JAK POSZŁA MATURA ???

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |
Jak poszła matura z polskiego i angielskiego potencjalnym kandydatom na filologię hiszpańską?
lepiej nie pytaj..... nich piszą inni, to się zorientuję, czy mam już się teraz rzucac z mostu czy jeszcze poczekac :]
No to ja się "pochwalę" :-P

Polskie zarówno podstawowy, jak i rozszerzony pisało mi się dobrze (Reymont i Iwaszkiewicz) i jestem zadowolona, ale co do wyniku ciężko spekulować - wiadomo, klucz "rulez" ;-)

Co do angielskiego.. Podstawa super - powinno być 100%, szkoda, że to nie ma znaczenia ;-P (ale może zatem złożę na AP Kraków)

Rozszerzony podobnie jak na próbnej. Straciłam 4,5 pkt, czyli 9%. Czyli przy rozprawce na maxa (18/18) byłoby 91%. Ale może być (i pewnie będzie) ciut mniej.

No jestem tak w miarę zadowolona. Ale chciałam też składać na anglistykę, a tam to może być, prawie na pewno JEST za mało, patrząc na ubiegłoroczną rekrutację.

Myślisz, że na filologię hiszpańską UJ mogłoby jakimś cudem wystarczyć?

A Tobie jak poszło? I gdzie chcesz składać?

Pozdrawiam!

Ps. A tak na marginesie, to mamy nicki podobne ;-)
a jak ustne wam ida?
ja myslalam ze bede miala z rozszerzonej ok 80 moze troche ponad gdyby mi ktos wysoko wypracowanie ocenil ale ciagle znajduje jakies nowe bledy wiec pewnie raczej bede miala troche powyzej 70. wiec widze ze moge sie pozegnac z hiszpanskim...
Jeszcze nie zaczęły się dla mnie - dopiero 17 i 26 maja.
Ale ustnych to prawie nigdzie nie biorą pod uwagę..
70% to całkiem niezły wynik, nie musisz się martwić. Wydaje mi się, że na iberystykę powinno chyba wystarczyć.. A o jakiej uczelni myślałaś?
Ja o UJ. Złożę też na AP Kraków (choć Bóg wie, co to za kierunek ;), bo tam biorą pod uwagę tylko podstawę.

Pozdrawiam!
myslalam o umcs-ie. mam nadzieje ze jednka mi sie uda. a z tego co slyszalam o uj to przyjmowali osoby ktore mialy 90 z rozszerzonej z angielskiego ale tez 90 z polskiego. wiec jesli dobrze napisalas polski to nie masz sie co martwic :)
Polski? No wydaje mi się, że dobrze, ale wydawać to mi się dużo może.. ;-

Szczerze mówiąc trochę mnie przeraziłaś.. :-( Wiedziałam, że na anglistykę to raczej za mało, ale na iberystykę?.. :-( Z tym że rok temu mieli na UJ jeszce ten test z lektur. Teraz go nie ma. Więc pewnie trzeba mieć te wyniki z matury jeszcze wyższe?

Chyba się zapłaczę :'-(
Hey Locita*

Estas alli?

Escribe.. ;-)
Nie wiem czy sie orientujecie ale na AP na j.hiszpanski przyjmuja tylko osoby ktore maja 100% z podstawy :/ chyba ze w tym roku bedzie takich osob mniej to moze troche sie obnizy prog.
w ogole to bez sensu na AP,że to że zdajesz hiszp nie daj Ci żadnych 'profitów'.. :/ poza tym,po co jest nowa matura?nie po to,żeby porównywać oceny ze ŚWIADECTWA (polski,hist).. Ale pewnie i tak tam złożę też..
No, ja z podstawy z angielskiego powinnam mieć te 100%.. Powinnam, a czy będę miała to się okaże. W zeszłym roku, to był całkiem nowy kierunek, ale teraz może zapał trochę ostygł ;-) Było 20 os/m-ce, bo ludzie sobie myśleli, że jak biorą pod uwagę tylko podstawowy angielski to super. A wcale nie super ;-)

TYLKO CO TA ZA KIERUNEK DZIWACZNY?! :-/ Kto mi wyjaśni? Co się kryje pod słowami: "język hiszpański (spec.nienauczycielska)"?
Na UJ zdawanie hiszpańskiego też żadnych profitów nie daje, to normalka. Dlatego nawet tego nie rozważalam, bo wynik byłby na pewno dużo słabszy niż z angielskiego.
Co do ocen, to się zgadzam - głupio jak nie wiem. I czemu historię? :-( A jakie macie ocenki z tychże przedmiotów?
No i gratuluje pięknie zdanej ustnej.. ;-)
jesli nienauczycielska tzn. ze nie ma przedmiotow zwiazanych z metodyka nauczania w szkole itp. Moze rzeczywiscie rok temu ten kierunek byl nowy i mial i nadal ma bardzo niskie wymagania (znaczy sie sam podstawowy jezyk) chociaz teraz bardzo duzo osob chce studiowac iberystyke a same chyba nie wiedza dlaczego :) W tym roku pojawia sie nowy kierunek na AP- jezyk wloski, ciekawe czy tez bedzie mial takie powodzenie ;]
No dziwne jest to, że ona się nie nazywa "filologia hiszpańska" (tak jak np. "filologia angielska" na tymże AP), tylko "filologia, spec. język hiszpański". Brzmi to trochę jak intensywny kurs językowy.. ;-)

Nie orientujesz się, ile trzeba by mieć %, żeby sie dostać na UJ? (Wiem, wiem - głupie pytanie ;-) Chodzi mi o ubiegłoroczną rekrutację przede wszystkim)

Pozdrawiam :)
hej, ja bede miec okollo 84% z angielskiego rozszerzonego z polskiego tez tak jakos, jak myslisz dostane sie bo widze lucecita ze w temacie jestes? :-) mysle o uj filologii hiszpanskiej. wlasciwie wie ktos jaki jest próg..rnpozdrawiam mam nadzieje ze sie spotkamy w miescie kraka.;)
No chyba jestem w temacie ;-)
Ja też stawiam na UJ. Ktoś mi tu natym forum zasunął newsem, że:

"z tego co slyszalam o uj to przyjmowali osoby ktore mialy 90 z rozszerzonej z angielskiego ale tez 90 z polskiego".

No to by było troszku głuuuupio.. Bo jak z polskim to ja nie wiem, ciężko to ocenić. No ale w tym roku nie ma testu z lektur :-)

No ja też mam wielką, ale to WIELKĄ nadzieję, że się w Krakówku spotkamy..

Pozdrawiam! :)
jakie tam 90 procent no bez przesady normalnych ludzi z dobrych szkół tez muszą przyjmować;-) ja tez nie wiem jak polski bo to trudno ocenic -nie ma klucza. ja mam szczera nadzieje ze moje punkty wystarcza. a twoje lucecita pewnie tez;-) bo jakże mogłoby być inaczej. głupie jest to ze nie wlasciwie od kogo sie dowiedziec jaki jest prog punktowy. a sszkoda. bo byc moze oszczedziloby to wielu rozczarowan;-)
No też mi się tak wydaje, w końcu to nie anglistyka ;-)
Wiesz, to ciężko powiedzieć, jaki próg - wiadomo, to zależy od liczby kandydatów, od pozoimu matury.. No i tego testu z lektur nie ma. Więc może być całkiem inaczej (mam nadzieję: łatwiej ;-) niż w zeszłym roku. Co nie zmienia faktu, że ktoś mógłby nas uświadomić, jaki próg był rok temu - zawsze to jakieś rozeznanie..
A masz jakąś alternatywę, "koło ratunkowe"? Ja złożę jeszcze na tę AP i.. filologię słowiańską UJ ;-)
A tak w ogóle to skąds jesteś?
Pozdrawiam :-)
hej lucecita w sumie narazie mysle tylko o tym kierunku i chyba nigdzie poza tym nie zloze. jesli chodzi o zdawanie na filologie hiszpanska na uj to jest o tyle dobrze ze jesli sie nie dostaniesz a masz dostateczna ilosc punktow mozesz studiowac na jednym z kierunków -fil. francuska albo wloska, zostanie ci to zaproponowane gdybys sie nie dostala.. i wlasnie na to licze, ja jestem z chorzowa;-) ale liceum konczylam we wroclawiu, a ty? mam nadzieje ze po wynikach rekrutacji podzielimy sie wrazeniami na tym forum;-) pozdrawiam
ola
i powodzonka z calego serca zycze sobie i tobie!!
ja już nie chcę tych matur........

może na UAM nie będą się pchali inteligentni ludzie....

prosze, nie idźcie tam..... ;]
Otóż to, dokładnie ;-) Ja wychodzę z tego samego założenia - jest jeszcze własoka i francuska :-)) Chwała temu, kto wymyślił taką rekrutację ;-)

Ja też ze śląskiego, wyobraż sobie! :-) Daleko Cię "wywiało" do tego liceum ;-) Nie myślałaś zatem o iberystyce na UWr? No ale tak to się przynajmniej może spotkamy w Kraku :-)

Ja jestem za - będziemy tutaj w kontakcie. Tymczasem pozdrawiam i trzymam kciukacze :-)

Ps. A znasz już dobrze hiszpański? Bo ja jestem takim sobie samouczkiem na pozioime, co to kryc, basico albo naciąganym intermedio i nie chciałabym się okazać najmniej hiszpańskojęzyczną po ewentualnym przyjęciu na UJ ;-)
Na pewno sobie rewelacyjnie radzisz i UAM bęzdie się bił o Ciebie ;-)
Ja się tam nie wybieram. Choć chciałabym, bo wydział podobno super, a Poznań po jednej wizycie pokochałam, ale to stanowczo za daleko.. Więc nie będziemy konkurencją dla siebie ;-)
Pozdrawiam!
ufff to dobrze, hihi ;-) a ska jesteś? pewnie ze Poznań jest super, też go lubię :D

a tak na marginesie, to nicki mamy podobne.....=]
No nicki faktycznie podobne, juz to zauważyłam kilka postów wyżej ;) Ja ze Śląska. A startuję na UJ. Więc nie będziemy konkurować ;) Pozdrawiam!

Ps. A do Poznania jeszcze na pewno nieraz zajrzę :) No wiesz, fanka Jeżycjady itp. ;) Choć wspomnienia z miastem mam różniste. Byłam tam z klasą i na miejscu okazało się, że nia mamy gdzie spać, bo ... się spaliło schronisko. To były czasy.. ;) A tu już roczek minął.
spaliło się schronisko? hmmmm, nic o tym nie słyszałam... ;-)

a co do nicków, to ja byłam pierwsza!! :D nie żeby mi przeszkadzało, ze mamy podobne ;-) byleby inni je rozróżniali :)
czesc Locita*!! widze ze tez sie wybierasz na UAM... ja tez tam bede startowac ale szczerze mowiac spodziewam sie slabych wynikow wiec nie wiadomo jak to bedzie... ale w sumie trzeba zaryzykowac!! pozdrawiam
WItajcie!rnrnMyślałam o studiowaniu języka hiszpańskiego, ale po napisaniu matury moje marzenia powoli odpłynęły...rnZ tego, co wiem, mogę liczyć na 92-94% podst. z języków podstawowych (ang,niem) i ok. 70% rozsz. rnCzy orientujecie się może, gdzie mogę iść z takimi wynikami? rn[ponieście na duchu, proszę...]
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa