praca - Majorka, Ibiza

Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 212
Arletka, napisz cos wiecej jak mozesz, dzieki :)
Paul a Ty tez lecisz?kiedy?
A i jeszcze jedno Arletka, bo nie rozumiem, ta praca jest na dwa miesiace, czy za dwa miesiące ?. Przeleciałem stronke i tego akurat nie zauwazyłem, dla kolegi, który pytał link do stronki : http://europa.eu.int/eures/;)
Rizo, no i do innych jak mają podobne plany, moje [gg]
Kama27 czy byłaby jaks możliwosc porozmawiac z Tobą np na gg, chciałbym Cię wykorzystać ;-), do uzyskania kilku informacji ;)
jasne, że jest mozliwość...ale tylko do kilku informacji... :-)(nic więcej) 5043672
my jestesmy na majorce trzeci dzien, jest ciezko, z praca kiepsko, w palmie prawie w ogole, wszyscy pytaja o papiery, a na ich wyrtobienie trzeba 40 dni. poki co lepiej nie przyjezdzac, chyba ze ktos ma czas na wyrobienie papierow, bo wtedy to praca bez problemu jest.
paul mialam twoj nr w telefonie, ale mi sie skasowal przy zmianie karty na hiszpanska, wiec pozniej sie odezwe.
mialam byc 2 miesiace, ale chyba wroce szybciej..
a i zarobki, jako kelnerka tak 1[tel]euro miesiecznie + daja pokoj najczesciej
pozdrawiam z majorki
Praca była na 2 mies. ale juz jej nie ma !!!:-( z tego co mi mowiła kol.TAK TO jest byc niezdecydowanym!!!!mowie o sobie:-) ale jesli ktos chce szukac ofert do hoteli za granica i wszelkich innych prac to polecam stronke www.europa.eu/eures !! aha i jak ktos ma jakas ciekawa oferte pracy to dawajcie znac czekamy na rewanżyk:-) pa pa
Witajcie!

Ja jestem na Majorce juz dwa tygodnie i mimo,ze od poczatku ludzie mowili,ze ciezko z praca i mieszkaniem bo sezon dawno sie juz zacza to ja sie nie poddalam.Tez bylam tutaj z kolezanka,ktora poznalam na tym forum,ale jej sie nie podobalo i wyjechala.Ja znalazlam przez internet pokoj w samym centrum Palmy w bardzo ladnym mieszkaniu za jedyne 150 eur.na miesiac.Prace tez znalazlam w 4 gwiazdkowym hotelu 10 minut od mojego mieszkania.Zarabiam 1200 eur.na miesiac,mam pelne wyzywienie.Pracuje 6 dni w tyg.po 8 godzin.Znalezienie pracy zajelo mi tydzien,ale to tylko dlatego,ze Hiszpanie nie znaja wlasnego prawa i nawet nie wiedza,ze my jestesmy w Unii Europejskiej.Juz w pierwszy dzien znalazlam 4 prace w Palmie,ale nie mialam N.I.E. czyli numeru dla identyfikacji obcokrajowcow i powiedzieli mi,ze bez tego nie moge pracowac.Wiec poszlam do urzedu zlozyc podanie o ten numer,ale na niego czeka sie ok 1,5 miesiaca.Okazalo sie,ze to wogole byla strata czasu bo my NIE potrzebujemy tego numeru,gdyz on jest tylko dla osob spoza Unii.Nawet poszlam na policje sie upewnic i potwierdzili to.Jedyna rzecz ktora potrzebujemy jest Numero Social Seguridad,ktory dostaje sie w ten sam dzien za okazaniem paszportu z wypelnionym formularzem w urzedzie.Osobom szukajacym pracy w Palmie powiem tylko,ze bez jezyka hiszpanskiego nie ma duzych szans,ale z jezykiem szanse sa.Mowiacym po ang.lub niem.polecam miejscowosci Magaluf lub El Arenal,ale tam prawie nie ma Hiszpanow i nie czuje sie klimatu tego kraju.Polecam tez na CV wpisac,ze Polska jest w Unii Europejskiej bo oni sa ciemni pod tym katem.Co do Anglii to zarobki sa lepsze,ale zycie jest o wiele drozsze,ja mieszkalam w Londynie 3 lata,pracowalam na recepcji w kasynie i mialam bardzo dobre pieniadze ,ale wiekszosc szla na jedzenie,mieszkanie,komunikacje miejska.Tutaj ma sie mniej,ale zycie jest tanie i jak sie chce to mieszkanie niedrogie tez sie znajdzie.Powodzenia dla wszystkich!!!
A Możesz powiedzieć jak się nazywa ten Urząd i skąd ten formularz? Dzięki
Po Numero Social Seguridad idzie sie na Calle Jesus 14 w Palmie do Ministerio De Trabajo y Asuntos Sociales i daja Ci tam formularz i zalatwiasz wszystko na miejscu a po N.I.E. idzie sie do Adminstracion General Del Estado,ale niestety zapomnialam nazwy ulicy-znajduje sie ona 2 min.od Placa de Reina w Palmie,kazdy Ci powie jak zapytasz gdzie to jest,bardzo niedaleko od katedry.
Kto się wybiera w październiku na Majorke z zamiarem zostania na dłuzej/stałe ?
no Kochani naczytalam sie troche... :) skoro Was az tyle tutaj mialo zamiar przyjechac to gdzie sie wszyscy chowacie?? :P odezwijcie sie: [email]
jesli chodzi o prace to mam dobra oferte, ale dopiero na marzec 2007: hotel na MENORCE poszukuje okolo 80 osob do pracy; moj mail: [email]
witajcie !! Leci moze ktos z was na majorke 2sierpnia ?? z wawy ??bo ja mam zamiar i chetnie bym z kims na ten temacik pogawedził :)
A i wie moze ktos ile kosztuje prom z Majorki na Ibize ?? w jakich miejscowosciach na Majorce go szukac ?? BARDZO WAZNE !!! bede BARDZO wdzieczny za POMOC !!
hehe prom z Majorki na Ibize kosztuje okolo 40 euro, no i wyrusza z Palmy :) ja tez sie tam wybieram :] ojj juz sie nie moge doczekac :P
Czy naprawde wszyscy pojechali juz na Majorke i nikt nie ma zamiaru wyjechac w październiku ?
Hej, ja zamierzam jechać w październiku. Na początek jako au-pair, potem chcę znaleźć coś lepiej płatnego. Tylko jeszcze się waham pomiędzy Majorką, a Irlandią. Ciągnie mnie na Majorkę, ale słyszałąm, że tam nie za dobrze się zarabia. W Irlandii podobno prędzej odłoży się euro.Jeśli ktoś ma doświadczenia z Majorki albo chce tam jechać w najbliższym czasie please o kontakt:)Ktoś jest tam jako au-pair??? Piszcie: [email] Pozdrowionka:)
Ines*
mysle Ze mylisz sie co do numeru NIE.
jesli chcesz pracowac to potrzebujesz miec przyznany ten numer,
takZe bedac z Unii,
wLasnie do Seg.Soc. i podatkow ...
czasem moZna zaczac prace pokazujac 'resguardo' zLoZenia podania i pozniej dokonczyc formalnosci

nie jest konieczne 'permiso de residenca y trabajo'
W rzeczy samej potrzebne jest NIE,ale mozna rozpoczac prace bez niego i pracowac w trakcie czekania na jego przyznanie a jak juz wiadomo czeka sie min.6 tyg.Ja jeszcze czekam,ale pracuje bez problemow,mam kontrakt i place podatek.Z praca na Majorce nie jest ciezko,czytajac forum czasem mam wrazenie,ze jakies brednie ludzie wypisuja.Jak tylko sie chce i ma sie dobrze napisane CV to napewno sie cos znajdzie.Powodzenia wszystkim!
Fajnie, że na ten temat wypowiedział się jakiś optymista:):) To zawsze buduje:) Napisz jeszcze czy nie nzając Hiszpańskiego można coś znaleźć. Czy angielski na początek wystarczy:)? Pozdrowionka:)
Z jezykiem angielskim w Palmie bedzie troche trudniej,ale jak sie dobrze poszuka to sie znajdzie.Latwiej jednak bedzie w miejscowosci Magaluf gdzie sa praktycznie sami turysci z Anglii lub jesli zna sie jezyk niemiecki to w miejscowosci EL Arenal bedzie latwiej znalezc prace.Ale jezeli ktos chce sie za wszelka cene zatrzymac w Palmie i zna tylko angielski to tak jak juz pisalam,trzeba dobrze poszukac,ale sie znajdzie.Wcale nie jest tak ciezko z praca,ja znalazlam wiele ofert i wybralam najlepsza dla mnie a wcale nie mowie perfekt po hiszpansku.Powodzenia!
Cos z tym numerem tak jak napisalas nie chce mi sie wierzyc. Piszesz ze placisz podatki. Ty podatkow nie placisz, tylko robi to twoj pracodawca. I seguridad social tez placi on. Jest tak jesli jestes na kontrakt. Co w takim razie wpisuje w rubryce N.I.E lub N.I.F. ? Wedlug mnie to nie moze byc prawda. Na Majorce sa walnieci na punkcie Numeru. I nie wyobrazam sobie ze mozesz byc zarejestrowana i w seguridad social i w hacienda jesli nie masz numeru. Jesli skladasz podanie o numer,to czekasz.Dostajesz jedynie podbite podanie ze zlozylas papaiery, ale to praktycznie nie znaczy nic,jesli chodzi o zatrudnienie.Najpierw musi byc numer. I tak tak samo jest jak chcesz sie zrobic autonomo. Bez numeru tego nie zrobisz.Nie ma szans. Ale jesli dostaniesz numer, mozesz sie zarejestrowac w ciagu jednego dnia. I jesli twoj pracodawca mowi ze jestes zatrudniona,to niech ci pokaze druki z seguridad social ze masz zaplacona skladke. Jestem ciekaw. Notabene,na tym druku jest tez wybity numer N.I.E lub N.I.F. To co napisalas o numerze nie ma rak i nog. Przykro mi.
Adios.
Moze i dla Ciebie nie ma rak i nog to co napisalam,ale wyobraz sobie,ze ja lepiej wiem co sie dzieje w moim zyciu i na jakich zasadach zostalam tutaj zatrudniona.Mam podpisany kontrakt,ktory widzialam na oczy,bynajmniej nie przysnil mi sie on.Oczywiscie,ze nie ja osobiscie place podatek tylko moj pracodawca,to byla przenosnia a Ty lapiesz za slowka.Na N.I.E.czekam od miesiaca i mam podbity ten papier o ktorym pisales,pozatym mam takze Numero de Social Seguridad i z tym numerem nie mialam problemow by znalezc prace a dostalam go od reki w urzedzie.Dzwonili do mnie z 12 miejsc o prace az w koncu wybralam dla siebie ta,ktora najbardziej mi odpowiadala.Mialam tez oferte ze sklepu ZARA i tez nie przeszkadzalo im,ze nie mam jeszcze N.I.E.wystarczylo NSS.Moze ktos inny ma problemy,ja ich nie mialam i nie mam zamiaru sie przechwalac tylko chcialam ludziom dac wskazowki co i jak.A Ty mnie nie pouczaj co do sytuacji w ktorej to ja jestem i lepiej wiem od Ciebie co jest grane w moim przypadku.Jesli w Twoim bylo inaczej to juz nie moja sprawa.Adios!
W rubryce N.I.E./N.I.F. zostal wpisany moj numer paszportu dopoki nie zostanie mi przyznany N.I.E.
czesc chcialbym tez wjechac w październiku tylko ze nigdy tam nie bylem i nie wiem co i jak moj meil [email] pozdrawiam i czekam na jakis kontakt :))
czesc podaj mi prosze nazwe tego biura z torunia moze jakis kontakt bede wdzięczny [email]
Inez, dlaczego odnosze wrazenie, ze wypisujesz bzdury?
Nie wiem czemu odnosisz takie wrazenie...I wcale mnie to nie interesuje :) Miej sobie wrazenia jakie tylko chcesz.Pozdrawiam z Palmy.
Czesc wszystkim.Bylam we wrzesniu na Majorce w okolicach Palmy na wakacjach u znajomych , nikogo pewnie nie zdziwie jesli powiem ze zakochalam sie w tej wyspie i obecny cel mojego zycia to powrot tam w marcu przyszlego roku. Znajomi obiecali pomoc w znalezieniu mieszkania i ewentualnej pracy, bylo by mi milo jednak nawiazac juz jakies sympatyczne kontakty, w kupie zawsze razniej. Jestem bardzo uparta i zapewne postawie na swoim i w marcu moja stopa ponownie tam stanie, najbardziej boje sie jednak ze bede czula sie tam obco dlatego bardzo bym chciala gdy odezwal sie do mnie ktos kto jest tam juz zamontowany i ewentualnie chcialby sluzyc mi chociazby jakas rada...Odwdziecze sie oczywiscie w miare mozliwosci.Czekam na @ i pozdrawiamrn Ania [email]
Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 212

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa