Querida Cambiar:
1. Napisz pare innych naglowkow listu PRYWATNEGO. (wg. tego MOJEGO, u gory;-) )
2. ¡Tanto tiempo sin verte! - teraz tez mnie nie widzisz...Tym listem tez widziec ze mna sie nie bedziesz...Po co wykrzykiniki? ...Cieszysz sie, ze tyle czasu zesmy sie nie widzialy?...i?
Moze ... tak:
a) tanto tiempo sin verte que .... - zdecydowowalas sie napisac...przypomniec...- w ten desen...
Albo:
b) tanto zmien na cuánto ;-) i dadaj np. y sin noticias tuyas...sin saber nada de ti... - ;-)
c.) nowe zdanie wstepne...typu: Cuánto tiempo ha pasado desde...
3. ¿Cómo estás? - Dobrze. Ale po tym zdaniu - jakies przejsciowe...typu: bo ja dobrze, u mnie...tratata...
To byl wstep...listu prywatnego.
Teraz tresc: ( czyli
al grano...)
1. A pesar de ser mi buena amiga nunca te acordabas de las fechas importantes.
Najpierw sens... Co ma piernik do wiatraka?
Co ma bycie przyjaciolka do pamietania waznych dat? Co innego jesli o wazne w zyciu przyjaciolki daty...
I jeszcze :
a) A pesar - nie jest tu "szczesliwie dobrane"... Jesli piszesz np. o wybaczeniu mi zapomnienia itp. to owszem... Np. A pesar de ser una buena amiga NO te puedo perdonar....el fallo que....tralala
A pesar de todo lo bueno que ha hecho sigo enfadada con XY.
...lapiesz sens "a pesar" ?
Inaczej...
Twoje zdanie brzmi po polsku:
A pesar de ser mi buena amiga nunca te acordabas de las fechas importantes.
Mimo bycia moja dobra przyjaciolka nigdy nie pamietalas o waznych datach.
Tak, jakby bycie przyjaciolka bylo jednoznaczne z pamietaniem dat - a nie o to Ci raczej chodzi...
No i CZAS!!! Dlaczego "nunca te acordabas"?
A teraz juz pamietam? ;-) Czy juz...mnie po prostu nie ma? ;-)
---
Rozwiazanie:
Jak z "a pesar" - uzupelnij - okresl konkretnie jakie daty mam pamietac...- no i naturalnie zmien czas wyrazu "acordabas"...
Albo zmien argument...tj. ze wiem, znam daty urodzin bo od lat/od dawna sie znamy......y a pesar de ello este año me olvidé otra vez...
Rozumiesz?
------
Napisz pare zdan z "A pesar de...". Takze w srodku zdania to "a pesar de"... ;-)
---
Wystarczy... Juz po 1...a jutro poniedzialek przeciez tu bede...(mam nadzieje...) Bede bede...Zaraz rano a potem troche zalezy...Ale ok. 17:30 -18:00 - BEDE na pewno...
A. tez czesto tu bywa - wiec z pewnoscia dolaczy...(
A. wg tego, co w "Krotki liscik! napisane!!! Po 4-5 zdan - NIE wszystko na raz!!! I Niña ma pare PODOBNYCH zdan
po poprawkach pisac!)
edytowany przez Una_: 22 lis 2010