Au pair Majorka

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 69
>Wiesz z tym poczekaniem do maja to chodzi mi o to, ze bedzie tam bez
>najmniejszego problemu i w zupełnosci legalnie. Bo teraz jest o to
>dosć ciężko

Co się w takim razie według Ciebie zmieni od maja, że będzie jej lżej?
Z legalnym pobytem
A jak jesteś legalnie to i o prace łatwiej... bo nie wiem jak w hiszpanii ale na majorce nie bawia sie w cos takiego jak zatrudnianie na czarno...
To niby teraz pobyt w Hiszpanii dla Polaków jest nielegalny, a od maja będzie legalny?
tego nie powiedziałam... chodzi mi o to, ze od maja wraz z przekroczeniem granicy hiszpanskiej bedziesz tam legalnie.... a teraz niestety o te vize trzeba sie ubiegać.... i to nie wiadomo z jakim skutkiem:) i nie czepiaj sie szczegułów:)
Ale ja się nie czepiam szczegółów tylko się pytam, skąd masz takie wiadomości, że od maja się coś zmieni! Podaj proszę źródło.
Akurat tak sie składa, ze moi rodzice pracuja w hiszpanii (Majorka) nielegalnie... I jak samo to wskazuje wiem to od nich bo bardzo sie cieszą, ze wreszcie beda mogli spokojnie sobie pracować. A co do tego, ze oni znaleźli tam prace na "czarno"... pracuja u mojego przyszłego tescia:)
Chyba, ze mówimy tu o pracy sezonowej to wtedy o legalny pobyt martwic sie nie trzeba:) ludzie (dorosli i mający rodzinę),których poznałam na majorce (polaków) pracują tam od kilku lat... są jedna nogą w polsce a druga na majorce, bo łatwiej jest tam zarabiać a tutaj zyc... jednak zawsze z tą viza łatwiej bedzie o znalexienie lepiej płatnej pracy całorocznej... bo o prace sezonowe to raczej takiego wielkiego problemu nie ma:)
Wydaje mi się, że mylisz pewne pojęcia, ale ja już nie bedę tego dłużej ciagnąć.
W tej chwili Polak moze sie starac o obywatelstwo hiszpanskie po 10 latach legalnego pobytu.
Sa wyjatki, np w przypadku slubu z obywatelem lub obywatelka Hiszpanii.

Wiecej na ten temat:

http://www.mju.es/mnacionalidad.htm#

Pozdrowienia
nie zrozumialam do konca kwestii stalego i legalnego pobytu. chcac wyjechac potrzebna jest wiza??
Chcąc wyjechać nie, ale chcac tam legalnie pracować i przebywać na jakiś dłuższy okres czasu.... niestety potrzebna. Akurat w mojej rodzinie były dwa przypadki z wizą. W jednym dostali dosć szybko odpowiedź i mają wize na 5 lat... a niestety w drugim przypadku ciocia starała sie o te wizę dość długo. A normalne, ze nikt nie bedzie ryzykował i zatrudniał nielegalnie przebywajacego w kraju, obcokrajowca.... takie sa realia...

P.S.
Nie bierzcie tu pod uwage wakacji bo jesli ktos chce prace tylko na okres letni to z tym raczej problemu nie ma... nawet na 2 miesiace o wize by sie starac nie opłacało...

POZDRAWIAM!
Sluchaj Tanulka. Zyje na Majorca juz 8 lat i wiekszych bzdur na temat zalegalizowania pobytu w Hiszpanii i jak sie ten "swiat" tu (tj. na Majorce) kreci to nie slyszalem. A tak do wszystkich pozostalych: nie sluchajcie Tanulki bo ona zielonego pojecia nie ma "nada, pero nada".
Saludos.
Jowito jak mozesz skontaktuj sie jakos ze mna na maila najelpiej.Ja wlasnei tez chce stad wyjechac a w dwie osoby lub grupie zawse razniej.Znajomosc jezyka to hsizpanski podstawowy,Niemeicki i angielski kominikatywny.Czekam [email]
Zreszta moga sie ze man skontaktowac wsyzscy ktorzy maja jakei sinfo jak znalesc prace.Blagam i pomocy!!!System Polski nas wykonczy co z etgo ze jestesmy mlodzi jak nei mamy pracy i mozliwosci jej...A na studia trzeba zarobic. Pozdrawiam
*Pablo* tylko pozazdroscic tej Majorki... ;)
witam wszystkich!!!
ja wyjezdzam jako au-pair na Majorke najprawdopodobniej w marcu! mam nadzieje ze bedzie super, nigdy nie bylam w Hiszpani ale jestem dobrej mysli. Jesli mieszka ktos z Was na majorce lub bedzie mniej wiecej w tym samym czasie co ja to odezwijcie sie!!! zawsze bedzie mozna sie spotkac, zawsze razniej, pozdrawiam papa moje [gg]
Jeśli ktoś chce jechać na Majorkę jako au-pair to pelecam stronę http://www.guide.org.pl
Byłam 2 razy z tego biura i byłam bardzo zadowolona.
No to w takim razie napisałam bzdury wzięte wprost z życia:) trudno się mówi, najwidoczniej polacy, którzy mieszkaja tam po 10, 15 lat też nagadali mi bzdur:) pozdro!
mam do WAS!!!! pytanie ad. au-pair na Majorce
Tez chcialabym zostac opiekunka ale nie wiem jakie sa wymagane kwalifikacje i jak kontaktujecie sie z rodzina, czy bezposrenio Wy przez e-mail czy jest jakis posrednik i oczywiscie pobiera za to grube pieniadze
Nie znam hiszpanskiego ale checi do nauki mam, zreszta wyjezdzam juz wkrotce do hiszpanii -andaluzja do pracy sezonowej-w pole , ale legalnie gdzies do czerwca tam bede, a potem chcialabym do konca sezonu pracowac na Majorce, albo nawet dluzej
Czy pracujecie legalnie, czy to nie jest klasyfikowane jako praca i cala ta biurokracja z wyjazdem i legalnym pobytem was nie interesuje, jestescie niby turystkami, czy lecicie na własny koszt? odpowiedzcie na forum albo na e-mail
[email]
Dzieki z gory
Powiedz mi, bo mam dosyc tego bajzlu w Polsce czy znając tylko niemiecki dosyć dobrze dogadam się na Majorce i znajdę prace?
do Kamili 21
Mozesz mi napisac jak zalatwilas sobie wyjazd jako au pair?
przez biuro czy przez internet?
zalatwilam sobie przez biuro. zawsze troche pewniej bo wrazie co masz na miejscu rezydenta, do ktorego mozesz sie zglosic jesli masz jakis problem. ja wyjezdzam 26 marca juz na majorke. pozdrawiam
Byłam na majorce jako au pair 8 miesięcy,Jesli chodzi o rodziny na majorce to odradzam ci.Bedziesz zasuwac 24 h na dobę.Domyślam się,że wyjeżdzasz z biura au pair anya.Przygotuj się że umowa w polsce i na majorce będzie się róznić.Odbiega daleko od ofert proponowanej przez polskie biuro.Jak masz jakiesś pytania to pisz na adres [email]
Byłam w Hiszpanii jako Au Pair z biura Anya. Kontrakt różnił sie od tego, jaki podpisałam. Kontaktowałam sie z rodzina przd wyjazdem telefonicznie, wszystko miało byc jak w kontrakcie. Na miejscu okazało sie inaczej. Miałam pracować 13 godzin dziennie, aby mieć 2 dni wolne. Nie miałam wolnego weekendu raz w m-cu. Musiałam zmienić rodzine. Pojechaliśmy do agencji, a tam usłyszałam, że: ''tu jest inaczej''. Kieszonkowe dostaje się minimalne. Ja dostawałam 200euro/m-c.
Zmieniłam rodzinę, było ok, na początku. Potem dobywało mi obowiązków. Kupowałam sobie kosmetyki, czasem i jedzenie. Ale to tylko kropla w morzu, co tam się działo.
Polskie biuro bierze kasę, a nie interesuje się dziewczynami, które są zdane tak na prawdę same na siebie. Źle wspominam ten wyjazd.
AU-PAIR NIE POLECAM NIGDY NIE WIESZ NA JAKA RODZINE TRAFISZ , JA TRAFILAM NA SWIETNYCH LUDZI , ONA BYLA NIEMKA A ON MAJORKIENEM I DZIECI SLODZIUTKIE, MOJA NAJLEPSZA PRZYGODA ZYCIA, ALE NIEKTORE MOJE KOLEZANKI MIALY PRZECHLAPANE . un saludo
szukam osob ktore chca wyjechac na majorke do pracy w czerwcu, ale nie przez zadne posrednictwa tylko poprostu w ciemno i szukac pracy na miejscu...Nie ufam biura i posrednika...
hej dziewczyny
ja jestem obecnie au pair na majorce i mam super rodzinke, nie zasuwam 24 na dobe jak pisala kolezanka wyzej, wsztsrko zalezy do jakich ludzi sie trafi, nie mozna uogolniac, to ze jedna trafila zle nie znaczy ze ty trafisz tez zle, ja mieszkam u hiszpanskiej rodziny i sa poprostu super, sa moimi przyjaciolmi, nie warto sie zrazac po opinii jednej czy dwuch osob pozdrawiam
Znajomy wynajmuje mieszkanko (brak tylko klimatyzacji, ale są wiatraczki, i jest polozone dosyc nisko w oceninionym miejscu - da sie wytrzymac, zreszta w dzien nikogo tam nie ma :) ) i placi 300 euro miesiecznie, za full wypas wszystko (mallorca), trzeba ytylko dobrze poszukac... koszty zywnosci nie pamietam... a ile zarabia...hmm... 12 euro za godzine po 10 godzin dziennie... chyba dobrze...

nie jest źle... grunt to umiec szukac, zahaczyc sie, poznac kogos... potem jakos leci... ale nie moznasie od razu przerazac i negatywnie nastawiac :)
Hej Olita! jak na miesiac to ja sie pisze znam angielski swietnie tylko nie wiem czy juz nie za pozno, jak cos to masz tu mojego maila [email] prosze o szczegoly.Ja wlasnie jestem au pair w Szwecji i za tydzien jade do PL, wracam tu w polowie sierpnia i szukam zajecia na lipiec.Tylko nie wiem czy za pozno nie jest? Bo dopiero przeczytalam
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 69