studia w Hiszpanii 2012/2013

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 121
To wszystko jest strasznie skomplikowane, wiec ja robie sobie przerwę roczną, tak by zdarzyc ze wszystkim. Chcialabym skladac papiery na Pompeu Fabra w Barcelonie. Jestem w trakcie pisania matura a 13 czerwca wyjezdzam do Barcelony na wakacje. Wyniki z matur sa pod koniec czerwca. Czy moglby ktos mi punkt po punkcie napisac co musze zrobic i gdzie, bo juz nie ogarniam tej zadymy z credencialem. Moja mama moze odebrac mi swiadectwo maturalne i wyslac do hiszpani. Czy ma je tlumaczyc tutaj u tlumacza przysiegłego? Dajemy kopie tlumaczenia czy tlumaczenie? Trzeba tlumaczyc swiadectwa i maturke, gdzies na forum przeczytałam, że maturke mozna dosłać potem. Czy jeśli mama mi to przetłumaczy i wyśle do Barcelony, a ja pojade do Madrytu to sa w stanie wydać mi to w jeden dzien? Czy trzeba jeszcze cos w ambasadzie koniecznie podbijac? Wybaczcie, ze powtarzam pytania, ale dla mnie to jest straszne zamiesznie, chciałabym mieć krok po kroku to napisane. Prosze!!!!
A ja jeszcze raz proszę, jesli ktoś się orientuje czy do crecidencial liczą także maturę ustną, dajcie znać. To dla mnie bardzo ważne! Ewentualnie co sie w takim razie liczy, jesli nie to. Pozdrawiam!
Cytat: pina91
salsomanka:
Tak, nick to moj rok urodzenia;). Co do tego czy przelicza wyżej matury wyniki rozszerzonej nie mam zadnej informacji, ale jestem pewna że tak:).
Sama miałam ogromne problemy z informacjami n/t rekrutacji, więc z chęcią się podzielę:)

Niestety te osoby,które w tym roku zdają maturę nie 'załapią' się na pierwszą rekrutację,więc w drugiej nie będzie niestety tak wielkiego wyboru,ale nie załamywać się;na pewno każdy coś dla siebie znajdzie:). Jesli chcecie tansze pokoje/mieszkanie to warto szukać ok 1-2msc przed rozpoczeciem studiow. Wiem, ze w sumie wiekszego sensu nie ma na zapas wynajmowac, bo pewnie wiekszosc z Was otrzyma wyniki dopiero w pazdzierniku. Ja w licpu juz bede wiedziec czy sie dostalam; jakby ktoś potrzebowal dachu nad głową to z chęcią kogoś przygarnę w Madrycie badz Barcelonie:).
Co do rekrutacji:
Przetłumaczone 3 świadectwa z liceum + świadectwo dojrzalości nalezy wysłać do UNED-u, lecz należy wcześniej zarejestrować sie na stronie UNED-u<Jeżeli jeszcze nie masz maturalnego to i tak wysylaj tylko licealne, maturalne mozna doslac pozniej, a beda Ciebie mieli w systemie i na uwadze:),rejestruj się nawet dziś;d>. Do UNEDu trzeba wyslac wypelniony formularz (http://portal.uned.es/portal/page?_pageid=93%2C932663&_dad=portal&_schema=PORTAL ), fotokopie dowodu osobistego, potwierdzenie wplaty na ich konto (cos w stylu opłaty rekrutacyjnej:koszt ok 40e);wazna rzecz: wszyskie kopie musisz potwierdzic w Ambasadzie Hiszpanii w W-wie (w przypadku dowodu) a resztę w Consejería de Educación w W-wie. Od UNEDu otrzymasz dokument CREDENCIAL, ktory jest jakby ´przelozeniem´twoich ocen na hiszpanskie standardy(dokumenty UNED odsyła do około 2msc od wysłania). To razem z formularzem z uniwersytetu i kolejnymi potwierdzonymi platnosciami wysylasz do uniwersytetu. Koszt roku nauki na uniwersytetach waha się w okolicach ok 600e-700e,nie interesowałam się tym dokładnie;p. Jak już otrzymasz Credencial to wysyłasz wszystkie dokumenty ktore odesłał Ci uned + formularz z interesującymi Cie przedmiotami(jeszcze nie wiem jak ten formularz wygląda, więc nie podam dokładnego info;d,jak sie dowiem to dam znac:)).
Wyniki 1szej rekrutacji sa w lipcu<nie wiem którego;d, a drugiej dopiero w pazdzienriku:/.
jakby ktoś miał jakies pytania to bez problemu niech pyta;d
Od przyszlego roku w zwiazku z kryzysem oplata za kazdy kredyt wzrasta o 40%. Sredni koszt 60 kredytow - 1000 euro
Cytat: salsomanka
Chyba zarezykuje jutro telefon na uczelnię w Maladze i spróbuję się dowiedzieć czy jest możliwa jakaś rezerwacja miejsca czy coś, albo ewentualnie jak wygląda sprawa z credencial provisional. Trzeba coś wymyślić. Nie chce musieć liczyć na to, że zostanie dla mnie jakieś miejsce w drugiej turze. Może jako zastępcze świadectwo mogłabym dostarczyć świadectwo ukończenia szkoły...
O niczym nie marzyłam jak o wizycie w wawie tuż po zakończeniu roku szkolnego....

Już obliczyłam, że pierwszy rok wyniesie mnie 750euro. Każdy może to sobie obliczyć szukając na stronie ile kosztuje jeden punkt ECTS mnożąc przez ilość punktów na rok.
Wynajem jeszcze idzie przeżyć, w Maladze pokój nawet za 100 euro. Jedzenie trochę kosztuje i chyba na to najwięcej się wydaje, rozrywek nie liczę.
Zawsze można się ubiegać o stypendia (becas), w przypadku dobrych wyników w nauce ( nie wiem czy notas de honor są jeszcze aktualne) uczelnia zwraca kwotę odpowiadająca ilości punktów z danego przedmiotu.
O Becas mozna sie ubiegac sie gdy jest sie rezydentem, ma sie NIE i meldunek, nie powtarzalo sie poprzedniego roku, nie ma sie juz ukonczonych podobnych studiow i odpowiednie dochody. Zwrot za matricule de honor obowiazuje dalej.
Cytat: Kasia222100
Od przyszlego roku w zwiazku z kryzysem oplata za kazdy kredyt wzrasta o 40%. Sredni koszt 60 kredytow - 1000 euro

me cago en.... la crisis :(
No i skąd ci bezrobotni ludzie mają brać na te studia
Dobra wiadomość dla przyszłych studentów uniwersytetu w Maladze:

El Equipo de Gobierno de la Universidad de Málaga rechaza el procedimiento llevado a cabo por el Gobierno al regular materias que afectan a las universidades, sin contar con su opinión, ni con la de los órganos y asociaciones que las representan. Asimismo, consideramos inadecuada e inoportuna y no apoyaremos la propuesta de subida de precios públicos de las matrículas correspondientes a enseñanzas de Grado y Máster, por considerar que en época de crisis es injusto hacer recaer un mayor esfuerzo en los estudiantes.
wytłumacze jak wygląda płatność za uczelnie bo widzę,że nie ma tego dobrze wytlumaczonego. Wyglada to tak ,ze przedtem płaciło sie 15% z ceny tego co niby państwo hiszpańskie musiało wyłożyć na studenta, teraz będzie się płacić 25 % z tej ceny,nie sugerujcie się cenami jakie są na stronach uniwersytetów bo mogą być one stare, oczywiście jak wiadomo każde studia mają inną cenę także ja w tym roku za 60 kredytów płaciłam prawie 900euro także napewno cena będzie większa niż ktoś tutaj podaje (1000euro-chciała bym taką cenę w tym roku! ) oczywiście wiadomo ,że zależy duzo od uniwerku i gdzie on się znajduje.
hej dziewczyny
Mój pierwszy wpis tutaj i musze powiedzieć, że co tutaj napisałyście jest bardzo pomocne tak więc dzięki :)
Dałam świadectwa do tłumaczenia, zerejestrowałam się w Unedzie, w poniedziałek planuję jechać do Warszawy potwierdzić świadectwa a później osobiście się udać do Hiszpanii ze świadectwami.
Co mnie martwi... myślałam, że jak się zarejestruję na stronie UNEDu, będę mogła zrobić to preinscripcion, wybrać kierunki i uniwersytety na które chcę się dostać ale jak się loguję odnosnie studiów licencjackich nie widzę takiej możliwości. Proszę wytłumaczcie mi kiedy to się robi? Mam na mysli daty mniej więcej. Czy oznacza to, że już się spóźniłam i tego już się nie da zrobić czy raczej da się to zrobić dopiero gdy UNED otrzyma moje świadectwa? Mogę to zrobić sama w domu na spokojnie na stronie UNEDu czy dopiero jak tam pojadę? Jak się to zrobi można to edytować czy trzeba to zrobic raz a dobrze? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Zastanawia mnie jeszcze czy nie trzeba mieć napisanego żadnego egzaminu z języka hiszpańskiego żeby potwierdzić, że go znamy?
Pozdrawiam : )
edytowany przez bojdi: 22 maj 2012
Nie rozumiem bojdi czemu w Warszawie potwierdzasz świadectwa? Coś ominęłam??
Jak już bodajże pisałam wcześniej a jeżeli nie no to piszę teraz, preinscipcion robimy jakoś od połowy czerwca do pierwszych dni lipca. Proszę znalazłam taką informację odnośnie preinscripcion :
Madrid

Fechas de preinscripción: del 13 de junio al 3 de julio
Dirección de los documentos de preinscripción: NO INICIADA
Fecha de publicación de la 1ª lista:

Nie możesz zrobić preinscripcion nie posiadając średniej(media) wyliczonej właśnie przez UNED. Najlepiej udać się do Hiszpanii właśnie jakoś pod koniec czerwca i zostać cały miesiąc do ogłoszenia wyników ,żeby zrobić Matricula jeżeli się dostaniesz i dostarczyć to co trzeba jeżeli coś jeszcze potrzebują.
Nie trzeba zdawać żadnego egzaminu językowego.
http://www.uah.es/acceso_informacion_academica/primero_segundo_ciclo/acceso/estudiantes_extranjeros.shtm takie tam pierdoły jeszcze info etc
Dzięki Asiek za odpowiedź, bardzo mnie uspokoiłaś.

A więc nie wiem na ile aktualne są te informacje ale jest ten link:
http://www.educacion.gob.es/exterior/pl/pl/homologaciones/uznaniematuradefi.shtml
Z niego wynika, że należy:
-Potwierdzić kserokopię świadectwa maturalnego w Biurze Radcy ds. Edukacji w Warszawie
-Potwierdzić kserokopię paszportu lub dowodu osobistego w konsulacie w Warszawie
Wiem, że te informacje są odnośnie tych co wysyłają wszystko drogą pocztową a nie tam jadą ale ich dokumenty też w końcu trafiają do UNEDu a jednak mają wcześniej potwierdzić niektóre w ambasadzie, konsulacie w Warszawie, więc wywnioskowałam, że to, że tam jadę w tej kwestii nie robi żadnej różnicy i swoje dokumenty też tak powinnam przygotować.
Tak więc stąd mój plan wycieczki do stolicy... Mówisz, że moje wnioski są błędne i nie muszę tam jechać? Z chęcią ominęłabym ten etap ale nie chcę żeby później w Madrycie się okazało, że coś tam mam niepodbite i klapa. Co myślisz? : )

Też mnie zastanawia czy musze wypełniać wcześniej ten wniosek o nostryfikację i gdzie on jest, bo ten link tam jest nieaktualny...

I tak jeśli można bardziej luźne pytanie zadać ... studiujesz w Madrycie, tak? Jaki kierunek? Podziel się wrażeniami jak to jest studiować na hiszpańskiej uczelni! :) Pozdrawiam! :)
Ja dzisiaj dostałam credencial z UNEDu, wystawili mi calificacion para acceso 8,96, tak średnio jestem zadowolona szczerze mówiąc, bo wygląda na to, że w ogóle poziom rozszerzony się nie liczy, ale najważniejsze, że dostałam te dokumenty.

Wyczytałąm na stronie UMA, że mają coś takiego jak marticula electronica i nie mam zamiaru fatygować się tam przed wrześniem.
Jak dlugo na ten credencial czekałaś?
I czy mogłabyś napisać jakie miałaś wyniki z polskiej matury? Można by sobie mniej więcej wyobrazić jak to przeliczają...?
Też mnie strasznie irytuje, że na rozszerzenia nie patrzą... Można było pisać podstawy i mieć ze 30% więcej...
A 8,96 chyba brzmi świetnie? Nie?
edytowany przez bojdi: 24 maj 2012
salsomanka: wspaniała wiadomość!!!

Preinscription się robi na stronach uniwersytetów, nie w UNEDzie, chyba, ze chce sie na UNEDzie studiowac.
Tak.

podstawy %: polski 87 matma 96 angielski 96
rozszerzenia: matma 84 angielski 90 fizyka 74

Wydaje mi się, że podstawy z matury się liczą i oceny na świadectwach z liceum. A ja w liceum miałam średnią zawsze tak ok 3,9
Aha i czekałam na te dokumenty niecały miesiąc tzn 27go kwietnia wysłałam na poczcie. Z tego co widzę większość z Was się wybiera osobiście tam, ale jak ktoś wysyła to mogę powiedzieć, że po zalogowaniu się w unedzie jako użytkownik i kandydat najpierw jest status solicitud sin imprimir/confirmar, potem solicitud confirmada, jak się te ich impresos wydrukuje, a potem po wysłaniu,kiedy oni otrzymają i sprawdzą dokumenty to się zmienia status na solicitud aprobada.

Ja idę na inżynierię to tam progi są bardzo niskie, ale wcześniej myślałam o architekturze to z tym wynikiem już bym się nie dostała :/

Ale tak jak ja to widzę to my możemy dostać max 10 punktów, a oni sobie mogą podciągnąć jeszcze pisząc tą 'fase especifica' do 14.

No, tak czy inaczej, system może nie jest jeszcze idealny, ale lepsze to niż być zmuszonym jechać tam i pisać selectividad z historii i literatury Hiszpanii po hiszpańsku xD
No i właśnie ta nasza rozszerzona powinna nam pozwolić dostać te 14!... Byłoby sprawiedliwie.
Bardzo niskie czyli jakie mniej więcej masz na myśli? Na jaką inżynierię się wybierasz?
U mnie ten pomysł studiów w Hiszpanii się pojawił dość nie dawno tak więc w kwestii progów jeszcze się nie zoorientowałam, muszę teraz poczytać o tym a nad informatyką lub designem się zastanawiam. Na architekturę byś nie musiała zdawać egzaminu z rysunku?
edytowany przez bojdi: 24 maj 2012
Nie, w Hiszpanii nie ma egzaminu z rysunku tzn. rysunek sobie można wziąć jako przedmiot maturalny u nich.

Na stronie każdego uniwersytetu powinny być notas de corte, czyli progi.
Albo w internecie sobie wpisz.

http://destino.uma.es/notas_de_corte.pdf
http://www.notasdecorte.info/ingeniero_en_informatica-c81.htm

Na większość inżynierii jest próg 5.cośtam. Czyli prktycznie zdałaś = dostałaś się.

Niby jestem zdecydowana na inżynierię przemysłową teraz, myślę, że przez ten miesiąc juz mi się nie odmieni.

Nie wiem czy wiesz, ale tam mają różne nazwy/rodzaje informatyki ing de computadores, ing informatica, ing de sistemas, ing de software
to ,że jest próg 5 to wcale nie znaczy ,że dostanie się każdy kto ma minim 5 średnią. Jak na każdy kierunek ograniczona jest liczba miejsc i np w tamtym roku na complutense w madrycie napisane bylo,ze na filologie angielska dostaja sie ludzie ze srednia od 5 co wcale nie bylo prawda bo moja kolezanka miala 7 i nie dostala sie bo miala za slaba srednia takze zawsze jest walka o miejsca.
Bojdi nie mam pojecia jak to wyglada przy robieniu tego wszystkiego przez poczte, ja robilam wszystko na miejscu.
Hotshot ja nie wiem jak to wyglada tam gdzie Ty sie wybierasz ale kazda matricula jest przez internet ALE ... MUSISZ DONIEŚĆ PAPIERY NA CZAS. No chyba,ze wysylasz je takze poczta a nie sadze bo musisz pokazac Twoje swiadectwa oryginaly,zeby sobie porownali z kopiami ktore musisz tam zostawic. Takze zadzwon i dowiedz sie dokladnie. BTW preinscipcion mozesz zrobic na jakimkolwiek uniwesrytecie , mozesz to zrobic w Maladze idac na uniwersytet do Madrytu.

Bojdi ja studiuje filologię angielską na Universidad de Alcala , nie jest to moj wymarzony kierunek ale niestety nie mieli mojej wymarzonej filologii w Madrycie i zdecydowalam się na angielski. Wrazenia....no czuje sie jak w liceum hahaha. Mialam strasznie mala grupe i ogolnie jest ok :D Mam duzo ludzi z erazmusa caly czas poznajesz kogos nowego ogolnie fajnie. Bardzo duzo mozliwosci do poznawania ludzi zza granicy no i oczywiscie doszkalania hiszpanskiego. W zyciu nie zapomne mojej pierwszej lekcji z babka od hiszpanskiego na studiach, babka z wysp kanaryjskich miala taki akcent ,ze pierwsze dwie lekcje prawie jej nie rozumialam ale pozniej juz sie przyzwyczailam i bylo super:) nawet mam wyzsza ocene z hiszpanskiego niz Hiszpanie hahahaha . Ogolnie jest ciekawie. Co mi sie nie podoba? wyscig szczurow...i oczywiscie slynne-ah nic nie napisalem/lam na egzaminie poszedl mi do dupy bla bla bla- co z tego,ze widzisz,ze maja pelne kartki hahahaha...irytujace jest takie histeryzowanie. ale ogolnie mam juz grupke przyjaciol na studiach i jest fajnie :) a ludzie sa z calej Hiszpanii i nie tylko :)
To fajnie Asiek, że Ci się tam dobrze studiuje : ) Super jest poznawanie ludzi z różnych krajów, z tym erazmusami jest tylko taki minus że sie zaprzyjaźniasz a oni później wyjeżdżają i koniec, z drugiej strony możesz ich później odwiedzać po różnych krajach! ; )
Z tym mówieniem, że się nic nie wiedziało a zapisywaniem całej kartki... Znam to, fakt, irytujące...

Ja nie planuję robić niczego przez pocztę. Zaczęłam szukać teraz pracy i chcę na początek czerwca wyjechać i pracować gdzieś na głównym lądzie Hiszpanii w hotelu. Wtedy sobie na spokojnie wszystko ogarnę...
Z tego linku wyczytałam, że jak się robi to przez pocztę to trzeba potwierdzic np. te kopie swiadectw w ambasadzie ale chyba rzeczywiście nie ma sensu skoro mogę im pokazać dla porównania oryginały na miejscu. Kopii dowodu też nie potrzebuję skoro mogę go po prostu pokazać...
Czyli Ty musiałaś mieć tylko tłumaczenia świadectw, zwykłe kserokopie świadectw, oryginały tylko do pokazania i okazać dowód tożsamości? To wszystko co miałaś mieć przygotowane?

A i te kserokopie świadectw zostawia sie tylko później na tym ostatecznym uniwersytecie na który Cie przyjęli i który się wybrało, w unedzie nic nie zostawiam...?

Czyli fajnie, wygląda na to, że preinscripcion mogę zrobic od razu w unedzie po otrzymaniu credencialu... Pamiętam, że napisałas wcześniej że płaci się raz i wybiera ile sie chce kierunków. Mam pytanie czy pamiętasz czy mogą być one na różnych uczelniach czy później od każdej uczelni na nowo płacę?

Przepraszam, że tak zamęczam tymi pytaniami, mam nadzieje, że to juz ostatnie i dam spokój, juz sobie to poukładałam w głowie : )

I tobie hotshot tez bardzo dzięki za info, bardzo przydatne!

Cieszę się że trafiłam na to forum : )
Tak to, że próg jest 5 to właśnie oznacza to,że osoba z najniższą średnią, która się dostała na ten kierunek miała tyle punktów. Tylko jeszcze zależy o którym etapie rekrutacji mowa.

Wszytko jest rozpisane na stronach uniwersytetów. Jeśli robię matriculę przez internet to termin dostarczenia dokumentów mam do 31go października.
Muszę jednak jechać do Hiszpanii już w lipcu:( Teraz nie wiem co robić czy zawieźć dokumenty i wracać czy zostać i szukać pracy, z tą pracą to mi się nie widzi z tą ich gospodarką.
Cytat: hotshot
Tak to, że próg jest 5 to właśnie oznacza to,że osoba z najniższą średnią, która się dostała na ten kierunek miała tyle punktów. Tylko jeszcze zależy o którym etapie rekrutacji mowa.

Wszytko jest rozpisane na stronach uniwersytetów. Jeśli robię matriculę przez internet to termin dostarczenia dokumentów mam do 31go października.

wlasnie wcale tak nie jest z ta punktacja, pisza tak orientacyjnie ,zeby bylo duzo chetnych i mieli z czego przebierac. Tak jak pisałam moja koleżanka ze srednia 7 się nie dostała i w nastepnym roku pisali ,ze dostaja sie wszyscy od sredniej 5 takze prosze ... ;) tak to wyglada ;)Druga rekrutacja przewaznie juz nie ma miejsca bo wiekszosc kierunkow jest juz pełna.
Czy musisz dowiezc papiery w lipcu? Dlatego musisz jechac?
czesc,
Czy ktos moglby dokladnie napisac o co chodzi z tą preinscripcion, gdzie co i jak. Znalazłam jedna strone dla uniwersytetów z katalonii i nie wiem czy na niej moge tylko wpisac te uniwerystety z katalonii czy z Madrytu np tez? Ponadto w Madycie z tego co wyczytalam i mi odpisali z uniwersytetu to preinscripcion dla ludzi z UE trwa do 12 lipca natomiast w katalonii nie ma zadnej takiej informacji wiec mozliwe ze tylko do 3 lipca. i nie rozumiem jak mialabym dostarczyc ta preinscripcion np. do Barcelony gdy Credencial otrzymam np. 2 lipca ?
Hej,ja studiuję na pierwszym roku na Universidad de Barcelona.
Więc - jak to wygląda w Katalonii?
W zeszłym roku, zaraz po otrzymaniu credenciala w Madrycie musiałam szybko biec aby złapać renfe do Barcelony, bo terminy były naprawdę fatalne i na załatwienie spraw organizacyjnych w Madrycie i Barcelonie miałam tylko 2 dni. W Katalonii preinscripcion odbywa się TYLKO I WYŁĄCZNIE OSOBIŚCIE, należy udać się do specjalnego punktu, wraz z credencialem i kopią dni/paszportu, tam sa przygotowane stanowiska z komputerami, należy się zalogować (wybiera się spośród wszystkich uniwersytetów ale tylko w Katalonii), wydrukować na miejscu, odczekać swoje na pieczątkę i modlić się o pozytywne wyniki.

dobra rada: przy logowaniu się należy odp. na pewne pytania np. o znajomość katalońskiego i francuskiego w mowie i piśmie. we wszystkie kolumny lepiej wpisać: znajomość średnio zaawansowana. później może być problem, bo w teorii, na studia nie przyjmują tych, którzy katalońskiego nie znają.
Cytat: juliass
czesc,
Czy ktos moglby dokladnie napisac o co chodzi z tą preinscripcion, gdzie co i jak. Znalazłam jedna strone dla uniwersytetów z katalonii i nie wiem czy na niej moge tylko wpisac te uniwerystety z katalonii czy z Madrytu np tez? Ponadto w Madycie z tego co wyczytalam i mi odpisali z uniwersytetu to preinscripcion dla ludzi z UE trwa do 12 lipca natomiast w katalonii nie ma zadnej takiej informacji wiec mozliwe ze tylko do 3 lipca. i nie rozumiem jak mialabym dostarczyc ta preinscripcion np. do Barcelony gdy Credencial otrzymam np. 2 lipca ?

1) możesz wpisać tylko i wyłącznie uniwersytety z Katalonii
2) jesli nie ma terminu to rzeczywiście, masz tylko dwa dni na ogarnięcie tego (podobnie było w zeszłym roku)
3) najlepiej jest udać sie do UNEDu bardzo wcześnie rano (gdyby była kolejka) i z UNEDu szybko złapać jakiś pociąg/autobus/samolot do Barcelony. Następnego dnia, o ile dobrze pamiętam, to wszystko zaczyna sie o 9h00 ale jest tak duża kolejka, że warto byc wcześniej
4) przygotuj się, że Katalończycy zawsze robia pod górkę i, jesli sie dostaniesz, czeka Cie jesze matricula, która też musisz zrobić osobiście na uniwersytecie na początku wrzesnia (rok akademicki rozpoczyna się +/- 19-09) chyba, że (drugie wyjście) masz kogos zaufanego, kto mieszka w Barcelonie i napiszesz mu autorizacion z dolaczona kopia dni/pszportu. wówczas ta osoba może zrobić matricule za Ciebie
5) odradzam załatwianie czegokolwiek pocztą, bo to dziwny naród i oni wszystko gubią. straszny maja bajzel w papierach. w ten sposób dużo ludzi się nie podostawało na studia
Jeśli chodzi o miejsce preinscripcion w Barcelonie to, w zeszłym roku, było to gdzieś na Ravalu. To musi być jakieś biuro, napisz maila na uniwerystet albo zadzwoń to Ci odpowiedzą co i jak. Przynajmniej Ci z administracji na UB sa bardzo mili i cierpliwie odpowiadają na pytania.
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 121