liceum im. Jose Marti

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 62
poprzednia |
Czy ktoś kto chodził do XXII Liceum Ogólnokształcącego im. Jose Marti w Warszawie, do klasy dwujezycznej mógłby sie ze mna skontaktowac na email- [email] chciałabym sie dowiedziec jak najwiecej informacji o nauce w tej szkole.
Klasa dwujezyczna w Jose dziala dopeiro pierwszy rok, wiec nie spotkasz absolwentow tej klasy,. Na tej stronie, w sekcji pozromawiaj przez gg po hiszpansku znajdizesz jedna osobe z klasy dwujezycznej z Jose (w poziomie zaawamnsownym na gg), skontaktuj sie z Nia.
Hej, ja chodzę do klasy dwujęzycznej, w Jose Marti. Jest to pierwsza taka klasa w tym liceum, co łączy się z zamieszaniem i lekkim opóźnieniem. Ale już następny rocznik, będzie miał o wiele łatwiej, bo otrzyma ksiązki po nas;)18 godz. tyg, poza tym 2 godz. matematyki, 3 godz. polskiego, 1 h historii, 3 h wf i 2 h religii (z księdzem Hiszpanem, który jest świetny;). Od drugiej klasy, dochodzą wszystkie pozostałe przedmioty (fizyka, biologia, chemia itp.) oraz angielski (2 h tyg.). Oprócz tego od drugiego roku ma się wykładane w języku hiszpańskim, takie przedmioty jak historia, geaografia i literatura Hiszpanii. Języka uczą dwie Polki i Mexicano, religii ksiądz z Hiszpanii (jak już wspomniałam), a te lekcje wykładowe ma prowadzić Hiszpan, który dopiero przyjedzie.Klasa kończy się maturą polską i hiszpańską (która nie jest obowiązkowa), mamy też zdawać Dele Superior.Uczymy się z ksiązek Avance, Sueńa (której chyba już Wam nie dadzą, bo jest kiepska), En el Mundo Hispanico (do kultury) i z kserówek. Obecnie kończymy przerabiać całą gramatykę i wydaje mi się, że jesteśmy już na wysokim poziomie.W maju jedziemy do Hiszpanii, w następnych latach mają być już wprowadzone wymiany hiszpańsko-polskie.jeżeli jeszcze masz jakieś pytania, to śmiało;)pozdr WeronikaPS. Do tej klasy obowiązuje test predyspozycji. Nie jest trudny i ne trzeba znać języka hiszpańskiego, żeby się go napisać (wielu tak myśli, i dlatego do niego nie przystępuje).
Weee a jaki jest David jako nauczycieL? Dobrze uczy? :) On ma chyba z wami tylko konwresacje, bo grame to macie chyba z A.B i M.Z?
A i jak oni Wam skombinuja tego nauczyciela do hist, geo itp...?
z Davidem mamay etz czasem gramatyke ;) ale ogolnie to spko gosc :D
ja teraz jest m 2 klasie gimnzajum wiec do liceum bede szła dopiero za 2 lata, wiec juz chyba bedzie spoko:):) ale jak wy mozecie skupic sie na lekcji jak was uczy jakis przystojny hiszpan cy latynos heheh,
wyskoi jest poziom w tej szkole>???
a można się do tego licka zapisać, ale od 2. klasy?? jakieś ceregiele są szczególne??
nio od 2 a wlascie 1 klasy bo etraz jestesmy w zerowce chyba raczej nie rpzyjmują.. chyba ze masz naprawde przyswoity poziom języka i zgodizliby sie Cie przyjąc :) a moze ktos nie zda i zrobi sie miejsce.. ;) do etj klasy zdaje sie dodatkowy egzamin predyspozycji jesykowych ale nie ejst on bardzo trudny
przperaszam za te błędy i literówki ale jestem padnięta :(
oczywiscie tam było przyzwoity i językowych.. :/ ech
ehh... bo u mnie w mieście właśnie teraz tworzą jedyny profil hispański, ale dla mnie już za późno o rok:(:( i pomyślałam, że może gdzieś indziej... a jaki wy poziom teraz macie? bo może...:P hih... a i jeszcze jedno? po tym profilu idziecie na filologię, czy po prostu na co chcecie?
wychodzisz po tej klasie naprawde z superową znajomoscią jezyka wiec mysle ze filologia sie nie oplaca..moze lingwistyka..? po rpostu idizmy na co chcemy :) a poziom hmm .. na razie przerobilismy prawie calą gramatyke, w slownictwie moze sa jakies braki ale generalnie ze umiemy jzu calkiem duzo :) jak rozwiązywalam sobie tesciki on-line to wychodzilo mi avanzado :) czyli po roku to clakiem niezly wynik :D jak chcesz jeszcze sie dowiedzec jakis szczegolow to napisz na [gg] bo rpzez forum to dluzej schodzi :)
W sumie to musi byc fajna klasa z tym hiszp, ale czy nie boicie sie przypadkeim, ze kosztem tego, ze bedziecie znac swietnie hiszp, zaniedbane zostana inne przedmioty? No bo przeciez biol, geo, chem, hist nie beda Was uczyc nauczyciele z Jose, tylko Hiszpanie, ktorzy przyjada, a nie wiadomo jacy oni będą, może sie (czego Wam nie życzę) skończyć na tym, ze na chem. będziecie się gł. mimo wszystko skupiac na hiszpańskim, a nie na przedmiocie. Pozdrawaim wszystkich i życzę powodzenia :)
Mam zamiar isc do klasy z wykladowym hiszpanskim:)Ucze sie go juz trzy lata wiec nie wiem czy jest sens isc do wstepnej czy nie bede sie nudzila..a z drugiej strony wiem,ze nie poradzilabym obie od razu z wykladowym:( Co mi radzicie?? I jeszcze jedno pytanie na czym polega dokladnie test predyzspozycji jezykowych do tej klasy?Z gory dziekuje:)
nie nie nie :) hispzanie ebda nas uczyc historii hispzanii, geografii hispzaniii literatury hiszpaniii i histori sztuki hispzaniii a reszta normlanie polacy :) i normalnie ejst realizowany program liceum a historia jest nawet rozszerzona :P wiec nie ma obawy
A no tak to dobrze :) to bedziecie dodatkowo tak jabyscie skonczyli ogolniaka hiszpanskiego :) Mowisz, ze hist. macie rozszerzona, czyli profil humanistyczny? czy bedziecie miec mozliwosc wyboru np. profil mat, albo przyrodniczy?
jak dobrze ze humanstyczne profl. a ja mam inne pytanie czy na maturze polskiej mogłaby zdawac np. geografie hiszpani??
w naszej skozle nie moze to byc raczej tpofil amtematyczny ani rpzyrodniczy.. a na polskiej maturze nie ma chyba dzialu geografia Hiszpanii osobno? zreszta to sie zdaje nromalnie po hispzansku w tej klasie wiec.. po co po polsku? :>
a to troszke szkoda:/ bedzie trzeba zdawac chyba zwykła geografie
Eh,w sumie klasa dwujezyczna to jest jedyna jakas w miare wartosciowa rzecz w tej szkole. Glownie dlatego ze (przynajmniej ten rocznik) jest mocno wyizolowany od reszty szkolnych problemow.Bo tak poza tym to w szkole jest tragicznie i chyba tylko zerowce sie podoba.......Ale klasa ) jako profil to chyba fajna jest;]
No tak w Jose roznie bywa :) ale to fakt klasa hiszpanska jest jakby tak troche wyizolowana tzn. jakby zyje wlasnym zyciem, ale mysle, ze juz w przyszlym roku to sie zmieni,no bo dojda wszystkie porblemy itp. Pozdrawiam wszystkich z tej klasy i zycze powodzenia :)
to prawda. Można powiedzieć, że w zerówce jest rochę luzniej, bo nie ma tylu przedmiotów. ale właśnie o to chodziło, żebyśmy mieli czas na naukę języka hiszpańskiego, bo już od pierwszej klasy będą wykładowe. Teraz będzie się trochę trudniej dostać do tej klay, bo będą dodatkowe egzaminy. Oprócz t. predyspozycji, będzie jeszcze ustny dla najlepszych 50 osób (po tescie pred.)
pozdr
Rozumiem, ze gramatykę zrobiliście już cała, ale jak stoicie ze slownictwem i czy robicie tylko ogolne czy tez bardziej specjalistyczne?
napisalam do tej szkoly (i jeszcze jednej w krakowie) mejla, ale jakies biedne te stronki internetowe maja, a na mejla nie odpowiedzili...a kufde chcialabym do tej kalsy hiszp. pojsc...tylko ze juz teraz jestem w 1 klasie LO wiec nie wiem czy to mozliwe....ale jak juz mowilam na mejle nie odpowiadaja...
przerobiliśmy już prawie całą gramatykę. Ze słownictwem trochę gorzej, ale nadrobimy;D robimy tematycznie, albo tłumaczymy jakiś teksty
jak sie dowiesz co i jak to napisz, bom w podobnej sytuacji;p
zakrencik -> do do mnie czy do weeeee? :p
a po roku tak intensywnej nauki jak oceniacie znajomosc swojego hiszpanskiego?? umielibyscie sie dogadac w tym jezyku??
no ba :D
hehe;) w sobotę jedziemy do Hiszpanii to się okaże...;)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 62
poprzednia |

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa