Praca w Hiszpanii

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 80
poprzednia |
czesc!!!
D o wszystkich ktorzy mysla o wyjezdzie do hiszpanii w ciemno!!!
obowiazuja tu dosc skomplikowane przepisy, bez tutejszego dowodu osobistego nikt nie da wam pracy. z miejsca podpisuje sie tu kontraky, na czrno moizliwe ze gdzies w polach. jesli chodzi o dowod osobisty, moze miec go kazdy z tym ze trzeba sie zameldowac, chodzic po urzedach i przede wszystkim to trwa jakies 2 miesiace oczekiwania na odbor.
wiec ci ktorzy wybieraja sie na wakacyjne zarobki, najpierw: kurs jezykowy i papiery
potem jest milo!
pewnie sa tacy ktorzy powiedza ze nie zawsze jest ciezko... mozliwe, tych ktorzy wam powiedz ze jest slodko poproscie o namiary na mozliwego szefa a najlepiej o kontrakt.
mozna duzo stracic- szczegolnie -pieniedzy, wszystko inne jest PRAWIE przewodnikowe
pozdrawiam
Jola
oj Jola, SCIEMNIASZ!
Nie wiem czy celowo czy z niewiedzy wprowadzasz ludzi w blad...
dosc chaotycznie jest to napisane,ale z grubsza ma racje...
Tylko nie zgadza sie, ze potrzebny jest dowod osobisty (d.n.i.), a nie numer dla obcokrajowcow (n.i.e.). Bo to jednak nie to samo...
Zeby dostac n.i.e. jest nie wymagane zameldowanie (zameldowanie stale to nie to samo co adres zamieszkania czy adres do korespondecji).
I przepisy nie sa skomplikowane, jak w kazdym kraju... u nas bez nip`u, dowodu tozsamosci i legalnego pobytu tez pracy nie dostaniesz...
Podejrzewam, ze Jola boi sie o miejsca pracy i ze Hiszpanie zaleja rodacy. Taki to juz jest Polak za granica.
>Podejrzewam, ze Jola boi sie o miejsca pracy i ze Hiszpanie zaleja
>rodacy. Taki to juz jest Polak za granica.

+++++++++++++++++++++++++++++++++
ciesze sie ze tacy nie sa polacy w polsce :). kiedy poprosilem o pomoc w znalezieniu hotelu zglosila sie tylko jedna osoba.

przy okazji... jacy to sa polacy za granica?? masz jakies doswiadczenie?? bylas we wszystkich krajach gdzie mieszkaja polacy?? bo ja wciaz widze ogloszenia gdzie ludzie wrecz blagaja o pomoc rodakow.czyzby byl to jakis SWIETY OBOWIAZEK POMOC KAZDEMU??? ilu osobom w polsce(polakom czy innym) pomoglas ty osobiscie??
hiszpanii nie zlaeja polacy,co za poglady tak egoistyczne... zapominasz o innych 10 krajach unii+cala ameryka poludniowa... miedzy polskim dukajacym osobnikiem wole wybrac osobe z ktora NATYCHMIAST MOZNA SIE POROZUMIEC.
un saludo.
Ja mam natomiast pytanie: czy w Hiszpanii można pracować, chociażby sezonowo, gdy ukończyło się 16 lat? Czy może trzeba czekać aż do ukończenia 18? Nie znam nowych praw i ustaw, a chciałabym trochę w tym kraju "dorobić", więc proszę o pomoc.
drogi gosciu !
obawiam sie jednak ze pani jola ma racje ...
marto, twoim zdaniem do podjecia pracy konieczne jest wyrobienie hiszpanskiego dowodu osobistego?
Polak polakowi wilkiem za granica...CHolera czemu my nie mozemy sobie poprostu pomagac, bo co zrzera nas zazdrosc ze ktos moze miec lepeij czy co jest z nami...Nie dosc ze system w polsce nas wykancza jakao mlodych ludzi to jescze nie mozemy liczyc na swoich rodakow...Ja wyjezdzam w czerwcu na Majorke w ciemno i wierze ze mi sie uda...Zreszta wystarcza dobre checi, odwaga i znajomosc komunikatywna jezyka...A Hispzanie sa naparwde przemili...
Co za bzdury. Od 1-go maja moga pracowac wszyscy Polacy. Jestem tutaj prawie 5 lat i nie mam hiszpanskiego dowodu osobistego tylko polski, ktorym normalnie sie tutaj mozna poslugiwac. Oczywiscie mam tez karte pozwolenia na pobyt i prace, ktora jednak nie jest potrzebna od stycznia zeszlego roku. Tak wiec Jolu to co napisalas nie jest prawda. A jesli chodzi o prace to nie ma w Hiszpani z tym raczej wiekszych problemow. Tu gdzie ja mieszkam (Costa Blanca), wrecz przeciwnie, nie slyszalam o bezrobociu. Praca jest dla kazdego i to we wszystkich zawodach. Pozdrawiam wszystkich ktorzy tez zamierzaja wyemigrowac do tego przeslicznego i wspanialego kraju. Tylko odwagi i naprzod. Naprawde warto. Chic@
No wkoncu ktos rozsadnie napsila...Dla tego kto nie ryzykuje ten nie ma :)
Przepraszam zapomnialam dodac iz pracuje w hiszpanskiej kancelari adwokackiej, wiec pozwole sobie uwazac iz wiem conieco na temat prawa hiszpanskiego oraz innych spraw zwiazanych z prawem. Pozdrawiam.
Więc może mogłabyś odpowiedzieć mi na moje pytanie, dotyczące minimalnego wieku dla polskich pracowników sezonowych?
Miminalny wiek to 16 lat. Jesli przyjedziesz do pracy sezonowej a masz 16 lat bedziesz mogla pracowac, jednak nie w pelni godzin jak normalny pracownik. Normalnie ustawowo w pracy legalnej przewidziane jest 40 godz. tygodniowo maksimum. Tzn. jako osoba nieletnie bedziesz mogla wykonywac tylko mniej godz. i Twoj pracodawca bedzie to musial wyszczegolnic w umowie, o ile Ci taka wystawi, a musi. Powodzenia.
Jaka to kancelaria konkretnie?

I co tam robisz?
Aaaaaaa....
To po prostu: DOSWIADCZENIE!
----------
Okradli cie kiedys...RODACY?
( i nie mowie o ulicy, NIE! Tylko TWOJ DOM, kiedy POMAGAJAC zaoferowales im SPANIE np. )

WYKORZYSTALI cie kiedys RODACY?
(...nie chodzi mi o goscinnosc...przedluzana z DNI na MIESIACE ale o POWAZNIEJSZE rzeczy....)

OKLAMALI cie kiedys RODACY?

Przniesli ci WSTYD RODACY?
(np. upijajac sie i zygajac ZA OKNO w twoim domu albo na klatce?)

Dlugo tak moge...Ale po co?

Jesli na TYLKO TE pytania JEDNA odpowiedz brzmi : NIE...to ty tu nie wspominaj o POMOCY, bo sam/a jej nigdy nie udzielilas/es.
----------
Tak sie sklada, ze w zyciu mazna liczyc wylacznie na siebie...
Choc i tego...nie radze...
----------
Madry Polak po szkodzie!
Lecz jesli prawda i z tego nas zbodzie...
Nowa przypowiesc Polak sobie kupi...
Ze i przed szkoda i po szkodzie glupi...

Salu2...
Musze przyznac, ze w tym temacie wyjatkowo zgadzam sie z Icaro...

Salu2...
Jest to "Gestión Jurídica e Inmobiliaria". Zajmujemy sie roznymi sprawami zwiazanymi z prawem jak rowniez sprzedaza nieruchomosci. Jestem tlumaczem i sekretarka. A dlaczego pytasz?
Z czystej ciekawosci!
I dla ROZJASNIENIA tematu!

Tak wlasnie myslalam...
Inmobiliaria...

Salu2...
A jaką miejscowośc na Costa Blanca polecasz???
To PRZY okazji...

Powiedz mi:
1. Ile kosztuje SKROMNE trzypokojowe mieszkanie, nad morzem...(TANIE!)?
2. A ile WYNAJM takiego mieszkania?
3. Czego WYMAGA TWOJA agencja od POLAKA by WYANJAC MU mieszkanie?
4. Czy POLAK moze KUPIC za waszym POSREDNICTWEM mieszkanie, domek itp? Jesli tak, to JAKIE sa WASZE WYMOGI? I jakie pobieracie OPLATY?

Mysle, ze TE informacje PRZYDADZA sie tym, ktorzy tam pojada...

Salu2...
>Oczywiscie mam tez karte pozwolenia na pobyt i prace, ktora jednak nie jest potrzebna od stycznia zeszlego roku.

Smiem watpic w Twoje kompetencje, bo w lutym tego roku musialam wystapic o pozwolenie.

Kiedys pracowalam w biurze geodezyjnym, ale geodeta nie jestem. Ciekawe co Ty robisz w tej kancelarii...
Osoba niepelnoletnie nie moze tez pracowac w nocy (od 22 do 6), brac nadgodzin, ani wykonywac prac zakwalifikowanych jako szkodliwe oraz niebezpieczne.
...juz napisala...Zobacz nizej...

A!

To NIE zadna "kancelaria..."...
To najzwyklejsze : BIURO POSREDNICTWA NIERUCHOMOSCI.
Zaden ADWOKAT tam NIE PRACUJE...

Salu2...
Moje pytanie bylo raczej retoryczne...

Jeszcze jedna rzecz....
Jak ktos mieszka 5 lat w Hiszpanii to powinien wiedziec, ze tam jednak mimo wszystko maja bezrobocie, wiec nie mozna pisac, ze tam nikt na brak pracy nie narzeka...

Saludos
eres lista... :) si,va por ti,corazon.

+++++++++++++++++++
hiszpanskiej kancelari adwokackiej vel "Gestión Jurídica e Inmobiliaria.
¿¿de que estamos hablando?? :)
jakos nie widze twojej wiedzy az tak glebokiej ;
>Oczywiscie mam tez karte pozwolenia na pobyt i prace, ktora jednak nie jest potrzebna od stycznia zeszlego roku.
gosciu,masz racje...
no coz,powodzenia Chic@
i czekam z niecierpliwoscia na dokladne odpowiedzi zadane przez D. :)

pozdrawiam z hiszpanii.
http://www.poloniamadryt.net
W lutym owszem, pisalam ze od maja przepisy sie zmienily.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 80
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Szkoły językowe