klasy dwujęzyczne z jezykiem hiszpanskim

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 115
w bydzi tez, ale mowia, ze dlugo nie potrzyma;p
moje gadu 5271219
Czesc. Jestesmy Iza i Ola. Chodzimy do IIIgim. i niedlugo mamy egz.gimnazjalkny-jestesmy przerazone!!!!! I baaaardzo chcemy do klasy dwujęzycznej w Wawie. Jest może ktoś z Hoze?????????? słyszałyśmy, że tam ostra baba z hiszpana i podobno niezły zapierdziel... a poza tym fajowo tam?
ekhm..zapewne chodzi wam o José :) szkola jak kazda inna ;) a co do ostrej babki to nie wiem o ktora wam chodzi..Polka, Hispzanka?
tak o Jose. A z babka to chyba Polka przynajmneij nikt nic nie mowil o hiszpance poza tym jakas blondyna wiec musi byc Polka. Podobno ta nauczycielka jest strasznie duzo wymaga jest bardzo ostra ciagle jakies sprawdziany odpytywanie a za najmneijszy blad zaraz ocena w dol i wogole to nie ma co mazyc na nic powyzej 3. Tak mi mowila koelzanka ktora zna kogos z tej szkoly.Oleńka ty moze chodzisz do tej klasy?jak tam jest?Chcialabym bardzo tam isc ale jesli to prawda ze ta baba taka ostra to nie wiem...
no to moja wychowawczyni :) jest dosc wymagająca ale bez przesady..zreszta w klasie dwujezycznej chyba musi wymagac..(podobno klasy normlane traktuje bardziej ulgowo). A to ze za najmniejszy blad ocena w dol to nieprawda..przynajmnije ja tak nie mialam nigdy ;) z tego co wiem to wiele osób ma u niej powyzej 3 ja rowniez i nie jest to niewykonalne..poza tym jest to jedna z niewielu nauczycielek ktorą lubie w tej szkole choc czasem bywa wkurzająca-ogolnie jets bardzo fajna :P
Chcialabym tak na marginesie dodac, ze nie wszystkie Hiszpanki sa brunetkami, niektore sa blondynkami, inne szatynkami, a jeszcze inne maja rude wlosy i mam tu bynajmniej na mysli ich naturalny kolor wlosow... Pozdro z Krk=D.
Hola:-) Chociaż jestem z Poznania, marzy mi się warszawski Cervantes... Jak tam jest? I czy są jakies stypendia? Bo chociaz z dostaniem się nie bedę raczej miała problemu, to nie wyrobię z kasą... A tak w ogole jest tam duzo ludzi spoza Warszawy:-)?
Besos:-)
Witam. Ja chodzę do Cervantesa do dwujęzycznej. No po pierwsze dobrze się zastanów czy chcesz startować. Na dostanie się nie możesz mieć 100% pewności. Nie wiesz jak pójdzie Ci test predyspozycji. Znam chłopaka który miał średnią 5.4 i 97pkt z egzaminu gimnazjalnego a nie zaliczył testu. Ale są w mojej klasie tacy co średnią mieli w gimnazjum około 4.7 i 80 pkt z egzaminu a się dostali :) Osób z poza Warszawy jest trochę. Cięzko powiedzieć czy sporo;) Stypendia są socjalne- jak masz dochody na osobe mniejse niż ileś tam złotych a w pierwszej klasie można dostać dość wysokie stypendium za wyniki w nauce.
Jojo moglabys cos wiecej napisac o Cervantesie??? ja w tym roku bede probowala tam sie dostac...oczywiscie do jezykowej....chcialabym wiedziec cos wiecej na temat samej szkoly...jacy sa nauczyciele i uczniowie??? czy test predyspozycji jest bardzo trudny??? i jesli to nie jest jakies bardzo tajne to moglabys napisac ile mialas punktow z testu predyspozycji, egzaminu gimnazjalnego i jaka srednia??? i wogole jakie wyniki mieli twoi znajomi?? probuje ustalic w jakich granicach jest "dolny" prog dostania sie do tej szkoly.... ja srednia bede miala w granicach 5.2-5.3, z egzaminy cos okolo 85-90 (tak licze), a test predyspozycji to juz nikt nie wie co moze byc ;) mam nadzieje ze mnie przyjma! pzdr ;*
przepraszam ze odpowiadam dopiero teraz ale dawno mnie tu nie było.
więc tak
www.nasza-szkola.pl to strona 2LO im. Marii Konopnickiej - tam znajdziesz informacje o klasie siatke godzin itp.itd.

oprocz tego moge powiedziec ci ze u nas w klasie 0 nie ma zajec z hiszpanami. ucza nas trzy polskie profesorki. tobie jako wychowawczyni trafi sie zapene moja profesor od konwersacji - fajna jest troche ostra ale poza nami swiata nie widzi hehe. zawsze mowi perfecto chicos :).

a hiszpanski dzielimy na 3 przedmiot
konwersacje
jezyk pisany
gramatyke
co z tym idzie mamy 3 podreczniki z czego jeden zapewnia nam ambasada. ty niestety dostaniesz juz te podreczniki uzywane bo wypozczaja je nam na 1 rok z bibloteki.
no coz nie mozna ukryc ze kasy idzie duzo. juz zamawiamy drugi podrecznik do pisanego no i slowniki podreczne duze tematyczne - konca nie ma wszystko oczywiscie drogie jak cholera na same podreczniki wydalam 200 zl no i to nie koniec. a i matura no coz to nie tak ze zdajesz sobie mature na pozomie rozrzerzonym. jest specjalna matura dla klas dujezycznych - wymagana i opcjonalna matura hiszpanska:).

na poczatku rok odwiedzil nas ambasador ogolnie ciagle sie cos dzieje o "hiszpanskiej" ciagle glosno.

jaby cos to padaje [gg]
a no i nauka od postaw :)
Nauczyciele fajni i sympatyczni. W gimnazjum mogłam podać dwóch których lubię, a tu moge podać tylko jednego którego nie lubię:) Są naprawdę wporządku. Uczniowie to zależy od klasy. Ale jeśli jesteś "różową panienką" to nie polecam. Zero dresów i wcześniej wymienionych :) Mi osobiście towarzystwo odpowiada :D Nikt nikomu nie dokucza itp. :P Test predyspozycji znośny. To tak jak na inteligencje. Kup sobie w ksiągarni taką książkę "Testy predyspozycji językowych" i porozwiązuj. Jak załapiesz sposób rozwiązywania to poradzisz sobie również na teście:) Ja miałam średnią 5.3 i 93pkt z gimnazjalnego. Z predyspozycji 78. Dolny próg to 216. Pozdrawiam
Dzięki jojo:-) Wiadomo, że z dostaniem się nie mogę być pewna, ale uwielbiam "grzebanie" w językach i sądzę że ten test może być nawet ciekawy:-) A średnia liczy się cała czy tylko i wyłącznie z wybranych przedmiotów? Bo jestem w muzyku i nie wiem jak traktować te wszystkie harmonie, chóry i historie muzyki,które u mnie liczy się w ogólnej średniej razem z normalnymi przedmiotami...:-) Bo liczę na jakieś 5,0, ale to ze wszystkiego... Pozdrawiam;-)!!!!!!!!!!!!!!!
no to im podajesz 5.0, bo to twoja srednia, nie? nie liczy (lub nie liczyla) sie tylko religia. popatrz na taka mnie, co w gimnazjum miala poetyke biblijna :] i jezyk polski podzielony na literature i gramatyke. wazna jest taka srednia, jaka masz ze szkolnych przedmiotow.
Dzieki bardzo za informacje! te testy to juz mam i je rozwiazuje..;) Nie ma dresow i rozowych dziewczyn??? to jakis cud!!! ale super!!!
pzdr ;*
Ja tez chcialam isc do Cervantesa, ale w koncu nawet papierow nie skladalam, tak jakos wyszlo. Mialam raz taka chwile, ze zalowalam ze nie jestem w zerowce, ale przeszlo mi bo mimo wszystko miejac na wzgledzie wszystkie plusy takiej klasy i to, ze wyszlabym ze swietna znajomoscia hiszp., to jednak nie scierpialabym tego roku dluzej. Znam wiele osob z dwujezycznych, ktore juz skonczyly, albo sa w trakcie i jedno wiem na pewno, ze jesli ktos sie uprze to nawet w takiej klasie moze sie nie nauczyc dobrze hiszp., ale jesli sie przylozy to moze osiagnac baaaardzo wiele, co w przyszlosci moze dac nie tylko satysfakcje, swietna znajomosc jez, ale i wejscia na uni.hiszpanskie a takze pieniadze :)
Ale to tez nie jest tak, ze jak sie nie pojdzie do zerowki, to nie bedzie sie znalo hiszp.rownie dobrze jak "dwujezyczni"- samemu mozna rowniez to osiagnac, a baze literaco-kulturalna da sie uzupelnic jadac na studia do Espanii albo studiujac iberystyke (np.zaocznie, bo zeby to dziennie studiowac.....!!!! Madre Mia....hehe)
Ogolnie a mi me encanta la idea de secciones bilingues :)
A a propos kultury osobistej to cos w tym jest, ze w zerowkach sa osoby o nieco wyzszym poziomie kultury niz przecietny, choc i tu moga sie zdarzac wyjatki.
Pozdrawiam wszystkich dwujezycznych, i niedwujezycznych i tych co sie do "zerowki" wybieraja" :)
ja teraz jestem w 3 gim. i miałam zamiar isc do takiej klasy dwujezycznej z hiszpanskim, ale watpie zebym sie dostała, kiepsko zdam test a oceny takie sobie zwłąszcza z anglika bedzie pewnie 4 to sie pewnie nie dostane:(
Jovanka nawet tak nie mow! Musisz wierzyc w siebie, a jesli nie w siebie to w szczescie, kotre masz! :)
Dlaczego zakladasz z gory, ze test na pewno pojdzie Ci slabo, a w ogole to nie dostaniesz sie. Trzeba wierzyc w siebie i ZAWSZE probowac. Probujac nic nie tracisz, a mozesz zyskac!!! Pomysl o tym.

Sluchaj co do ocen koncowych z gim. to rok szkolny jeszcze sie nie skonczyl, wiec masz czas zeby je podniesc jak tylko sie da. Postraj sie, zeby byly one jak najlepsze. Przyloz sie bardziej do tych przedmiotow, z ktorych obawiasz sie slabszych ocen, poucz sie, pogadaj z nauczycielami- nauczyciel tez czlowiek :)
I nie mysl, ze czegos nie warto sie podejmowac, bo na pewno sie nie uda. Powiem Ci, ze mialam juz tyle sytuacji w zyciu (zarowno szkolnych jak i takich z zycia prywatnego), kotre z pozoru wydawala sie niemozliwe do osiagniecia, a udalo sie! Zobaczysz rzeczy nie sa takie trudne jak je maluja.
Postaraj sie zdobyc jak najlepsze oceny na koniec gimnazjum, poprzerabiaj sobie testy zarowno konczace gimnazjum, jak i testy predyspozycji jezykowych- to pokaze CI pewne modele najczesciej pojawiajacych sie pytan i sposoby ich rozwiazywania.
Trzymaj sie i UWIERZ, ze Ci sie uda :)
Salu2
hmmmm ja tez juz trace nadzieje ze dostane sie do tej klasy ale jednak jak sobie pomysle ze to jest jedyna opcja zeby miec hiszpanski w szkole i w ogle ze tam jest fajnie to mam motywacje do nauki! napiszcie prosze gdzie mozna zakupic taka ksiazke z testami predyspozycji, pytalam w ksiegarniach w Katowicach ale wszedzie tylko otwieraja szeroko oczy i nikt nic nie wie! a jeden facet powiedzial mi ze jak dam mu wiecej info na ten temat tej ksiazki to bedzie mogl mi pomoc a tak to sorry ale nie! dziwy jakis. no nic to tyle idem sie uczyc ale xajze za jakis czas spr czy ktos mi odp...
Ja jestem w 2 kl gimnazjum, w kl o profilu hiszpanskim;] mam 8 godzin tygodniowo i na razie tylko 1 przedmiot po hiszpansku- literature hiszpanska:) Mam zamiar kontynuowac nauke hiszpanskiego w liceum :) bo jak narazie duzo mi daly te niecale 2 lata
Nio to ja tesh się dołączam do pytania skąd wziąc takie testy predyspozycji językowych?? Coraz bardziej przekonuję się do takiej klasy, więc chciałabym się choć troszkę bardziej postarać, żeby mi się to udało:).
Ania to w takim razie będę prosił cię o pomoc.Widzisz,jest taka sprawa.
Za rok zdaję Selectividad i przydałoby się także, maturę z hiszpańskiego dla takich klas jak ty.Na moje nieszczęście mieszkam na małym zadupiu na podkarpaciu,a uczę się w szkole, w której coś takiego jak j. hiszpański nie istnieje.Jestem humanistą,a ściślej językowcem(nie chwaląc się oczywiście)moje języki to angielski i hiszpański,a moje liceum nie pozwala mi na takowy rozwój i uczę się głównie sam i udało mi się mieć lekcje z native speakerami,ale wszystko to robię kosztem innych przedmiotów,których nie lubię,więc ich się nie uczę.
Moja sytuacja jest dość nieciekawa,jak widzisz,bo naszą dyrekcję
i nauczycieli gówno obchodzi,że są takie jednostki 'wybitne' językowo.Dla mnie ten czas liceum jest czasem straconym,gdyż to co zdaję na maturze,przerabiam sam i na dodatkowych lekcjach prywatnych,a jestem zmuszony uczyć się tego co mi się na studiach i w życiu z pewnością nie przyda.Sam kupuję książki do Bachillerato,sam przerabiam materiał,a ty po prostu z nieba mi spadłaś!Jeżeli tylko możesz proszę cię,skontaktuj się ze mną na e-mail: [email]
Czy było by możliwe byś podała mi tytuły książek i zakres materiału,który przerabiacie,tj. historia,literatura,sztuka,etc. wszystko związane z Españą.
I beg u!! I need your help or I'll commit suicide ;P
Witam. Ja również jestem w zerówce, tej krakowskiej :)
ja normalnie w księgarni dostałam. A oto strona- możecie zamówić przez neta, lub poprostu wiedzieć czego szukać ;)

http://www.mareno.pl/ksiazka.php?isbn=83-87772-46-1
Montanesa!! Kimze Ty jestes?? O imie prosze. :>
Samo imię Ci nie wystarczy, bo jestesmy 3 o tym samym imieniu :D, ty sie lepiej przedstaw :], no chyba, że masz Anna na imie bo niewiele mi to da....
O mamusiu... Nie dość, że musze tyle godzin spędzać z Tobą w ławce, to jeszcze musze trafić na Ciebie w nielicznych chwilach relaksu!!! ZA CO??!!??!!??!!?? POWIEDŹCIE MI ZA CO!!!!???? ;D Tu przynajmniej nie mozesz mi wbijac ołowka w ręke :] (no ale ja nie moge rysować po Twoich ksiazkach...)
Mamusia daleko, wiec na nic Twoje wzdychania:> Bardzo mi przykro, ze tak Ci zle ze mna w lawce, ale pociesz sie tym, ze zostalo jeszcze TYLKO 5 miesiecy. Tylko 5...
PS:
Zawsze mozesz wystosowac prosbe do pan nauczycielek o losowanie... ;)
No ale w przyszłym roku bedziesz miec DUZO wiecej ksiażek, a to tyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyle nowego miejsca do ryskowania :D /zakonczmy ta supertematyczna konwersacje/
Vale.
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 115

« 

Inne