Praca w Hiszpanii

Temat przeniesiony do archwium.
61-80 z 80
| następna
http://przystanekeuropa.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?201234

tam najciekawszy jest kontrast miedzy komentarzami a tym co pisze dziennikarka .

a cos w rodzaju cdn:
http://praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,73680,3416573.html
>do posiadania N.I. E d: dowodu dla obcokrajowcow jest potrzebny
>certyfikat zameldowania!!!!!

A ja dostalam bez...
Nie rozumiem. Ja do wyrobienia papierow potrzebowalam oryginalnego CERTIFICATO DE PATRONAMIENTO ( nie wiem czy tak to sie pisze) ale to jest papier z meldunkiem. aby wyrobic taki papier potrzebowalam umowy o wynajeciu mieszkania. wiec czemu mowicie, ze meldunek nie jest potrzebny? mozecie mi to wytlumaczyc??

pozdrawiam z Majorki!
I ja sie zgadzam, ze polak polakowi wielkiem za granica!! swiete slowa! ja akurat to przezylam i to nie od jakiejs tam przypadkowej osoby...ale od bardzo bliskiej kolezanki. Ja tez jestem na Majorce. I powiem, ze bez jakichkolwiek znajomosci jest bardzo ciezko. jesli jedzie sie samemu i nie zna sie tu nikogo to ciezko jest zaczac...a zwlaszcza jak ma sie malo kasy. ja przez dwa tygodnie mieszkalam u mamy mojego bylego chlopaka. pomogla nam wynajac mieszkanie. no ale na dzien doberek zaplacilismy 800€...400 za pierwszy miesiac i 400€ tzw. ZAUFANIE... jesli mieszka sie w wiekszych miastach to jest latwiej bo wszelkie urzedy ma sie na miejscu....ja niestety wydalam kupe kasy na dojazy autobusem i tramwajami. np. do Palmy do Extranjerii. oczekiwanie na papiery to rzeczywiscie ok 2 miesiecy, wiec trzeba miec kase na przezycie tych dwoch miechow....(bo pracy wciaz nie ma...) no a potem po dostaniu N.I.E... znalezienie pracy 8jak zna sie hiszpañski nie jest tak trudno)....i po pierwszej wyplacie jest juz z gorki. Ja mam o takie szczescie, ze zdazylismy poznac wczesniej troche ludzi i moj tata dostal prace bez numeru N.I.E. potem jak dostanie numer, podpisze kontrakt i mam nadzieje, ze bedzie latwiej. Ja zycze Ci z calego serca wytrwalosci i powodzenia!!!! jak cos moj email: [email]

pozdrawaiam z Majorki1
Poszukiwani ratownicy wodni do pracy w Hiszpanii (czerwiec 06 - sierpien 06) na malych basenach osiedlowych w Madrycie, zarobki 8[tel]euro miesiecznie.rnwymagania:rnPodstawowa znajomosc jezyka hiszpanskiego,rnUprawnienia: mlodszy lub starszy [email] +34619266577rnOdzwonimy na telefon stacionarnyrnHania lub Krzysztof
mam 17 lat...czy moglabym jechac do hiszpanii pracowac?I do jakiej pracy?Co musialabym zalatwic..i keidy..i gdzie...ehh wogole nie w temacie ejstem a bardzo potrzebuje znalesc jakas prace..pomozcie mi!!!
Możesz pracowac. Tylko dzienny czas pracy nie moze przekroczyc Twoim przypadku 8 godzin dziennie i 40 godzin w tygodniu. Calkowity zakaz pracy jest miedzy 24-4.00. Po 4,5 godziny masz prawo do 30 minutowej przerwy. Nie możesz byc zatrudniana przy pracach szkodliwych i niebezpiecznych. W każdym okresie 24 g. jako osoba mlodociana (powyżej 15 lat) masz uprawnienia do 12 godzinnego wypoczynku. Pracodawca musi poinformowac cie o ryzyku i szkodliwości pracy. To by bylo wszystko co ważne
dokladnie sprawdź dyrektywe 94/33 z dnia 22.7.1994
Przeczytałam wszystkie wpisy. Wyciągam wnioski... W hiszpanii nie jest kolorowo ani znowu tak źle jak w polsce,czyli... dobrze... Nie super, nie źle tylko dobrze. Czyli warto chyba wyjechać. Ja narazie, dopiero podejmuję decyzje gdzie mogłabym po skończeniu studiów wyemigrować... Myśle, że mogła by być to hiszpania. Z dobrym wykształceniem napewno zarobie więcej niż w polsce... Nie myle się?
A nie zapominasz że za pól roku pojawi się konkurencja z Rummunii i Bułgarii. a z rozmow z pracodawcami z hiszpanii wiem że narzekaja że płace sa za wysokie w hiszpanii i planują ekspansję na Wschód. A w Polsce pojawiły sie pierwsze symtomy braku pracowników co oznacza szybszy wzrost płac. I trzeba sie liczyc z tym że nasza waluta bedzie sie umacniać.
Oby!!!!!!!!!!!!
Wtedy bez namyslu wracam do Polski!!!
Im wczesniej, tym lepiej!!!

"Nie ma jak u Mamy cieply piec...cichy kat...Nie ma jak u Mamy ...kto nie wierzy robi blad..."

;-)
Nie wierze...
To popatrz na historie Hiszpanii i Irlandii sprzed kilku lat. Czechy już prześcigły Grecję i niedługo dogonią Portugalię. Osobiście nie mam problemów aby pozyskiwać środki z UE na swoje pomysły bo praktycznie nie ma konkurencji w Polsce
Witam!
Widze że nie jesteś do końca w temacie.3lata pracuje w Hiszpanii(Andaluzja)więc również mogę wypowiedziec się na ten temat.Jeśli ktoś jedzie powiedzmy w moje rejony,nie ma odpowiednich dokumentów,ani znajomości-jest stracony!.Pracodawcy nie zatrudniają pracowników na czarno,boja się kontroli urzędowych i co za tym stoi dużych kar pieniężnych.Miałam okazje spotkac rodaczki,które przyjechały do Hiszpanii,by na własną ręke szukac pracy i w rezultacie okazało się że straciły wszystkie fundusze i wylądowały w Czerwonym Krzyżu.Przyjechały do Hiszpanii pełne optymizmu!,znam wiele takich przypadków.Jeżeli chodzi o otwarcie rynku pracy dla polaków w Hiszpanii,to nie wiele się zmieniło.Hiszpania wprowadziła 2 letni okres przejściowy dla pracowników zagranocznych,więc jeszcze przez 2 lata nic konkretnego się nie zmieni,wciąż wymagana jest konkretna dokumentacja czy przy wynajmoowaniu mieszkania,czy przy znalezieniu odpowiedniej pracy-wiem to z własnego doświadczenia!...W twoim przypadku,powiem ci że może poprostu miałaś wiele szczęścia.
Pozdrawiam!
http://ww2.tvp.pl/2580,2[tel].strona to jest jeden z pierwszych symtomów
http://wiadomosci.wp.pl/wid,8360796,prasaWiadomosc.html
Druga oznaka poprawy
Mam pytanie do obeznanych. Czy jest jakas mozliwosc załatwienia NIE w jakis taki sposób, ze załatwia to za mnie znajoma osoba, która jedzie np na wakacje do Hiszpani posługując sie moimi dokumentami, a ja dobijam za 2-3 miesiace ?. Czy mozna jakos tak pokombinowac ?
http://biznes.interia.pl/news?inf=766613 I co zaczyna sie potwierdzać to co mowiłem że płace przyspieszą w Polsce
obeznany nie jestem, ale zobacz wpisy z 8 cze (na 1 i 2 str)
Tiaaa... To jeżeli w Polsce ludzi zaczną traktować jak ludzi a nie jak niewolników, to napewno nigdzie nie wyjade. Jednak szczerze w to wątpie...
Temat przeniesiony do archwium.
61-80 z 80
| następna

« 

Pomoc językowa

»

Szkoły językowe