filologia hiszpańska UAM

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 121
no to już sama nie wiem. Mi powiedzieli, że tylko z matury, i wtedy te +10 pkt. ;/

A mogłabyś podac tego maila, na którego pisałaś?
Wiesz, zależy na jaką osobę trafisz, ostatnio gościłam kilka razy na wydziale neofilologii i tak naprawdę to prawie nikt tam nic nie wie, w sekretariatach czy tam gdzie indziej...
Jeśli się zajerestrowałaś na hiszpańskiej, powinnaś taką wiadomość dostać w systemie IR:

Drodzy kandydaci! Aby uÅ‚atwić dostÄ™p do informacji i odpowiedzieć na najczÄ™stsze pytania w najszybszy możliwy sposób, na stronie internetowej Instytutu Filologii RomaÅ„skiej UAM w dziale Rekrutacja – studia stacjonarne Komisja Rekrutacyjna IFRom zamieÅ›ciÅ‚a najczęściej zadawane pytania z odpowiedziami. Do dyspozycji kandydatów jest także kontakt e-mailowy na adres podany w poprzednim komunikacie [email] oraz od 8 czerwca sekretarze komisji bÄ™dÄ… dyżurować od 10.00 do 12.30 od poniedziaÅ‚ku do piÄ…tku w Collegium Novum sala 501A, można skierować siÄ™ osobiÅ›cie lub zadzwonić na podany na stronie numer telefonu. Strona IFRom: http://neo.amu.edu.pl/ifrom/
Przed tym komunikatem dostałam taki:

1 czerwca 2009 Komisja Rekrutacyjna Instytutu Filologii Romańskiej uruchomiła specjalny adres e-mail: [email] Wszystkie pytania dotyczące rekrutacji prosimy kierować na wyżej podany adres. Postaramy się odpowiedzieć możliwie szybko i konkrertnie :) Ważne! Prosimy nie dzwonić i nie wysyłać e-maili do Sekretariatu Instytutu Filologii Romańskiej. Wszelkich informacji udziela Komisja Rekrutacyjna IFRom!
Oraz email w odpowiedzi na moje pytanie:

Szanowna Pani,
Rzeczywiście, są dwa kryteria, które umożliwiają otrzymanie dodatkowych 10p:
-matura z języka romańskiego- punkty doliczane są przez system automatycznie
-ocena z języka romańskiego na świadectwie - tutaj należy wpisać 10 w rubryce przy danym języku podczas wpisywania wyników matury. Skoro spełnia Pani 2gie kryterium, należy wpisać w rubryce dotyczącej matury z francuskiego - 10. Nie ma znaczenia, czy kandyduje Pani na filologię romańską, hiszpaską czy włoską, premia należy się Pani i tak.

Najlepsze będzie jak mimo całego babrania się w tych emailach, sekretariatach, komisjach się nie dostanę :P
dzięki Sonyanna !! :D :* baaaardzo mi pomogłaś. :)

I jak tam wyniki matur Dziewczyny? :D
polak rozszerz 86, ang pisemny rozszerz 93, ang ustny rozszerz 80

A Wy? :)
gratulacje !!

ja podobnie bo: polak rozsz pisemny 84%, hiszp rozsz ustny 100%, hiszp rozsz pisemny 91%.

Mam nadzieję, że się uda. Polski skopałam troche ;/
no gdzież, świetne wyniki! długo się uczysz hiszpana???
mam nadzieję, że starczą. zawsze jeszcze jest drugi rzut ; )

uczę się od początku lo. ale w sumie to do matury sie sama uczyłam bo w szkole to wiesz... czytałam po hiszp, na początku nic nie rozumiejąc ;) ale naprawdę dużo mi to dało.

a tak apropo, jesteś z Poznania? składasz jeszcze gdzieś czy tylko na hiszpańską?
jestem z poznania. dostałam się na hiszp i na 5 innych kierunków, nie wiem co wybrać :/ a jak u Was?
mam pytanie odnośnie rekrutacji na UAM (filologia hiszpańska oczywiście ; ) ) w tym roku.
czy zawsze startuje dużo osób z maturą R z języka hiszpańskiego? bo sposób przeliczania punktów jest w tym roku taki, że z maturą z hiszpańskiego można mieć maksymalnie 100 punktów, a z innego języka nowożytnego 80.
generalnie maturę zdałam dobrze - na 80 punktów które mogę otrzymać (maturę zdawałam z angielskiego) mam 77, 9.
ale jeśli dużo osób będzie startować z hiszpańskim, to boję się, że i tak mogę się nie dostać.

a więc, czy dużo osób zawsze stratuje z hiszpańskim? :) bo to oni jednak będą mieć dużo większe szanse, co jest oczywiście uzasadnione.
Ciężko stwierdzić.. w tym roku zmienili warunki rekrutacji, bo wyżej punktują hiszpan roz., ale nie łam się.. ja ma taką nadzieję, że wiele osób składa tam jakby dla zabezpieczenia, więc jeśli dostaną się gdzieś na Uczelnię na południu polski to zrezygnują z Poznania ;)) gdzie jeszcze składasz oprócz UAM?
ja składam tylko na UAM, złożę jeszcze chyba na filologię angielską i może szwedzką z angielskim (to przez fascynację Sigur Rós swojego czasu nadal mnie ciągnie do Skandynawii)
generalnie tak mi się wszystko ułożyło, że moja jedyna możliwość to Poznań, choć wczoraj po zobaczeniu wyników matury (polski R 98% - na własnej skórze przekonałam się, że 30 czerwca czasem zaskakuje), okazało się, że może i dostałabym się tam gdzie tylko bym chciała :))
A Ty, langustownie? gdzie jeszcze składasz? :)
Ja jeszcze składam do nkjo w Bydgoszczy na hiszpański dzienny ;P nic innego mi nie pozostało ;)
langustownie! Ja zapraszam na UŚ :) Tam liczą tylko język obcy, a za hiszpański jest +15 punktów rankingowych (w obliczeniach wychodzi tak jakbyś miała 10% więcej z matury). Liczą Twój wynik z ustnego x1,5 i z pisemnego też x1,5. :)
Fajne te kryteria, ale to tak daleko od mojego miasta ;( nie dam rady tam nawet złożyć... ;D
Oreganoo, dzwoniłam dzisiaj i jakaś miła pani mówiła, że w tamtym roku przyjęli 50 osób i podzielili je na 3 grupy, jedną zaawansowaną i dwie początkujące. No i że progi obniżone będą bo w tamtym roku max 110 a teraz 100.

Mi wychodzi 81.2 i myślę, że nie mam szans na uam ;d
na jakiejś stronce UAM jest napisane, że w zeszłym roku przyjmowali od ok 87 (II tura), czyli jeśli się obniżyło to próg też będzie pewnie o 8-10 punktów niższy :)

w każdym bądź razie życzę powodzenia!
89 miała ostatnia osoba. Niedlugo będzie wiadomo. Ja glupia złożylam tylko na uam na esp, francuski i wloski więc może być wesoło jak mnie nie przyjma ;p Tobie też, zwlaszcza że nie rywalizujemy z tego co pamiętam ;)))
hmmm :) na UAM tez złożyłam, ale jestem nastawiona raczej na UŚ, tam jest od razu specjalizacja tłumaczeniowa od początku :)

i nie dziękuję :D
Oby więcej osób nastawionych na coś innego ;ddd Już jesteś pewna, że chcesz na tłumacza?
to najbardziej do mnie przemawia :) a jakby co to szybciej przekwalifikować się z tłumacza na nauczyciela niż na odwrót :D
Jak to? Myślałam, że tłumacza łatwiej zrobić. Bo tez wolałabym tłumaczyć, ale płatne wakacje, ferie itd też do mnie dość silnie przemawiają ;d
Dostałam się na UAM
?
ja jeszcze nie mam, żadnej informacji...
Pani z komisji kazała dzwonic dzisiaj no i zadzwonilam. Na włoski próg 65.5 a francuski jeszcze niższy. tyle wiem ;)
aa :) w takim razie zostaje mi lista rezerwowa, bo brakuje mi 3 punktów
Ale musisz im dostarczyć wniosek o chęci podtrzymania studiów ;/ ;)

A Twój uś kiedy podaje wyniki :) ?
na UÅš we wtorek...

właśnie z tą deklaracją pewnie będzie problem - 6 godz. samochodem do Poznania, ale jak trzeba będzie...
W sumie można kurierem, ale mniejsza pewność :) pani mówiłam, że wbrew pozorom dużo osób rezygnuje, więc pewnie są duże szanse, że dostaniesz się w drugiej turze :)
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 121

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Brak wkładu własnego