oo, poznajdywałam informacje, którzy wysyłałam znajomym, którzy wybierali sie do Barcelony. Może sie komuś przydać.
ZAKUPY
najtansze supermarkety (ktorych jest duzo) to: DIA, LIDL, MERCADONA, CARREFOUR, BON PREU
mozna je znalezc w wyszukiwarce google maps. wpisz w google: np. dia barcelona albo bon preu barcelona i powinno wyjsc
ale nawet jesli sa to te supermarkety to lepiej nie robic wiekszych zakupow w okolicach Ramblas, Placa Catalunya bo to sa bardzo turystyczne miejsca i ceny sa podwojne
ceny? nie wiem co chcielbyscie kupowac, w sklepach czy barach?
piwo w barze 1 euro, kawa w barze 1 euro, coca cola (1,5l) w sklepie 1,20 euro, bagietka 40 centow, ser zolty w plasterkach 2 euro, pizza do przygotowania w mikrofalowce 2,50 euro, mleko 1l 90 centow, ciastka oreo 1 euro
HOTELE:
www.ibishotel.com
http://www.equity-point.com/en/hostels-barcelona/centricpoint/general-information.html
wyszukiwarka hoteli: booking.com
w tych 2 pierwszych nigdy ne bylam ale ostatnio kolega orientowal sie w hotelach dla swoich przyjaciol i byli zadowoleni
couchsurfing to nie jest wcale zly pomysl
lotnisko EL PRAT vs. BARCELONA CENTRUM
na lotnisku najlepiej kupic karte T-10, kosztuje +/- 9.30e, mozna ja wykorzystac na 10 przejzdow, na wiele osob. czyli np. kupujecie 1 karte T-10 i kasujecie przy bramce x4 -> wowczas wchodza 4 osoby etc. karte mozna kupic w automacie na stacji, automaty sa proste w uzyciu, opcja po angielsku i chyba nawet maja po polsku. jesli w ciagu +/- 1 godz 30 min zmienisz rodzaj transportu, np. z metra na autobus, nie kasuje ci oplaty. w tym czasie 1 godz 30 min placisz tylko raz
z lotniska do Barcelony jedziesz pociagiem, placisz karta T-10. dojezdzasz do stacji Sants (niemieska linia metra) i stamtad mozesz sie przesiasc juz na inne linie metra lub na autobusy. wszystko jest dobrze oznaczone i sprawnie polaczone
poruszanie sie po miescie^^ sugerowalabym wlasnie zakup karty T-10, ktora jest najtanszym i najwygodniejszym biletem (obejmuje tramwaje, autobusy, metro, kolejki...)
straszny spam, ale może rzeczywiście komus sie przyda to info