W chałupie, w sejmowej

grupie. Wszędzie cham z ludzi wyłazi, nietrudno sobie

wyobrazić co nas czeka, gdy zamiast człowieka cham

nam w biurze karze czekać, cham nauczać na wykładach.

Cham mnie sądzi, cham mnie bada!...
Ach, dokładaj, dokładaj! Im wieksza twa nienawiść tym większa moja siła...

Ale musisz bardziej popracować nad kopiowaniem, treścią i formą literacką - tak niechlujne wpisy mnie nie zadowalają.
ok, mowisz i masz, naczelny chamie tego forum
Spojrzcie na to dziewczyny inaczej. Porady sercowe tego pana sa niezwykle cenne.Doceńcie jego zaangazowanie w wasze prywatne sprawy, przyznacie, ze nieczesto mezczyzna znajduje na to czas, no chyba ze jest gejem, ktory, jak wiadomo, oprocz brylantow, jest najlepszym przyjacielem kobiety. Hmm...to rozchwianie emocjonalne, przeczenie samemu sobie...

argazedon 5 Gru 2009, 23:44 odpowiedz
To jest forum językowe - jeśli wydaje ci sie to śmieszne to idź na jakieś plotkarskie. A tutaj stosuj reguły języka, którym się tu zajmujemy.
Inaczej nikt nie bedzie odpowiadał na twoje bezsensowne gryzmoły - lenistwo i arogancja nie popłacają. Skoro nie masz szacunku do tego języka ani do uzytkowników tego forum to znajdź sobie inne gdzie "takimi szczegółami" się nie przejmują.
Ale TO forum jest jakoś najbardziej uczęszczane. Ciekawe z jakiego powodu...?

forum jezykowe - forum, na ktorym na prosbe o przetlumaczene tekstu na j.hiszpanski argazedon odpowiada :"...Facet cię robi "w bambuko" a ty taka naiwna... Bo chyba nie mieszkasz w dżungli w Afryce? A nawet tam skutecznie by ci dostarczono co trzeba..."

szacunek dla uczestnikow forum - "...Bez kontekstu twój tekst, pomijając oczywiste błędy stylistyczne i inne, jest po prostu idiotyczny..."
"...A gdybyś był bardziej dociekliwy i inteligentny to szukając wzoru do nauki, znalazłbyś pełno prac tego typu nie tylko na tym forum..."
"...Ja nie wiem skąd się bierze u tych dzisiejszych grafomanów takie zamiłowanie do oksymorona i nonsensownych zbitek słownych..."
"...Do czego ci te idiotyczne sformułowania potrzebne ? Bo głowa boli jak się to czyta..."
"... Tzw. "burak" tyle, że rodowity :-) Tym bardziej jeśli to kręgi sportowe a w szachy to on nie gra raczej.Poradź mu żeby choć raz w tygodniu przeczytał gazetę. Ale nie brukowca tylko coś w rodzaju "El País" czy "El Mundo"..."
"...Troll zobaczyl odnosnik, który podałem w innym temacie wczoraj osobie pytającej i wyrzygał swoje "mądrości", jak zwykle :-)..."
"...Szkoda czasu na ogladanie i słuchanie tego wrednego głosiku zakompleksiałego palanta. Na dźwięk jego nazwiska a tym bardziej widok tego indywiduum, normalnego człowieka powinno zbierać na wymioty więc nie ryzykuj..."
..............................................

"............NIE masz pojęcia ile się znamy na tym forum i na co mogę sobie pozwolić.........."

Otoz takowe pojecie mamy...

Teraz do ciebie,chlopku-roztropku, twoje wlasne slowa: "...Wiesz kto to była Hanka Ordonówna ? Posłuchaj jej największego przeboju :-)..."

...tak wiec gdyby ta paczka nawet nie doszla, badz spokojny o Atenke i o nas wszystkie!
Ciao :)
dobre :)
Czytając powyższe: i kto tutaj ma pianę na ustach? To chyba nie ja powinnam się napić meliski. Pamiętajcie, że to tylko Internet, ale po drugiej stronie siedzi też człowiek.
'asharon' - tłumiona frustracja jak widać nie pozwala ci zauważyć, że żadne z tych sformułowań nie odnoszą się do forumowicza "ad personam". Trzeba być naprawdę zakompleksioną osóbką żeby brać takie rzeczy do siebie i rzadko kiedy tak mało inteligentne reakcje się tu pojawiały.
Ty nawet nie potrafisz zrozumieć kontekstu, w którym pisałem o "szacunku dla innych forumowiczów", więc szkoda czasu na polemiki.

Jak już 'BeaI' napisała, to forum rządzi się prawami takimi jak każde. Choć podstawą jest merytoryczna znajomość języka hiszpańskiego. Jeżeli ktoś nie hce się narażać na opinie pomagających mu ludzi to zawsze moze udać się do płatnego tłumacza.
Autorka tego tematu wie, że moje komentarze wynikające z sympatii do niej, miały na celu tylko ewentualny impuls do trzeźwego zastanowienia się. Mam na co dzień zawodowy kontakt z dostawcami z krajów południowych i znam ich kłamliwość i nierzetelność. I nie wnikam w niuanse relacji, której nie znam, tylko bazuję na tekście wpisu. I choć na szczęście moje podejrzenia co do prawdomówności nadawcy okazały się nietrafione, zawsze jest pożytek z tego. W tym wątku na przykład został uratowany honor polskiego listonosza i jego pracodawcy :-)

Zamiast zajmować się kolekcjonowaniem moich "genialnych sformułowań" :-), których jak widać zazdrościsz mi bardzo (zbieraj dalej- może codzienna lektura zwiększy ci I.Q.) zajmij się podnoszeniem swoich kwalifikacji.

To jedyne co ci napiszę bo do poziomu twych wypocin nie będę się zniżał.
no coz, asharon, przejrzalam twoje posty i akurat ty nie mozesz skarzyc sie na chama z tego forum, ale tak po prawdzie, to przeginasz, ublizasz imiennie w zasadzie bez powodu, ale widocznie to jest twoje okazywanie wyzszosci kultury nad chamstwem, a teraz jeszcze tylko spytam, jak ten cham wam zniknie, to kto przejrzy,poprawi, poda i wytlumaczy, zajmiesz jego miejsce? zastanow sie troche zanim kogos tak bez sensu zaatakujesz,to broñ obosieczna, no wlasnie, ale to jest internet i wszystko tu mozna
Bea, sugerujesz system "mogę wszystko bo jestem niezastąpiony". Przypomina mi to wszystko nasz polski Sejm, kolesiostwo i szczególnie "nie wiesz ile się znamy na tym forum i na co mogę sobie pozwolić". Ja tym gardzę. Niezależnie od kompetencji i wiedzy, którą Argadezon przykuł moją uwagę i której szczerze zazdroszczę.
nie przesadzaj,po prostu uwazam za przegiecie nazywanie kogos publicznie chamem i to jeszcze robi ktos, komu tu udzielono odpowiedzi a przy okazji innej utarczki slownej sobie chce ulzyc
Dime de qué presumes y te diré de qué careces ...
No coz, Beal, najpierw piszesz,ze mozna na tym forum pisac wszystko, a potem, ze "uwazasz za przegiecie".Dlaczego reagujesz na wytykanie chamstwa argazedonowi a nie reagujesz kiedy on obraza osoby zupelnie spokojnie funkcjonujace na tym forum. Przeciez ludzie prosza go o minimum krytyczne dobrych obyczajow. Juz chyba za duzo osob na tym forum obrazonych przez tego uzytkownika. Sa fora plotkarskie gdzie uwagi, ktore on czyni za twoja aprobata, beda na miejscu.
a co ja bede tlumaczyc, jak nie rozumiesz roznicy miedzy komentowaniem a wyzwiskami, to ja juz nic nie mowie bo i po co...
dyskusja z toba jest bez sensu, rece opadaja......
Widzisz asharon, dostałeś tutaj odpowiedź to siedź cicho. Jak się robi coś za darmo, to nie trzeba zachowywać minimum dobrych obyczajów - na to wychodzi.
wiecie co, bywam na różnych forach ale czegoś takiego na żadnym nie znalazłam.

dodam coś jeszcze iiii to bardzo szczerze .... czasami potrzebuję pomocy , bo sama nie potrafię czegoś napisać , czegoś wyjaśnić i pierwsza moja myśl jest "poszukam pomocy na forum" a za nią następna myśl" nie , bo zaczną się komentarze" Zgłaszam się do was w sytuacjach dość dla mnie ważnych lub o tłumaczenie np. wiersza (czyli nie bardzo ważnej ale na ogół nie komentowanej). Zaczęłam zaglądać trochę do książek , na ile mi czas pozwala staram się uczyć gramatyki , ale do tego potrzeba systematyczności , na którą nie zawsze mogę sobie pozwolić, a co za tym idzie? zapominam lub wszystko zaczyna mi się mieszać .... Czasami mam ochotę coś przetłumaczyć na forum ale nie robię tego żeby nie było komentarzy. czytam na tym forum wiele postów i wiem że nie jedna osoba została zbesztana bo komuś się coś nie spodobało. Rozumiem , że nie odrabiacie prac domowych, ale jeśli ktoś prosi o tłumaczenie to po co do tego komentarze....? wyzywanie od troli? tak jak ostatnio chłopaka , który poprosił o tłumaczenie, bo potrzebne było mu do gry - lepiej było komentować i wyzwać ... nie mając w ogóle racji... Pomagacie na forum bo? Wydaję mi się że lubicie to co robicie, znacie hiszpański i tłumaczenie czy też pomoc w nauce jest dla was przyjemnością a nie karą. Inaczej byście tego nie robili. Gdybym ja znała hiszpański w takim stopniu jak wy i chciała komuś pomóc to bym to zrobiła nie pytając po co to komuś a tym bardziej nie obrażała.czasami przykro jest czytać to co piszecie np. powyższe teksty...
jestem z Polski, hiszpañski NIE jest moim jezykiem ojczystym,powiedz, dlaczego mam to robic? ja, czy ktos inny? my TEZ i ciagle chcemy sie uczyc i doskonalic,robimy to innymi drogami, tu NIE, wszystko gratis, chamy jestemy i tyle...a ciagle sluzymy pomoca i tym co wiemy...desmotywujecie, wiecie?
Bea ok , hiszpański nie jest twoim ojczystym językiem , chcesz się doskonalić , dobrze. Jesteś na tym forum tłumaczysz i chyba nie jest to dla ciebie żadna kara. Chcesz pomagać i wielu osobą pomagasz, zapewne sprawia ci to przyjemność. Inaczej byś tego nie robiła . Piszesz wszystko gratis, a czy komentarz to super zapłata za tłumaczenie?Dodam komentarz ze szpilą .... a wiele tu takich jest... Zobaczcie ile nieprzyjemnych słów ostatnio padło , sprawia to wam radość?

Ja nie napisałam że którakolwiek osoba na tym forum jest chamem, więc nie do mnie mniej żal . Właśnie takie słowa uważam za bezsensowne i wiele innych wypowiedzi , które teraz padły i wcześniej też padały
Bea, "chamy jesteśmy i tyle" ? Do Ciebie nikt nic nie ma, nie wiem po co tak się rzucasz w obronie kolegi, pewnie dlatego że NIE mam pojęcia ile się znacie na tym forum. Odpowiedz mi na poprzednie pytanie, czy pomagania za darmo zwalnia od zachowania minimum dobrych obyczajów?
Biedny A, ciągle służy pomocą a ludzie go wyzywają. Gdyby nie był taki złośliwy, nic by się nie działo. Nie chcecie, nie pomagajcie, proste. Spodziewam się zresztą teraz reakcji oburzonego 12-latka.
A może jak wpłacę na konto, to mogę sobie kupić kulturalne zachowanie?
Antenka, jeszcze raz przepraszam że Twój wątek został tak wykorzystany. Szkoda, że nie ma opcji priv, nie byłoby takich offów.
smieszna jestes, naprawde, ja juz dyskusje skoñczylam i nie bede sie dalej wypruwac, bo i tak do nikogo nic nie dociera,a mnie jest w zasadzie wszystko jedno co tam sobe myslicie
Czy mógłby ktoś przetłumaczyć mi zdanie: "umrę z uśmiechem na twarzy" ja nie mam zielonego pojęcia o tym języku i nigdy nie miałam styczności :) także proszę ładnie o pomoc :)
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 86

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie