Meksyk

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 102
dziekuje z gory inf., i bede czekac na maila
Jak uslyszalem podobna historię. ale niz zyczę powodzenia w Meksyku
http://www.itaka.org.pl/main.php?S=foundation&L=pol&T=juarez&T2=report
to jeszcze jedna historia prawdziwego Meksyku
http://kampania.amnesty.org.pl/dokument.php?doc_id=24
Blaukarolcia zaoszczędzę Ci podobnych opowieści. Miłego pobytu w Meksyku
ale fragmenty przedatawię wypowiedzi Meksykanki wiem że pisze ona z błędami
12 October 2002 the year, in took place this, what I never expected. "For lite I will not be able to to forget the day 12 October 2002 the year we saw if demons and the hell . It is, what made local bandits passes the all representation. The country town to which I lived became completely plundered All they wasted all (...). At a certain moment bandits to these about naked breasts and under of drugs conceived to shoot to cows which were found between them and with me Embraced me huge fear (...). They killed 9 cows; they left, these poor animals which died slowly. I became then raped I had then 18 years, I wasted this what the girl has most precious .to originators also this escaped on dry. This does not forget himself for lite. I will forget never this normal , and le will give sie with this to live will suffice to want , and perhaps the growth I am such hard. On the police they said that I provoked as k... black with the cassock.
Moje tlumaczenia :

12 października 2002 r., w zdarzyło się to, czego się nigdy nie spodziewałam. "Do końca życia nie będę mógł zapomnieć dnia 12 października 2002 r. Widzieliśmy jakby demonów i piekło. To, czego dokonali miejscowi bandyci przechodzi wszelkie wyobrażenie. Miasteczko którym mieszkałam zostało całkowicie splądrowane Wszyscy stracili wszystko (...). W pewnej chwili bandyci ci o nagich piersiach i pod wpływem narkotyków poczęli strzelać do krów, które znajdowały się między nimi a mną Ogarnął mnie ogromny strach (...). Zabili 9 krów; pozostawili, te biedne zwierzęta, które zdychały powoli. zostałam wtedy zgwałcona miałam wtedy 18 lat,straciłam to co dziewczyna ma najcenniejsze .sprawcom też to uszło na sucho. Tego się nie zapomina do końca życia. Nie zapomnę nigdy to normalne ,a le da sie z tym żyć wystarczy chcieć , a może porostu ja jestem taka twarda. Na policji powiedzieli że prowokowałam jak k... czarna sutanną.
a wiec to ja la polaca con el corazon mexicano.. mam takie pytanie skad te opowiesci? brzmia jak z jakiegos dreszczowca... hmm nie wiem jak mieszkalam rok w meksyku, bylam tam na wymianie, szkoda, ze sa one tak krotkie no ale.. planuje jeszcze wrocic, bylam w cd del carmen, campeche, ale zwiedzilama duuuuuuuzo, nawet bardzo duzo jak na taki wielki kraj, nie udalo mi sie dojechcac na polnoc.., ale jescze wszystko przede mna:)

pozdrawiam i zycze udanego pobytu..
Gdzie niby Maya widzisz ze sie przechwalam. Po tej prowokacji ze strony jednej osoby opuszczam to forum. zycze wszystkim sukcesów w nauce
Hola!!
A mieszka ktos na Riviera Maya? Ja mieszkam w Playa del Carmen od prawie roku i powiem, ze czasem nie jest latwo, normalna sprawa, Meksyk jest totalnie inny niz Europa i trzeba sie przestawic chcac tu mieszkac:)
Co robicie w D.F.?pracujecie?uczycie sie?
Przepraszam, to nie miala byc prowokacja. Zainteresowalo mnie raczej dlaczego na swój post zareagowales jako inna osoba, z innym nickiem. W pierwszej chwili uznalam, ze Twoje doswiadczenie z Meksyku jest bardzo interesujace i kliknelam na "inf" bo nie bylam pewna o co komus chodzilo, ze "jestes bystry".A tam niespodzianka- i "mog" i "inf" naleza do tej samej osoby. No to nie wiem- moze zaloz sobie forum na ktorym bedziesz rozmawial sam ze soba, bo tu to juz Ci i tak chyba nikt nie bedzie wierzyl w opowiesci w stylu wykupywania i uswiadamiania meksykanek.
Pozdrowionka
maya nie chodzi że ty zrobilas prowokację tylko osoba której wpisy zostały usunięte. A mi nikt nie musi wierzyc bo ja nic nie muszę udowadniać
hej Agata, fajnie ze sie ulokowalas na Riwierze Maya, mi przyjdzie mieszkac w wielkim wielkim miescie :) Ale podczas mojego pobytu na przelomie sierpnia i wrzesnia w MX wybieram sie tez w twoje strony - na 4 dni do Cancun :)

Ja jeszcze nie jestem do konca zdecydowana co bede robic w DF - jesli uda mi sie znalezc dobra prace, to bede pracowac, jesli nie, to tez nic sie dzieje, zrobie sobie mastera na UNAMie :) Choc najpierw bede musiala zdac egzaminy, ale powinnam dac rade :P

Tak, Meksyk to nie Polska, ale chyba do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic. Pozdrawiam serdecznie!!
Chociaż Meksykańska literatura i film sa plytkie maja dwa dobre filmy:
Twarze księżyca
Las caras de la luna

Czas rzeczywisty
Tiempo real
"Płytka"? No wiesz, widocznie dla Ciebie głębią są książki Paulo Coehlo i literatura meksykańska jest płytka. Albo nie masz pojęcia o czym mówisz i zwyczajnie się ośmieszasz.
Jedynie Lagos de Moreno i jego powieść Przegranych (Los de abajos)mogę uznać za perelkę
Podobno o gustach sie nie dyskutuje, ale generalizowac tez nie wypada.Polecam poezje de Octavio Paz :) W Polsce trudno znalezc, ale to moj drugi poeta po Pablu Nerudzie...i nie jest plytki :)
Sigala Ricardo, Fortunato Ruiz, Felipe Ponce, Oscar Leonel Ruiz Ramirez, Luis Medina Gutierrez. Uznal bym za dobrych piszaży i poetow Meksykańskich ale podoba mi sie malarstwo Fridy Kahlo
Moze i sie osmieszam ale Meksyk ma mniej ciekawych pozycji w filmie i literaturze niz pozostale kraje ameryki środkowej i lacińskiej
I na tak duży kraj tylko jedna w miare dobra szkola wyższa
no, rozbawila mnie troche ta polemika ciebie samego z soba - ciekawe jakich autorow polskich i jakie wybitne uczelnie polskie wymienia cudzoziemcy (zwlaszcza ci zza oceanu) ktorych bys o to zapytal.... Albo polskie filmy... Mysle ze sam sobie na to odpowiesz.

To troche zalosne pisac o rzekomym ubostwie danej kultury, na dodatek z bledami ortograficznymi. No ale moze niektorzy tak lubia.
Jestem w fazie uczenia sie polskiego po 13 latach pobytu zagranica
A system oświaty porównuje z najlepszymi na świecie a nie z naszym bo przy globalizacji gospodarek to będzie decydować o miejscach pracy. Ale tego widocznie nie pojmiesz . Powodzenia w nauce
Jest znana uczelnia za oceanem Polska. Kilka osob planuje przybyc. A w 100% powstanie
http://media.wp.pl/kat,38140,wid,8329698,wiadomosc.html?ticaid=11cac
Mexico – Fiestas of Chiapas & Oaxaca super jest muzyka
Poezja Octavio Pazo ukształtowała się na styku wpływów francuskiego surrealizmu i kultury Dalekiego Wschodu
Pablo Nerudza pochodzi z Chile to jest wyjatkowy kraj
Blaukarolcia wybacz mi ale mam takie nawyki typowe dla pisarzy. A że się trochę rozpisałem tylko dla pewnej osoby .ale to juz sie nie powtorzy
Mexico DF według policji było 350 uprowadzeń kobiet zewnątrz, a z moich źródeł po przybyciu na miejsce ustaliłem że było ich 3 razy więcej. Jakaś życzliwa osoba zawiadomiła policje że wypytuję się o szczegóły. Zaprowadzono mnie na posterunek. Po sprawdzeniu moich dokumentów ogarnęła ich panika i wypuścili mnie. Zbiorę jeszcze kilka dowodów w Mexico . Jutro udaję się do stanu Guerrero. Ale normą Meksykanów nie jest prawdziwa miłość gdzie bezpieczeństwo kobiety jest ważniejsze od moich potrzeb
Po pobycie w tym stanie stwierdzam ze władze Meksyku nic nie robią aby poprawić prawo aby kobiety mogły egzekwować swoje prawa na drodze sadowej. Dziś udaje sie w okolice miasta Fresnillo. Ludność Meksyku nie chętnie rozmawia ludami zewnątrz o tym co sie dzieje w tym kraju.
[email] pod tym adresem idzie uzyskać informacje o łamaniu powszechnym praw kobiet Meksyku. Do Blaukarolcia pretensje możesz mieć do mnie a nie do tej osoby co oczekuje od Ciebie informacji.
Ale skoro nawet nie potrafisz wnioskować ani dac żadnego argumentu czy Twoje informacje moga być obiektywne
uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 102

« 

Pomoc językowa

»

Programy do nauki języków