Jak przygotowania do matury 2010 r.? :)

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 421
poprzednia |
Hola! Jak tam przygotowania do matury rozszerzonej? Ile czasu poświęcacie na naukę? Jeśli macie ochotę możemy wymieniać w tym poście opinie co do sposobu nauki, używanych podręczników itd. :) Bierzecie jakieś dodatkowe konwersacje czy raczej praktykujecie sami ze sobą?
ja poświęcam na hiszpański mało czasu ogólnie mam zajęc razem 3,5 godziny zegarowej w tygodniu a pozatym poświęcam może godzinę sama w domu. Ja przerabiam Nuevo Ven 3 i robie różne ćwiczenia gramatyczne. Co do konwersacji to weszłam kiedyś na czata po hiszpańsku poznałam tam kolegę i piszę z nim sobie:) On jest z Chile. Powiem Ci że ciekawie. Pozatym oczywiście czasem się coś obejrzy po hiszpańsku i na tym koniec. A Ty jak się przygotowujesz?
aj...
dwie godziny zegarowe korepetycji w tygodniu
codziennie godzina na jakies ćwiczenia, słówka, zdania etc etc.
co do książek... właśnie zaczynam Nuevo Ven 3, jakieś USO Avanzado, kończę Nuevo ELE Avanzado

najgorsze są właśnie te konwersacje :| niby na lekcjach, ale to trochę za mało...

moge polecić: http://pl.penpal-gate.net/
świetna stronna, mozna poznać ludzi z całego świata, wymienić się mailem, gadać na Skype

Saludos :)
a ja ostatnio nie mam zbyt czasu nawet pogadać na skype z ziomkami, pewnie już o mnie zapomnieli :( powiem Wam, że kiedyś zamieściłam ogłoszenie na
http://practicaidiomas.mailxmail.com/ dałam jakieś "zabójcze" zdjęcie i się rzucili hehe nie no śmieję się, ale czasami naprawdę można trafić na kogoś fajnego :)

Tak naprawdę wiele to nie robię. Bardzo dużo dają mi zajęcia w szkole prywatnej 2x w tyg. po 1,5 godzinki (teraz np. tak się złożyło, że mamy o terroryzmie, przestępstwach itp) a to tematy z ustnej :) Jak na razie robię czasem jakieś ćwiczonka z Uso intermedio gadam sobie sama z Ele avanzado, trochę Cronometro Intermedio, repetytorium leksykalne anny wawrykowicz i inne gramatyki.. ogólnie dużo tego mało robię.. trza to jakoś logicznie rozplanować ;) patarzałyście w biuletyn maturalny? bardzo przydatne: można ściągnąć tu: http://www.cke.edu.pl/images/stories/EFS_1/hiszp.pdf są też z innych przedmiotów.

są przykłady i jakieś fajne zwroty. świetne!

Może trochę boję się ustnej, bo słyszałam, że mogę trafić na ostrą komisję i trzeba trzymać się tematu, ale myślę, że jak ktoś ma radość z nauki języka to nie będzie dla niego problemem pogadać sobie :)

a tak a propo trzeba znać te wszystkie.. subjuntiva? właściwie z tego co widziałam w pisemnej mało jest ćwiczeń typowych na właśnie tego typu gramatykę..
nie mam pojęcia czy trzeba znać wszystkie subjuntivo w każdym bądź razie ja znam wszystkie, z konwersacjami nie mam najmniejszych problemów dzięki lekcjom z nativami, którzy ni w ząb po polsku. No, moze jeden mówił ale i tak z nim po polsku nie rozmawialam. Ustnej wcale się nie boje, za to mam problemy z pisaniem. Po prostu nie znosze pisać. Pomimo że ciężko mnie wprowadzić w błąd jeśli chodzi o pisownie jakiegoś wyrazu. Moja nauczycielka już nawet mnie nie sprawdza jak coś pisze bo wie że i tak mnie nie złapie na niczym, chyba że mam taki kontakt z rzeczywistością że po polsku sie nie potrafie wysłowic;p(oczywiście z braku snu). A na co się wybieracie?
moja nauczycielka akurat Polka, ale miałam w czasie wakacji 2 miesiące intensywnego gadania w pobliżu Barcelony... Katalonia, bo Katalonia, ale moi znajomi akurat pochodzą z Castilla León, więc castellano bez naleciałości :)

na co się wybieram? mam natchnienie na filologię hiszpańską...
a ja raczej na europeistykę z filologią włoską :) zdajecie coś oprócz podstawowych przedmiotów i roz. hiszpana na maturce? :)
ja zdaje jeszcze rozszerzoną chemię i biologię, bo wybieram się na weterynarię. Zdaje esp bo też się liczy języki to z całkiem dużym przelicznikiem bo podstx1 a rozsz.x1,5 a biole i chemie liczą x2. Zdaje go też troche dla samej siebie bo jak mi nie pójdzie rozszerzenie to mam jeszcze podstawę którą się napisze na ponad 90 bez problemu.
hiszpański rozszerzony, polski rozszerzony, geografia rozszerzona - taki mały plan awaryjny zwany "Geodezją i kartografią na AGH" no i matma...

powiedzcie mi... dlaczego akurat wybrałyście hiszpański? musicie się go uczyć w szkole czy to Wasza pasja?
u mnie pasja ;) trafiłam na genialną lektorkę w szkole językowej i się trzymam :) zaczęło się w III gim. i trwa trwa... teraz 4 rok :) ogólnie jestem bardzo zadowolona, bo można rozmawiać swobodnie z innymi ludźmi na przeróżne tematy.. jeśli chodzi o hiszpański to u mnie nie było go do tej pory w żadnym liceum ani nigdzie! teraz wprowadzili bodajżę od tego roku w jednym z gimnazjów.. żenada :/

jedyne co pozytywne to to, że zamiast niemca mogłam wybrać włoski ;d
u mnie historia jest po prostu śmieszna, mam nadzieję że kojarzycie tą telenowele muñeca brava(zbuntowany anioł) to w niej grał Facundo Arana rolę Ivo i się w nim zakochałam i przez to hehe. Ogólnie potem zmieniło się to w miłość do języka. Podczas 2 roku nauki miałam z niesamowitą hiszpanką a potem z hiszpanem, obecnie mam z Kolumbijczykiem wszyscy fajni i to też może przez to
Hej Dziewczyny ! :)

również zdaję hiszpański, rozszerzony. a wybieram się na filologie hiszpańską na UAM lub iberystyke UW (cały czas się waham gdzie lepiej). no i będę próbować na lingwistykę stosowana na UW w kombinacji hiszpański-ang.

jesli chodzi o miłość do hiszpańskiego, przyszła sama : ) sama się zaczęłam uczyć, i tak jest do dziś. pomijając konwersacje, które mam od zeszłego roku, bo jednak z samym sobą ciężko gadać ; ) nawet nie pamiętam kiedy to wszystko się zaczęło bo dawno to było : ) najbardziej interesuje mnie obszar południowoamerykański, zarówno tamtejszy hiszpański jak i wszystko inne aspekty tamtego obszaru.

Mam nadzieję, że dotrwamy tu razem do maja ! : )
u mnie to daaaawno temu wszystko się zaczęło, bo w podstawówce, ale miałam straszny problem ze znalezieniem nauczyciela, aż w końcu w gimnazjum udało mi się załapać jedna kobietę :)

mój wujek od dłuższego czasu mieszka w Barcelonie - i to chyba przez niego

ogólnie to wszystko już trwa jakieś 7 lat, z tym, ze ostatnie trzy to już tak szalenie intensywnie :)
to wychodzi że ja się uczę najkrócej hehe bo dopiero 3 rok teraz zaczęłam
wiecie co u mnie też trochę zaczęło się przez Juanesa jak weszła "La camisa negra" to sobie zaczęłam podśpiewywwać.. potem z tekstem i nawet mi wychodziło ;) i później mamy znajomi polecił jej nową szkołę językowa.. spróbowałam i zakochałam się w języku, w szkole, nawet w ludziach którzy do niej chodzą :)

teraz tak się zastanawiam czy brać jakieś dodatkowe konwersacje? Na zajęciach w szkole sporo mówimy.. ale nie zawsze wszystkie tematy są pod maturę.. co o tym myślicie?
jak jesteś zdeterminowana, to w tym przypadku akurat nie jest takie istotne :)
ej "La camisa negra" możebyć, aczkolwiek Juanes ma więcej takich fajnych...

hmmm... konwersacje? uczysz się w szkole językowej, to troche komplikuje, bo nie przygotowywujesz się typowo pod maturę... może poszukaj jakiegoś nauczyciela - Polaka, który jest obeznany z arkuszami, z tematami...
ja mam własnie taką nauczycielkę - przeważnie rozmawiamy właśnie na takie tematy, ekologia, terroryzm etc.
jakbyś miała ochotę to mogłabyś mi napisać więcej takich tematów, wiesz co my też poruszamy jakieś takie tematy na zajęciach, ale wiadome to nie jest typowo pod maturę, ale myśl,e że na każdy temat coś tam da się powiedzieć, byle jeszcze było to dobre na temat i wyczerpujące ;)
dołączam do prośby, też by mi się przydały jakieś tematy które powinnam jakoś tam ogarniać, bo niestety obcokrajowcy nie znają się na tym
a tak w ogóle to pewnie jest tak, że jak np. ktoś rok temu dostał zestaw i miał np. ekologia, terroryzym czy moda młodzieżowa to to może się powtarzać na naszej ustnej w 2010 r. no nie?
hmmm co do tematów...
ze strony CKE najzwyklejszy informator:
http://www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=54&Itemid=69

tam w tym informatorze powinna byc rozpiska z jakich tematów obowiązuje nas słownictwo :) i mniej więcej cos w ten deseń

ja osobiście bardzo często korzystam z matur z innych języków - jesli chodzi o podstawową, to praktycznie ze wszystkich, jeśli chodzi o rozszerzoną to jedynie z angielskiego, bo tam są tematy po angielsku :)

spokojnie :D
a orientujecie się czy w styczniu będzie jeszcze jakaś matura z CKE czy czegokolwiek? :P Bo jakby była.. może i by z Hiszpana dali, co sądzicie? ;)
nic nie planują... bo pieniążków brakuje...
i tak nam łaskę zrobili z matematyką ;|

a chciałam ją napisać, żeby się sprawdzić, bo nie czesto mam do tego sposobność...
Coś takiego przyszło mi na MEILA:

"Dzień dobry.

Centralna Komisja Egzaminacyjna w roku szkolnym 2009/2010 nie przygotowuje i nie organizuje matur próbnych.

Sekretariat WM"

lipka :((
aż cisną mi się na usta pewne słowa...
no tak jedyne próbne matury jakie są to operonowskie... jedynia ta głupia matma była...ja na prawdę nie wiem jak tak można...powstrzymam się od napisania co o tym sądze..
DRODZY MATURZYSCI !!!!
Centralna komisja egzaminacyjna wcale mnie nie zaskoczyla, to samo bylo w zeszlym roku. Poproscie o udostepnienie testow maturalych z zeszlego roku, z reszta napewno sa w internecie. Nie polecam nauki poprzez konwersacje z ludzmi z america del sur poniewaz duzo slow ma inne znaczenie i czasem mozna zostac zrozumianym zupelnie inaczej ale to inna sprawa.

Nie ma co obawiac sie matury ustnej. Gdy trzymasz sie tematu i wiesz o czym mowisz spokojnie zdasz. A pozniej po zdaniu matury wybierzcie sie do Hiszpanii na wycieczke i sprawdzcie w zyciu swoje umiejetnosci jezykowe. Bo nic nie zastapi takiej nauki jezyka jaka daje konwersacja z Hiszpanami. Tak wiec odlozcie wszelkie poradniki jak sie uczyc. Najlepiej gadajcie przez skypa. W tamtym roku na maturze zapuscili taka sluchanke,ze dajcie spokoj...byla bardzo latwa jezeli chodzi o tresc ale dali typowego sepleniacza i jezeli wczesniej nie zapoznacie sie z tym akcentem moze Wam byc trudno.

POWODZENIA !
P.S. JAKI OKRES CKM MACIE??
no a co do tematow to ekologia i terroryzm nie wystaczy, zwroc tez uwage na migracje i emigracje spoleczenstwa, sposoby podrozowania i co powoduje ,ze ludzi wybieraja np samolot a nie autobus.Zwroc tez uwage na temat zdrowie, jak dbac o swoje zdrowie, dlaczego ludzie stosuja diety itd itd. I np jedzenie i kultura innych narodowosci.

Ja mialam hiszpanski banal ale angielski...migrcja i emigracja spoleczensta polskiego do i z wielkiej brytani buihhahaa.....i oczywiscie nie zapomnijcie ,ze na pozomie rozszerzonym na maturze ustnej czesto musicie analizowac rozne wykresy por ejemplo procentowe etc etc
Gracias por las sugerencias.. :P ale o co chodzi z tym pytankiem bo nie rozumiem:P

"P.S. JAKI OKRES CKM MACIE??"
a czy jest gdzieś jakaś lista tematów może, z których słownictwo powinniśmy znać, własnie do ustnej? nie pamiętam czy w informatorze coś takiego było..

a co do próbnych, to żebyście się Dziewczyny nie zdziwiły po powrocie do szkoły ; ))))
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 421
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia