Jak zacząć się uczyć hiszpańskiego??

Temat przeniesiony do archwium.
61-79 z 79
| następna
Cytat:
każdy murarz na robotach w rajchu uczy się niemieckiego poprzez codzienną gadkę z niemcami a nie z podręcznika i jakoś się uczy. Co więcej trzy razy szybciej niż my wyposażeni w komputery, soft, systemy powtórek itd. Howgh

¡Anda! I tu tak jest...
Stad bardzo maly procent emigrantow naprawde zna hiszpanski...( o akcencie nie wspomne...)
A dobrze to juz w ogole...ze swieca szukac...

P.S. Cambiar...
To SUPER, ze poznalas smak dobrego wina!
...ale uwazaj!!! ;-)
Pzdr, Una... ;-)
edytowany przez Una_: 04 paź 2011
Bardzo mały procent hiszpańskojęzyczych imigrantów zna też przyzwoicie język polski.
Cytat: Pedrito_88
Jak ktoś mi mówi, jaka to jest dla niego łatwa wymowa w jakimś języku obcym, to mogę praktycznie z góry przyjąć, że nie ma pojęcia o tym języku i jeszcze nie jest świadom tego, jak niedoskonała jest jego wymowa. Ciebie Naavi bym pomylił z Hiszpanką?

Są ludzie mniej lub bardziej zdolni. Ja hiszpańskiego JESZCZE nie znam natomiast znam w stopniu b. dobrym język włoski i wielokrotnie brano mnie za Włoszkę (nie..nie w barach dla turystów ale w urzędach, szpitalach itd). Czy moja wymowa mnie zdradza? Okazuje się, że prawie wcale. Prędzej zdradzę się błędem gramatycznym lub stylistycznym niż wymową, mimo że tej ostatniej poświęciłam absolutne minimum. Jak widać zdolności językowe zdolnościom nierówne.

A teraz do rzeczy. Zamierzam wreszcie wziąć się za hiszpański, niestety z braku czasu na razie tylko hobbistycznie. W związku z tym mam pytanie (TYLKO BEZ BEZSENSOWNYCH UWAG PROSZĘ, SAME KONKRETY ). Z jakich kursów i książek korzystacie korzystaliście na poziome B1/B2 (z A1 i A2 jak zwykle jakoś sobie poradzę ;)) - chodzi mi o kursy z klasycznym podziałem na podręcznik ucznia, nauczyciela oraz książki do gramatyki i słownictwa typu self - study itd Bardzo proszę życzliwe osoby o rady.

Pozdrawiam

Nie masz sie czym przejmowac, bez problemu mozesz sie uczyc dwoch jezykow, nic Ci sie nie bedzie mylic! Hiszpanski jest bardzo prosty, szczegolnie jesli naprawde Ci sie podoba :) wejdzie Ci do glowy bardzo szybko!! Ja teraz ucze sie dwoch jezykow, ale jeszcze dwa lat temu mialam 4 na glowie i nigdy nic mi sie nie mylilo, a kazdy byl dla mnie rownie wazny, wiec Ty tez dasz sobie rade bez problemow!!! :) Zapisz sie na korki, albo na jakies lekcje w grupie i do dziela! :) Jesli kochasz hiszpanski to sama w domu po lekcjach jestes w stanie mnostwo zrobic i szybko go ogarnac. Powodzenia!
Według mnie najlepszym sposobem na naukę języka hiszpańskiego jest słuchanie hiszpańskojęzycznej muzyki oraz oglądanie filmów/seriali/telenowel/wywiadów z artystami/skeczów itp. Każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Najważniejsze jest uczyć się robiąc to, co się lubi robić wtedy nauka nie jest nauką a zabawą i przyjemnością. Nie ma lepszego sposobu niż nauka języka obcego w taki sam sposób w jaki nauczyliśmy się języka ojczystego, tzn na początek słuchanie, potem rozumienie (samo przyjdzie), potem pisanie a dopiero na samym końcu wkuwanie zasad gramatycznych z książek... Niestety w szkołach uczą nas na odwrót :(

Najważniejsze to stały kontakt z językiem. Wymowa przyjdzie sama...

Yo desde hace 2 años vivo en América Latina y todos siempre se sorprenden cuando les digo que aprendí el español de las canciones y las telenovelas. Y eso que aprenderlo al principio no era mi intención. Simplemente estaba haciendo cosas que me gustan y el idioma "sin querer" se me metió a la cabeza. Ahora de la misma manera quiero aprender el italiano. Sé que puedo :) ¡Les deseo mucha suerte a todos que quieren aprender el español! ¡No se rindan nunca! A veces hay que esperar mucho para ver los efectos pero les aseguro que es la mejor forma de aprender idiomas.

¡Saludos!
Alicia
edytowany przez thalika: 31 paź 2011
Cytat: thalika
Nie ma lepszego sposobu niż nauka języka obcego w taki sam sposób w jaki nauczyliśmy się języka ojczystego, tzn na początek słuchanie, potem rozumienie (samo przyjdzie), potem pisanie a dopiero na samym końcu wkuwanie zasad gramatycznych z książek... Niestety w szkołach uczą nas na odwrót :(

Alicia

no, żęby się uczyć tak jak języka ojczystego to trzeba byłoby jeszcze wyjechać do kraju w którym tym językiem mówią (a i tak było by inaczej bo dziećmi nie jesteśmy).

Ja się uczę teraz chińskiego - mówisz, że jak tak będę słuchać i słuchać to samo przyjdzie?
śmiem wątpić:D
Ponawiam swoją prośbę. Czy ktoś mógłby mi polecić dobre podręczniki na poziomie B1?

Pozdrawiam
Wyjechalem we wrzesniu 2011 do Hiszpanii znajac tylko Hola.

Rozpoczelem Erasmusa na hiszpanskiej uczelnii z piecioma przedmiotami na karku (wszystkie po hiszpansku) wlacznie z jezykiem hiszpanskim na poziomie A2. Nauka jezyka stala sie dla mnie obowiazkowa. Uczeszczalem na zajecia z jezyka prowadzone od poczatku po hiszpansku, ktore mi nic nie dawaly poniewaz nie bylo osob tejze narodowosci co tak naprawde wyklucza rozmowy po hiszpansku. Uznalem ze kontakt z erasmusami niewiele mi da w nauce jezyka. Poznalem wiele osob na swojej uczelni, mam mnostwo znajomych hiszpanow, z ktorymi spedzam czas, mieszkam.

W grudniu zdalem egzamin z jezyka na poziomie A2 uzyskalem 96%.
Jestem w stanie mowic plynnie i rozumiem prawie wszystko. Profesor, ktora skonczyla filologie angielska, z ktora rozmawialem po angielsku po 3 miesiacach pobytu powiedziala mi, ze moj hiszpanski jest lepszy od mojego angielskiego. (angielskiego ucze sie prawie 11 lat, rok temu zdalem FCE B2)
W grudniu rowniez spotkalem osobe z mojej uczelni, ktora przyjechala we wrzesniu do Hiszpanii z levelem A2 i obecnie nie rozumiala wszystkiego co mowie.
Zawsze przy sobie mialem slownik elektroniczny. Wszystkie slowa, ktore slyszalem wylapywalem i tlumaczylem.
W gramatyce pomogl mi espanol para ti, a w poznaniu jezyka najbardziej przebywanie ok. 10 godzin na uniwersytecie dziennie.

Obecnie planuje przedluzyc swoj pobyt do konca czerwca i na koniec czerwca zrobic nivel C1.
Wczoraj robilem wiele testow w internecie i moj nivel jest na poziomie B2. Jakie mam na to szanse?
Wyjechałeś na semestr czy dłużej?

Ja także planuje wyjazd, chociaż mam dosyć poważnie pod górkę z moimi nieporadnymi wykładowcami i małą ofertą ze strony mojego Instytutu żeby mysleć o umowie. Najpewniej zacznę magisterkę na innym wydziale i stamtąd wyjadę na semestr ostatniego roku.

Uczę się od października 2010, a wyjazd mógłby być we wrześniu 2013. Oby się udało :) Wyjazd za granicę i konieczność komunikacji w obcym języku jest bezcenna. Da milion razy więcej niż nauka języka obcego w Polsce, nawet przy największych chęciach
W nauce języka niekwestionowaną pomocą są niewątpliwie telenowele. I to nie tylko hiszpańskojęzyczne. Można też oglądać filmy włoskie (jak wiadomo włoski pochodzi od hiszpańskiego) oraz portugalskie (to dialekt włoskiego). W ten sposób nie będzie problemu gdy np. wyjedziemy na truskawki (zakładając, że w ogóle nie będziemy musieli mówić w języku innym jak polski).
No tak, jak widac nie masz zadnego problemu, mieszasz translatory roznych jezykow i podajesz to jako odpowiedz na pytanie na forum hiszpañskiego, a nawet usilujesz byc dowcipny
Wyjechalem na semestr i chce zostac dluzej a Walencje Tobie polecam lecz mysle, ze na ostatnim roku to nie to samo jak masz duzo zajec i uczeszczasz na nie, wtedy poznajesz mase ludzi.
Witam wszystkich. Bardzo niedawno zaczęłam się uczyć hiszpańskiego. Wcześniej zupełnie nie interesowałam się tym językiem. Mój chłopak jest Hiszpanem ale ponieważ obydwoje znamy bardzo dobrze angielski, nie myślałam o nauce hiszpańskiego. Do czasu... Kiedy poznałam jego rodzinę i przyjaciół, okazało się że bardzo niewielu z nich zna angielski. Spędziłam kilkanaście wieczorów w towarzystwie osób mówiących tylko po hiszpańsku, sama nie rozumiejąc nawet słowa w tym języku. Byłam niesamowicie sfrustrowana, zła i znudzona. Mój chłopak starał się tłumaczyć mi wszystko ale to nie było to samo. Po jakimś czasie zdecydowałam się zacząć naukę hiszpańskiego. Od razu wiedziałam, że kurs w szkole językowej nie jest dla mnie opcją bo jestem zbyt zajęta żeby regularnie chodzić na zajęcia. Postanowiłam poszukać czegoś na internecie i znalazłam kilka naprawdę fajnych stron.
Bardzo polecam interaktywny kurs hiszpańskiego "Mi vida loca" na stronie BBC. Jest zupełnie za darmo, po zarejestrowaniu się, kolejne lekcje są wysyłane co tydzień na maila. Minusem może być to, że kurs jest prowadzony w języku angielskim. Poza tym jest to nauka takiego codziennego języka i zwrotów używanych w konkretnych sytuacjach jak zakupy, restauracja itd. Dla mnie ten kurs był bardzo pomocny bo pozwolił oswoić sie z językiem.
Polecam też stronę busuu.com, szczególnie jeśli ktoś ma ochotę pouczyć się słownictwa albo porozmawiać z rodowitymi mówcami. Można poznać mnóśtwo osób z wielu krajów.
Po kilku miesiącach nauki mogę powiedzieć, że rozumiem proste rozmowy i zaczynam układać nieskomplikowane wypowiedzi. Ciągle jednak hiszpańskie zdania wyglądają dla mnie trochę dziwnie :)
Bardzo chętnie poznam osoby, które tak jak ja zaczynają dopiero naukę hiszpańskiego.
angielski, hiszpański do wyboru szukaj <a href="http://chomikuj.pl/?page=484159">hiszpański</a>
a czy można nauczyć się dosyć dobrze hiszpańskiego bez kursów? czy pójdzie to zdecydowanie szybciej z pomocą szkoły językowej?
Z własnego doświadczenia wiem, że języka można nauczyć się samemu :) Trzeba tylko chcieć i zabrać się do roboty! :D
Ja przez jakiś czas uczyłam się w szkole, a później sama robiłam ćwiczenia z gramatyki, oglądałam filmy hiszpańskie z polskimi napisami i dużo mi to dało. Niedawno odkryłam w Empiku takie czasopismo dla uczących się hiszpańskiego - nazywa się La Revista Espanola - czytał ktoś może? Ja mam dwa numery i jestem mega zadowolona. Teksty są podzielone pod wzgledem trudności i cały magazyn jest naprawde fajnie opracowany. Czytam te łatwiejsze, ale przez trudniejsze też się staram przebrnąć, hehe:) pod tekstami są cwiczenia, no i to też pomaga zapamiętac wiele rzeczy. Myślę że dla samouków supersprawa, ale dla tych, którzy się uczą w szkole też!
Czekajcie, to jest stronka tego pisma www.larevistaespanola.pl Mam nadzieję, że się przyda:)
Wiemy!
Tylko o tym piszesz na tym forum od...sierpnia zreszta!

Cytat:
Cucharita
23 sie 2011
hej! Jest taki nowy magazyn dla uczących się hiszpańskiego La Revista Espanola - mnie się bardzo podoba i chciałam polecić wszystkim:) jako pomoc naukowa i generalnie - żeby poobcować w hiszpańskim - super:) można kupić go w empikach i przez stronkę internetową www.larevistaespanola.pl

Az dziwne..., ze masz TYLKO 2 numery tej gazetki...skora taka dobra...i od dawna Ci znana...

Powodzenia! (z hiszpanskim...)
Temat przeniesiony do archwium.
61-79 z 79
| następna