pytanie

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 65
poprzednia |
czy biegła znajomość język włoskiego pomoże mi w nauce hiszpańskiego? I jaki podręcznik polecacie do samodzielnej nauki?
Trochę pomoże, trochę utrudni.Na początek polecam ci Espanol 2000 albo Espanol en Marcha.
aha :) bo włoskiego sie nuczyłem samemu potem pojechałem do Włoch na 3 miesiące i mam najwyższy certyfikat znajomości języka włoskiego CELI 5 :-)
Trzony słów są te same więc możesz od razu zrozumieć dana słowo lub szybciej je zapamiętać ale czasem są różnice znaczeniowe.
Stopień pokrewieństwa między tymi językami jest w przybliżeniu taki jak między polskim a rosyjskim.
jak słucham czegoś po hispańsku to rozumiem mniej wiecej 60 % .
raz pewna pani profesor języka włoskiego z Meksyku powiedziala mi że język hiszpański to włoski z literkami s na końcu i el zamiast il
No ja nie znam włoskiego a rozumiem jak do mnie mówią po włosku.Mam takie doświadczenia z wyjazdów na narty do Włoch.Ale wiem,że są pewne dość istotne różnice w znaczeniu niektórych pozornie identycznych słów.I to na tyle duże,że prowadzą czasami do poważnych nieporozumień.
napewno przekonałem się o tym w portugali hahaha mają inne znaczenie słowa GELATO !!
A co do książki Espanol 2000 -ja mam wydanie z 2002 roku ale jest już nowsze.Mają oba w księgarni, którą znam, widziałam na półce w Krakowie choć na stronie internetowej nie ma jej w katalogu. www.ksiegarniahiszpanska.pl możesz do nich zamejlować i zamówić praktycznie dowolną książkę.
Jeśli znasz podręczniki do włoskiego to ta książka kształtem przypomina Espresso,dużo autentycznych materiałów,podstawy gramatyki,proste dialogi.Jest też osobna gramatyka ale i w podręczniku jest wykład elementów gramatyki.No i polecam ci chomika na www.chomikuj.pl chomik Zenek 1234
w tej ksiegarni na Małym Rynku? a ile kosztuje?
Tu na forum była kiedyś anegdotka z pomyłką na konferencji z Hiszpanami i Włochami gdy padło guardamos estos documentos.Chodziło o zerknięcie na nie a Hiszpanie zaczęli je pakować do teczek.
Espresso anm doskonale z liceum :-( masakra hahahaha 3 lata z tym dziadostwem
Szczerze mówiąc nie pamiętam.Około 80 zł.Ja kupowałam po starej wyższej cenie,płaciłam 88 złotych.Ale teraz starsze wydanie jest tańsze.
aha :-) ale ja mialem raz pomyłkę z czeszką z wymiany z liceum o szczotce spoliczkowala mnie !!!!hahaha
Pamiętam,że kasety było strasznie drogie więc je sobie darowałam.Ale zaczynałam od tej książki i dużo mi dała.
Bardzo dobre jest też Espanol en Marcha.
i z tego mogę się uczyć samemu??
I seria Aprende.Można się spokojnie uczyć samemu.Łatwy język.
Pewnie.Kup sobie jakiś podstawowy słownik,ja mam dość fajny z Delty i maleńki ale bardzo dobry z Haralda,jest w nim sporo rzadkich w innych słownikach słówek.W Espanol en marcha masz dodatkowo cd z podręcznikiem i ćwiczeniami.
aha ok. a tak nawiasem mówiąc to zastanawiam się pomiędzy nauką hiszpańskiego a francuskiego :-( hiszpanki jest taki fajny ale bardziej jest mi potrzebny francuski :-(
Spokojnie.Widać,że masz talent językowy.Ja chodziłam trochę na kurs ale nauczyłam się sama.To była strata czasu i kasy.Teraz przygotowuję się sama do DELE intermedio.
Oj ja miałam franca w liceum,źle wspominam.Równo popieprzona gramatyka.
Próbuję coś z tym teraz zrobić,nauczyć się w końcu francuskiego skutecznie ale do tego języka po prostu nie ma sensownych podręczników.I wątpię czy nauczę się go kiedyś tak dobrze jak angielskiego,rosyjskiego czy hiszpańskiego.Już szwedzki i japoński mi lepiej wchodzi do głowy.
Jak musisz franca to Cafe Creme albo Studio 60.
Są polskie edycje tych książek.
Ja nie ukrywam,po kursie łaciny i franca hiszpańskiego uczyło mi się łatwiej.Ale francuski nadal jest dla mnie straszny.jest wiele pięknych języków na świecie ale francuski i niemiecki to nie moja bajka.
Wolę już turecki, rumuński albo koreański.
ja znam dobrze łacinę włoski i czeski no i ruski ale angielskiego w życiu
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 65
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe