pomoc jezykowa

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 64
poprzednia |
Mam male pytanko?,czy CORTAR EN CUADRADOS i EN DADO,to znaczy: kroic w kostke?; prosze o pomoc.
Cute...
Prosze...nie zakladaj kilku tematow brzmiacych identycznie i na ten sam temat...
Juz Ci odpowiedzialam...na ten i inne z tego tematu pytania o tu:
http://www.hiszpanski.ang.pl/forum/pomoc-jezykowa/202745

Szanujmy....czas...
Sorki Una zostalo przeoczone!
Dobra, nic to...
Jak Ci przepis wyszedl?
Una przepis wyszedl na 5-ke,jeszcze raz dzieki za pomoc.
Jedno pytanko,jak jest LENIUCHOWAC??
Wiem jak jest len-vago,leniwy-perezoso;a nigdzie nie moge znalezc leniuchowac!
Ja się przyłączam do powyższego pytania i pozwolę sobie dodać swoje:
Plecy mnie bolą od nic nie robienia
DZIĘKI :)
holgar...vegetar...

Ale Wam chodzi pewnie o oczywiste : vaguear
---
A mowilam, ze juz tylko zwiekszac "nam" slownictwo pozostalo...
;-)
---
A czy 5 to (dalej) najwyzsza ocena?
edytowany przez Una_: 16 lis 2010
Cambiar... :

Plecy - espalda
Bol - dolor
Boli - duele

Plecy mnie bolą od nic nie robienia = ???
Tak, Una, plecy mnie bolą z nieróbstwa. Pracowałam dzień w dzień przez pół roku i wszystko było ok, przestałam pracować i kręgosłup mnie boli, plecy mnie bolą.
Me duele la espalda. Pero por qué? Por no hacer nada?
---strasznie zawalone to forum ostatnio...I ciezko szukac...Hmmmm...----
----
A priori mi diagnóstico virtual es:
EL ESTRÉS
¿Qué te parece?
edytowany przez Una_: 17 lis 2010
:)))
dobrze :)) prawdę mówiesz :)
me duele la espina (por ejemplo) por? de? estrés
wytłuściłam :))
mówisz
...(Powiem Ci w sekrecie, ze nie umiem klamac...- to jedna z wielu moich wad...)
---
...la espina - raczej nie... ;-)
----
Me duele la cabeza de fumar tanto.
Me duele el alma por tu culpa.
Me duele la pierna por el golpe...de ayer...
Me duelen los ojos...de tanto llorar ....
Me duele pensar.
Me duele tu ingorancia.
Me duele no poder verte.
Me duele el cuello por estar tanto (tiempo...sentada) en el ordenador.
Dobra, wystarczy...
????
... en el ordenador. - delante del ... o ... delante de la (pantalla).
Dzięki Una za pomoc
'cambiar' - słowa "espina" nie uzywa sie w stosunku do ludzi. Owszem jest medyczne określenie "la espina dorsal" ale w normalnym języku mówimy : "la columna vertebral" jesli to konkretnie kręgosłup boli i zwykle skrótowo "la columna".
ok dzięki
Prosze o szybciutka pomoc!!!
Opisuje zwierzeta:
La serpiente es un animal largo i estrecho(i jest sliski badz nieprzyjemny w dotyku).Es reptile i vive en la selva.Es muy peligroso.
Z gory dzieki!
I jeszcze jedno,czy ktos wie jak jest SZKODNIK?,chce napisac,ze mysz jest szkodnikiem:)
Uprzejmie prosze o sprawdzenie poprawnosci tlumaczenia tekstu i ewentualnego skorygowania bledow:)
LA MUJER PERFECTA
Los ojos de Katie Holmes,los labios de Angelina Jolie y el cuerpo como el de Jessica Biel,todos huntos hacen a la mujer perfecta.Una combinación exótica,cuyo resulatado es la mujer ideal,según un sondeo publicado por el Instituto de Cirugía Estética de Berverly Hills.
LA MUJER PERFECTA,SEGÚN LOS HOMBRES:
Según una encuesta realizada en España a los hombres les encantan las mujeres con curvas y la cara bonita.No les gustan los tatuajes,músculos y el maquillaje.
A los machos de hoy no les importan unos kilos de más o un poco de celulitis.Admiran más una mujer sin maquillaje y vestida de manera informal.Son contrarios a mechas y tintes.
A los miembros del sexo masculino no les gustan nada las mujeres masculosas,valoran la feminidad.
Lo mismo pasa con tatuajes y piercings.
Entre una cara y un cuerpo bonito,prefieren la primera(sin adornos de ningún tipo,ni exagerados peinados:sólo a un 8 por ciento le gustan las mujeres más arregladas.)
Odian las uñas largas o las medias de red,a las que concideran vulgares.

IDEALNA KOBIETA
Oczy Katie Holmes,usta Angelina Jolie,i cialo jak Jessica Biel,wszystko razem tworzy idealna kobiete.
Egzotyczne polaczenie,ktorego wynikiem(rezultatem)jest idealna kobieta,wedlug opublikowanego sondazu przez Jnstytut Hirurgii Estetycznej z Berverly Hills.
IDEALNA KOBIETA WEDLUG MEZCZYZN
Wedlug ankiety zrealizowanej w Hiszpanii mezczyzni uwielbiaja kobiety z kraglosciami i z ladna buzia.Nie podobaja im sie tatuaze,miesnie i makijaz.
Dla dzisiejszych samcow(maczo),dla nich nie ma znaczenia kilka kilogramow wiecej albo troche celulitu.Bardziej podziwiaja kobiete bez makijazu i ubrana nieformalnie.Sa przeciwni pasemkom i farbowanym wlosom.
Dla przedstawicieli plci meskiej w ogole nie podobaja sie kobiety muskularne(umiesnione),cenia kobiecosc?????.To samo dotyczy tatuazy i piercingu.Posrod twarzy i ladnego ciala wola ta pierwsza(bez zadnego typu ozdob ani przesadnych fryzur:tylko 8% lubi kobiety bardziej zadbane.
Nienawidza dlugich paznokci albo czerwonych(ponczoch,rajstop kabaretek???????),ktore uwazaja za wulgarne.
szkodnik to nocivo, animal o insecto
Mezczyzna który ".... uwielbia kobiety z kraglosciami"

Jest "nocivo, animal o insecto"? Vaya experiencias que tienes.

¿.....?
edytowany przez s_egundo: 03 gru 2010
heheh dobre, to byla odpowiedz na poprzednie pytanie, anda que yo...encima jjajajaa, muy bueno:)
Szkodniki generalnie określa się mianem -> alimañas
eso me encanta, el post esta colgado durante dias, luego viene todo el mundo a corregirlo, si señor :)
Dzieki za pomoc Argazedon i BeaI,czy moge wiec uwazac,ze moj tekst LA MUCHER PERFECTA jest poprawnie przetlumaczony???
Oczywiscie MUJER PERFECTA a nie MUCHER!!!!!!
nie , nie jest, potem sie nim zajme jak sie ktos za to nie wezmie, dzisiaj sobota i male checi do pracy jakiejkolwiek :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 64
poprzednia |