studia w Hiszpanii 2012/2013

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 121
hej! matko bosko, dlugo szukalam tak swiezych informacji, ciagle trafialam na jakies grona czy inne grupy, gdzie dyskusja sie toczy ladnych kilka lat temu.
korzystajac z okazji, bo wpadam juz w niemala histerie; mam pytanie - do kiedy mozna przesylac im dokumenty?
Planuje 5. czerwca byc w madrycie, jezeli stawie sie juz u nich zostana zatwierdzone moje papiery bez problemu? mam mature sprzed dwoch lat, takze moge im dac od razu wszystkie potrzebne informacje.

Rejestrowalam sie na unedzie, na ich stronie juz jakis czas temu, jednak nie wyslalam im dokumentow. Chcialam sie zalogowac na ich strone teraz, jednak martwi mnie to, ze nie jestem w stanie :/ padlo im cos?
U mnie ze stroną Unedu wszystko wporządku, zdążysz na pewno z dokumentami jeśli będziesz wszystko załatwiać jeszcze w czerwcu. Termin dostarczenia dokumentów ustala każda comunidad autonoma osobno, zależy gdzie chcesz studiować. W andaluzji, dla nas jest czas do 12 lipca.
Do 12go lipca jest preinscripcion, to chyba powinno być tak samo na każdym univ, ale przy preinscripcion się jeszcze żadnych dokumentów nie zanosi, tzn tak rozumiem xD. A matricula i entrega de documentos jest 16-19 lip (Andalucia).

http://www.juntadeandalucia.es/innovacioncienciayempresa/sguit/g_calendario.php

Żeby na przedmioty się zarejestrować przez internet trzeba mieć dowód elektroniczny, w przypadku extranjeros elektroniczne NIE :( No ale znalazłam takie rozwiązanie, że mi amiga malagueńa mi to zaniesie tylko muszę wszystkie kopie dokumentów w ambasadzie potwierdzić i upoważnienie napisać. Bo żeby tylko to zawieźć tomi się nie chce lecieć, a szukać mieszkania w połowie lipca to mi się wydaje za wcześnie.
Eames Elephant, napisz jak Ci się studiuje, czy duży nacisk na kataloński i jakie ceny w Barcelonie.
wszystko odbywa się przez internet, zadnego dokumentu elektronicznego nie musialam posiadac
bez sensu, to po co byłyby otwierane strony typu: https://accesnet.gencat.cat/accesnet/AppJava/html/index-es.html
Ja słyszałam, że preinscripcion odbywają się tak jak u nas na irk, czyli internetowo.
Owszem internetowo, ale z tego co mi odpisali to ta preinscripcion trzeba wydrukowac i dostarczyc na uczelnie, w katalonii czas na dostarczenie jest tylko do 3 lipca, w Madrycie do 12, wiec nie sadze ze listownie dojdzie w jeden lub dwa dni z Madrytu. Wole nie ryzykowac i chyba wybiore sie do Barcelony.
Cytat: juliass
Owszem internetowo, ale z tego co mi odpisali to ta preinscripcion trzeba wydrukowac i dostarczyc na uczelnie, w katalonii czas na dostarczenie jest tylko do 3 lipca, w Madrycie do 12, wiec nie sadze ze listownie dojdzie w jeden lub dwa dni z Madrytu. Wole nie ryzykowac i chyba wybiore sie do Barcelony.

Preinscripcion trzeba wydrukowac i dostarczyc na uczelnie ale drukuje sie ja własnie w tym specjalnym biurze gdzie się trzeba pofatygowac osobiście (tak było w zeszłym roku).

właśnie spojrzałam na stronę accesnet i jest IDENTYCZNA jak w zeszłym roku. zmienili tylko kolorki, czyli wedle logiki wszystko działa tak samo jak w zeszłym roku. Proponuję zadzwonić na uniwersytet (w UB sa bardzo mili) bo w internecie nie wszystkie dane są aktualne/zgodne z prawdą (szczególnie te dla obcokrajowców).
edytowany przez Eames_Elephant: 03 cze 2012
A gdzie jest to biuro w Barcelonie ? I czy orientuje się jak jest w Madrycie? gdzie sie to znajduje?
Cytat: hotshot
Eames Elephant, napisz jak Ci się studiuje, czy duży nacisk na kataloński i jakie ceny w Barcelonie.

Ufff, Barcelona, Barcelona, bardzo ogólne pytanie. Studiuję na UB, Bellas Artes więc kataloński nie jest jakimś dramatem bo to szczególne studia gdzie teorii jest bardzo mało a każde zajęcia to kontakt indywidualny z nauczycielem (nasze polskie ASP). Na samym początku nauczyciele zapytali czy chcemy mieć zajęcia po hiszpańsku czy katalońsku, jedynie profesorka od sztuki współczesnej nie zgodziła sie mówić po hiszpańsku ale, jeśli dobrze znasz hiszpański, wystarczy sie osłuchać z akcentem i, w moim przypadku, po 2 tyg swobodnie robiła już notatki na zajęciach. W sekretariacie, biurach, sklepach nie ma problemu. Nigdy nie spotkałam się, żeby ktoś oburzył się gdy zaczynam odpowiadać po hiszpańsku lub mówię wprost "po hiszpańsku proszę". Ludzie raczej sie dziwią, że znam hiszpański bo mam bardzo "niehiszpańską" urodę i bardzo się wyróżniam. Generalnie spoko, gorzej w Gironie czy innych miasteczkach ale w Barcelonie jest duża mieszanka i nigdy sie nie spotkałam z jakąś niemiłą reakcją. Gorzej z angielskim, nawet nie ma co liczyć na, choćby podstawowe, słownictwo. Jesli chodzi o angielski to straszna słabizna.

Ceny w Barcelonie??
Najdrożej wychodzi mieszkanie (wynajmuję pokój). Akademiki w Hiszpanii nie istnieją, tylko rezydencje, gdzie za 800e miesięcznie masz pokój, pełne wyżywienie, sprzątanie, zmianę pościeli, rozrywki etc. pełen lux. Komunikacja? Zależy jak komu leży, ja przywiozłam sobie z Polski rower (+/- 120zł w wizzair) i to było najlepsze co mogłam zabrać ze sobą do Hiszpanii! Wszędzie jeżdżę na rowerze i zaoszczędzam na biletach (10 przejazdów metrem = +/- 9e). Jeśli chodzi o ceny jedzenia to obiad na uniwersytecie = +/- 8e (w Hiszpanii nie ma zupy i drugiego dania tylko sa jakby dwa drugie dania + chleb + woda/refresco + deser). Jedzenie ogólnie najtaniej w sieciówkach typu LIDL, Mercadona (coś a la nasza Biedronka), Dia, jest tez Carrefour Express, Bon Preu może nie najtańszy ale mają rzeczy bardzo dobrej jakości (ceny ze średniej półki). Proponuję zabrać ze sobą z Polski kosmetyki (szczególnie pielęgnacyjne, żele/kremy/tonik/... do twarzy) bo tutaj jest straszna bieda albo straszne ceny, np. Clean&Clear = 8e

Co więcej? Nie wiem, proszę o konkretniejsze pytania!
Pozdrawiam i powodzenia wszystkim.
A gdzie jest to biuro w Barcelonie ? I czy orientuje się jak jest w Madrycie? gdzie sie to znajduje?

w Barcelonie jest to gdzieś na Ravalu, od Plaza Catalunya (Ramblas) odbijasz w lewą stronę ale nie pamiętam jak to się nazywało...
aaaaah: "en la Oficina de Orientación para el Acceso a la Universidad (Pl. Bonsuccés, 5-6, 08001 Barcelona, tel. 93 223 03 23, p3 223 25 91)"

http://www.gencat.cat/economia/ur/serveis/preguntes_frequents/preinscripcio/index_es.html (drudie pytanie lub ctrl+f i wpisz: 'oficina')
Ogólnie to jest dziwne, bo trudno jest znaleźć informacje, która by "podpasowała" pod sytuacje jaką jest: jestem Polakiem i chcę zacząć studia w Hiszpanii.
Ale mówie jak było w zeszłym roku, dostałam sie na studia za pierwszym razem i całe te szukanie informacji, dzwonienie, proszenie, BŁAGANIE nie było lekkie i dzielę sie doświadczeniem, zeby komuś pomóc.
Cytat: Eames_Elephant

Preinscripcion trzeba wydrukowac i dostarczyc na uczelnie ale drukuje sie ja własnie w tym specjalnym biurze gdzie się trzeba pofatygowac osobiście (tak było w zeszłym roku).

właśnie spojrzałam na stronę accesnet i jest IDENTYCZNA jak w zeszłym roku. zmienili tylko kolorki, czyli wedle logiki wszystko działa tak samo jak w zeszłym roku. Proponuję zadzwonić na uniwersytet (w UB sa bardzo mili) bo w internecie nie wszystkie dane są aktualne/zgodne z prawdą (szczególnie te dla obcokrajowców).

UWAGA EDIT!! Jaka bzdurę palnęłam, szok. Papiery + wydrukowana preinscripcion ZOSTAWIA SIĘ W BIURZE + kopie dni/paszportu. Nie można zabrać preinscripcion i znosić na uniwersytety bo preinscripcion dotyczy całej Katalonii (można wybrać uniwersytet w Gironie, Barcelonie, Vic i nikt wam nie każe na te uniwersytety jeździć) MEA CULPA
dla kontrastu: zupełnie inaczej jest np. a Andaluzjii, gdzie preinscripcion jest 100% online, należy tylko jechać na uniwersytet np. do Malagi, Granady czy gdziekolwiek, żeby zostawić papiery z UNEDu i wydrukowana preinscripcion. Katalonia ma swoje zasady i, prawdopodobnie, są to najśmieszniejsze i najbardziej utrudniające życie spośród wszystkich regionów Hiszpanii
oo a tu znalazłam krótki opis co i jak robiłam w zeszłym roku załatwiając studia w Hiszpanii
"krok po kroku:
aby pojechać do Hiszpanii na studia, trzeba załatwić wszystkie papiery w ambasadzie w Warszawie. oryginały świadectw z trzech lat liceum + tłumaczenia, świadectwo dojrzałości + tłumaczenie, kopia dowodu osobistego/paszportu, potwierdzenie opłaty za rekrutacje na stronie UNEDu.
no i rejestrujesz się na stronie UNEDu <termin: do połowy maja> i wypełniasz aplikację
później, to co napisałam wcześniej, koniecznie trzeba mieć pieczątki z Ambasady w Warszawie na każdym dokumencie
te dokumenty potrzebne są aby otrzymać credencial no i tu masz dwie możliwości - jechać do Madrytu lub załatwiać przez ambasadę, tzw. biuro radcy. już masz świadectwo maturalne więc najlepiej zrobić to jeszcze w maju, lub na początku czerwca, bo idzie to pocztą a terminy są fatalne.
jesli odeślą Ci credencial <przeliczone oceny> to wybierasz w kolejności kierunki na które chcesz się dostać i logujesz się na stronie.

no i w sumie tyle. konieczna jest więc wizyta w Warszawie aby dostac pieczątki.
ja na przykład jadę oddac wszystkie dokumenty osobiście do UNEDu w Madrycie, bo wynik matur mamy 30 czerwca, a termin składania dokumentów jest, chyba, do 5 lipca.

poza tym, to ważne, a mało kto o tym wie, hiszpanie mają skalę ocen do 14, my możemy dostac co najwyżej 10. dlatego, trzeba sprawdzić nota de corte <próg na dany kierunek> bo na ta najbardziej oblegane nie mamy szans sie dostać. mozna zdawać na początku czerwca egzamin, tzw. la fase especifica, aby podwyższyć sobie punkty do 14, jak hiszpanie.
i uwaga z wysyłaniem papierów przez biuro radcy w ambasadzie, najlepiej jechac do Madrytu osobiście i wszystkiego dopilnować, bo oni te dokuemnty po postu gubią lub wcale nie przeglądają poczty."

to prawda, osoby z mojego liceum, Ci, którzy załatwiali formalności przez pocztę po prostu sie nie dostali na studia, choć mieli bardzo wysokie oceny. Dlaczego? Dokumenty nie doszły na czas lub, po prostu, je zgubiono. Nie wiadomo, ale przestrzegam przed załatwianiem papierkowej roboty pocztą jesli naprawde wam zależy na dostaniu się na studia. Dla nas, obcokrajowców, cos takiego jak "online" po prostu nie istnieje.
oo, poznajdywałam informacje, którzy wysyłałam znajomym, którzy wybierali sie do Barcelony. Może sie komuś przydać.

ZAKUPY
najtansze supermarkety (ktorych jest duzo) to: DIA, LIDL, MERCADONA, CARREFOUR, BON PREU
mozna je znalezc w wyszukiwarce google maps. wpisz w google: np. dia barcelona albo bon preu barcelona i powinno wyjsc
ale nawet jesli sa to te supermarkety to lepiej nie robic wiekszych zakupow w okolicach Ramblas, Placa Catalunya bo to sa bardzo turystyczne miejsca i ceny sa podwojne
ceny? nie wiem co chcielbyscie kupowac, w sklepach czy barach?
piwo w barze 1 euro, kawa w barze 1 euro, coca cola (1,5l) w sklepie 1,20 euro, bagietka 40 centow, ser zolty w plasterkach 2 euro, pizza do przygotowania w mikrofalowce 2,50 euro, mleko 1l 90 centow, ciastka oreo 1 euro

HOTELE:
www.ibishotel.com
http://www.equity-point.com/en/hostels-barcelona/centricpoint/general-information.html
wyszukiwarka hoteli: booking.com
w tych 2 pierwszych nigdy ne bylam ale ostatnio kolega orientowal sie w hotelach dla swoich przyjaciol i byli zadowoleni
couchsurfing to nie jest wcale zly pomysl

lotnisko EL PRAT vs. BARCELONA CENTRUM
na lotnisku najlepiej kupic karte T-10, kosztuje +/- 9.30e, mozna ja wykorzystac na 10 przejzdow, na wiele osob. czyli np. kupujecie 1 karte T-10 i kasujecie przy bramce x4 -> wowczas wchodza 4 osoby etc. karte mozna kupic w automacie na stacji, automaty sa proste w uzyciu, opcja po angielsku i chyba nawet maja po polsku. jesli w ciagu +/- 1 godz 30 min zmienisz rodzaj transportu, np. z metra na autobus, nie kasuje ci oplaty. w tym czasie 1 godz 30 min placisz tylko raz
z lotniska do Barcelony jedziesz pociagiem, placisz karta T-10. dojezdzasz do stacji Sants (niemieska linia metra) i stamtad mozesz sie przesiasc juz na inne linie metra lub na autobusy. wszystko jest dobrze oznaczone i sprawnie polaczone

poruszanie sie po miescie^^ sugerowalabym wlasnie zakup karty T-10, ktora jest najtanszym i najwygodniejszym biletem (obejmuje tramwaje, autobusy, metro, kolejki...)

straszny spam, ale może rzeczywiście komus sie przyda to info
czyli niezależnie jaki region Hiszpanii to i tak trzeba tam jechać :/.
btw. Eames_Elephant wielkie dzięki za info:).
Cytat: pina91
czyli niezależnie jaki region Hiszpanii to i tak trzeba tam jechać :/.
btw. Eames_Elephant wielkie dzięki za info:).

moi znajomi aplikowali na studia w regionie Andaluzji, Walencji i ja, w Katalonii. Być może w innych regionach nie trzeba fatygować sie osobiście, ale każdy region to inna historia (własne przepisy etc.). Takie cos jak "dokumenty oddać osobiście" wprowadzono chyba 2-3 lata temu, co wcześniej było nie do pomyślenia. Nie mam pojęcia dlaczego aż takie utrudnianie sprawy. Mam w grupie chłopaka z Brazylii i dziewczyne z Meksyku, nie pozwolono im na załatwienie formalności przez internet, bo "nie ma wyjątków". To okropne, przecież bilet z Brazylii to nie jest wydatek 100e, a to wszystko po to, żeby wydrukowac z internetu jeden papier. Co za wyczucie realiów! Brawo!!

Jakby był jeszcze jakiś problem to śmiało pytać, ja, na szczęście już przez to przeszłam! ale wiem jak bardzo sie denerwujecie teraz, i ten okropny brak informacji i kompetencji w urzędach! Powodzenia wszystkim, trzymam za was kciuki.
YEEE, teraz szał ze spamem ale już po maturach więc jest trochę czasu, żeby to ogarnąć. Znalazłam starą wiadomość z sekretariatu UB, odpowiedź na moje niekończące się pytania "jak to wszystko działa?"
UWAGA!! Dotyczy tylko i wyłącznie Katalonii, ponieważ każdy region Hiszpanii ma swoje własne reguły gry.

Señora,

En respuesta a su escrito le informamos que deberá realizar la preinscripción universitaria por Internet en el portal https://accesnet.gencat.cat entre el 7 de junio y el 5 de julio. Al entrar en la aplicación, deberá introducir su DNI, llenar sus datos personales y crear su propio código accesnet personalizado. Este código será necesario para realizar cualquier gestión en lo referente a su solicitud de preinscripción por Internet.

Una vez formalizada la preinscripción deberá imprimir una copia que debe hacer llegar a la Oficina d’Orientació per a l’Accés a la Universitat (Pl. Bonsuccés, 5-6, 08001 Barcelona) hasta el 5 de julio, junto con original y fotocopia de la Credencial para el acceso a la universidad de la UNED en caso de venir personalmente a la Oficina, o bien, fotocopia compulsada si los hace llegar por correo. Una vez en la UNED le faciliten la tarjeta con las notas de los exámenes de la fase específica, también deberá hacerlas llegar a la misma dirección.

Debe tener en cuenta que la nota de acceso, la que aparece en su Credencial corresponderá a la fase general. Si usted desea obtener una nota superior deberá realizar la fase específica, de acuerdo con la disposición adicional tercera del Real decreto, 1892/2008, de 14 de noviembre, por el cual se regulan las condiciones para el acceso a las enseñanzas oficiales de grado y procedimientos de admisión en las universidades públicas españolas.

Los parámetros de ponderación de las materias de modalidad de bachillerato adscritas a las ramas de conocimiento de las enseñanzas universitarias oficiales de grado, que serán de aplicación para el acceso a la universidad en la preinscripción de 2011, pueden consultarse en: http://www.gencat.cat/economia/ur/doc/doc_18949896_1.pdf.

Para más información: http://www.gencat.cat/universitats.

Atentamente,

Oficina d'Orientació per a l'Accés a la Universitat (M)
Consell Interuniversitari de Catalunya
Departament d'Economia i Coneixement
Plaça Bonsuccés, 5-6 | 08001 Barcelona | Tel. 932230323 | 932232591 | Fax 935527120
[email] | www.gencat.cat/universitats
Horari d'atenció al públic: de 9 a 14h de dilluns a divendres
Aquest missatge s’adreça exclusivament a la persona destinatària i pot contenir informació privilegiada o confidencial. Si no sou la persona destinatària indicada, us recordem que la utilització, divulgació i/o còpia sense autorització està prohibida en virtut de la legislació vigent. Si heu rebut aquest missatge per error, us demanem que ens ho feu saber immediatament per aquesta via i que el destruïu.
ok troche mi sie to juz rozjasnia. czyli jesli sie juz dostane np. w Katalonii osobiscie musze dostarczyc reszte tych dokumentow itd. A wiadomo do kiedy ??
Nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy, dlaczego musze ta preinscripcion robic osobiscie tam ? Nie moge zrobic wlasnie przez ta podana strone jechac tam, wydrukowac i to zostawic?
ok troche mi sie to juz rozjasnia. czyli jesli sie juz dostane np. w Katalonii osobiscie musze dostarczyc reszte tych dokumentow itd. A wiadomo do kiedy ??
Nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy, dlaczego musze ta preinscripcion robic osobiscie tam ? Nie moge zrobic wlasnie przez ta podana strone jechac tam, wydrukowac i to zostawic?

Jesli dostaniesz się na uniwersytet w Katalonii, musisz osobiście zrobic matricule na początku września LUB napisać upoważnienie komuś, kto mógłby pojawić się tam za Ciebie konkretnego dnia i godzinie (każdy jest przydzielony do grupy godzinowej) i kogos kto w miare ogarnia temat, bo w tym momencie wybierasz sobie siatkę godzin etc.

Możesz zrobić preinscripcion w internecie i zawieźć do biura, MEA CULPA, może pokrętnie to wytłumaczyłam. No tak, można wydrukować to samemu i zawieźć ale, gdybyś zdecydowała się robić to w biurze, to jest dużo komputerów i wolontariuszy do pomocy. Po prostu oni wyjaśniają Ci jak to poprawnie zrobić i wtedy nie ma stresu, że coś źle wypełnisz (ja bardzo sie bałam, że coś pominę i to zaważy czy dostanę się na studia).
ok dzieki teraz rozumiem ;p a jeszcze co do rejestracji w unedzie na tych kartkach ktore wydrukowalam mam cos takiego tipos de estudio: 03 PAU. plan de estudios acceso directo UE. To jest poprawnie wszystko, bo nie wiem za bardzo ;p ?
Znasz moze jakas strone dla studentów w Barcelonie gdzie mozna szukac mieszkania ?
ok dzieki teraz rozumiem ;p a jeszcze co do rejestracji w unedzie na tych kartkach ktore wydrukowalam mam cos takiego tipos de estudio: 03 PAU. plan de estudios acceso directo UE. To jest poprawnie wszystko, bo nie wiem za bardzo ;p ?
Znasz moze jakas strone dla studentów w Barcelonie gdzie mozna szukac mieszkania ?

tak, jeśli dobrze pamiętam to tak, jest poprawnie.

strony z mieszkaniami? to nie dotyczy tylko Barcelony ale na początku ustawiasz sobie co i gdzie. Najpopularniejsze strony to:
http://www.pisocompartido.com/ (nie całe mieszkanie ale wynajęcie pokoju/znalezienie współlokatora do mieszkania)
http://www.loquo.com/cs/vivienda/compartir-piso-alq-habitacion/302
http://www.enalquiler.com/

jeśli chodzi o UB to mają też "tablicę z ogłoszeniami" online ale dostęp jest tylko dla uczniów

a na jaki uniwersytet i kierunek się wybierasz? (z ciekawości)
ok wielkie dzieki :)
Planuje złożyć na prawo, administracje, na pewno jakies kierunki polityczne w Madrycie i Barcelonie i international business (pompeu fabra) tylko srednio odpowiada mi to, ze wszystko na tym kierunku jest po angielsku. A wiesz moze jak jest z architekturą w Hiszpanii ?
Jak oceniasz poziom na uniwersytetach ? Z tego co widziałam, na niektórych w Madrycie srednia na prawo, nie jest taka wysoka, co mnie zdziwiło.
Wow, bardzo ambitnie! Brzmi super. Moje dwie współlokatorki są na architekturze na ETSAB (Universidad Politecnica de Cataluna) i jest to jedna z TOP architektury w Hiszpanii. Jest bardzo techniczna (więcej matmy i liczenia niż kolorów, formy etc.) ale pozom jest bardzo wysoki, no i renoma! Przecież to w końcu Barcelona (Gaudi i te sprawy). Najważniejsze uczelnie architektury w Hiszpanii to: Barcelona, Madryt, Walencja, Valladolid. O reszcie zapomnij, serio.
Mam dobrą znajomą właśnie na business studies z Pompeu Fabra.
Pompeu Fabra? Ja, gdyby tylko był mój kierunek oczywiście, poszłabym na Pompeu Fabra bo to jest bardzo bardzo dobry uniwersytet, z dobrą "famą" (renomą, coś w ten deseń) i świetnymi instalaciones czyli nowoczesny, bardzo dobry uniwersytet. I rzeczywiście, na business mają wszystko po angielsku. Wydaje mi się, że Pompeu jest bardziej międzynarodowy.

Jeśli chodzi o szkoły wyższe w Barcelonie (mowa o UB, ETSAB, Pompeu Fabra, trochę mniej ale także o UAB) poziom i szanse na rozwój są naprawdę TOP. I to się liczy. Podobnie jak u nas, w Polsce. Jest ogromna różnica pomiędzy studiami na uniwersytecie w Warszawie, Krakowie a studiami w np. (z całym szacunkiem) Zielonej Górze. Nie wiem jakie masz plany ale jeśli po studiach chcesz jechać w świat to, pamiętaj, że z dyplomem z Barcelony czy Madrytu wychodzisz o wiele lepiej niż z dyplomem z Sewilli. Pozom na uczelniach w Barcelonie (nie ważne na której) jest bardzo wysoki i masz bardzo silnych ludzi w grupie, co bardzo napędza do pracy. Tutaj studiują najlepsi i nie ma mowy o "odpuszczaniu". Jeśli chodzi o napięcie i rywalizację to, wydaje mi się, że w Barcelonie poprzeczka jest podniesiona wyżej niz w Madrycie. Może sie mylę ale zdaje się, że Barcelona ma większe aspiracje, żeby nie tylko byc miastem Hiszpanii ale miastem europejskim, dlatego wszyscy maja większe "parcie na szkło". Co wcale nie znaczy, że uczelnie lepiej uczą, niz w Madrycie. Mówię tu teraz o napięciu i napędzaniu do pracy (Katalończycy to pracoholicy).

Przepraszam za kolokwialne słownictwo w tym wpisie.
Brzmi bardzo zachęcająco !! Bardzo mi zależy właśnie na Barcelonie. Owszem masz racje co do Polski, ja akurat jestem z Krakowa i na UJ na prawo jest strasznie trudno sie dostać ;/ wiadomo jest to super uczelnia itd. ale jednak nie wyobrażam sobie zostać tutaj i studiować w Polsce ;/
A czy wiesz moze czy jest egzamin z rysunku? Ja akurat w tym roku odpuscilam sobie rysowanie, wiec myslalam, ze moze za rok postaram sie i zloże na architekture.
Jeszcze mam pytanie odnosnie znajomosci jezyka hiszpanskiego, czy jak juz sie gdzies dostane to sprawdzaja jakoś poziom jezyka? i czy DELE jest brany pod uwagę?
Sorki, ze zadaje tyle pytan :P
Na architekturę w Barcelonie nie ma żadnych egzaminów wstępnych z rysunku. Nota de corte też nie jest jakoś szczególnie powalająca na kolana, bo w zeszłym roku było to coś ponad 8. 8,4? coś takiego. Jeśli chodzi o business studies musisz się zorientować bo to jest bardzo popularny kierunek na świetnej uczelni i coś mi się wydaje, że nota de corte może być nawet w okolicach 11. Generalnie, w Hiszpanii, wszystko co związane z biznesem jest bardzo popularne.

Nie ma żadnych egzaminów z języka hiszpańskiego, katalońskiego i nikogo nie interesuje czy masz DELE czy nie ani na jaką ocenę.
Eames Elephant dzięki za wszystkie informacje :)

Po przetłumaczniu świadectw u tłumacza przysięgłego spotkałam osobę, która mi powiedziała że te świadectwa muszą być przetłumaczone u tłumacza przysięgłego, który jest zatwierdzony w Hiszpanii. I do tego powiedział, że jest taki tylko jeden w Polsce i jest on w Warszawie. Czy to prawda? Po prostu tłumacz przysięgły nie wystarcza i muszę jednak iść do jakiegoś, który jest zarejestrowany w Hiszpanii? Mam nadzieje że nie wyrzuciłam pieniędzy...

Czy wiecie jak to wygląda z tymi płatnościami, powiedzmy, że tam studia kosztują mnie 1400, mozna to płacić w miesięcznych ratach?

Eames Elephant mówiłaś że twoi znajomi składali papiery do Walencji, Andaluzji, więc może wiesz czy jeśli chcę iść na studia w tych rejonach to też muszę tak jak jest w Katalonii - zanieść lub zrobić preinscripcion w konretnym biurze tego rejonu czy wystarczy, że np. zrobię sobie preinscripcion jak będę w UNEDZIE i nigdzie już jej nie dostarczam. Pytam bo zastanawiam się czy tak nie jest tylko odnośnie Katalonii że trzeba do konkretnego biura, bo może ona po prostu ma jakieś bardziej wymagające zasady niż są w innch rejonach Hiszpanii...

Też się zastanawiam czy się płaci od każdego uniwersytetu który do preinscripcion dodaję? I czy wysoka ta opłata jest?

czesc,
studiuje prawo w unedzie w Elche. Co chodzi o tlumacza przysieglego to ci tlumacze ktorzy sa wpisani na liste w polskim ministerstwie spraw zagranicznych sa tez wpisani w hiszpanskim ministerio de justicia. Jest ich wielu.
platnosc za studia w hiszpanii mozna rozlozyc na dwie czesci. Postaraj sie o bece z ministerstwa jesli spelniasz wymogi. mam nadzieje, ze pomoglam.
sonia
przepraszam
pomylilam sie, jest odwrotnie lista polskich tlumaczy zarejestrowanych w hiszpanii jest na stronie ministertwa spraw zagraniczych a w polsce na stronie ministerstwa sprawiedliwosci.
Cytat: bojdi
Po przetłumaczniu świadectw u tłumacza przysięgłego spotkałam osobę, która mi powiedziała że te świadectwa muszą być przetłumaczone u tłumacza przysięgłego, który jest zatwierdzony w Hiszpanii. I do tego powiedział, że jest taki tylko jeden w Polsce i jest on w Warszawie. Czy to prawda? Po prostu tłumacz przysięgły nie wystarcza i muszę jednak iść do jakiegoś, który jest zarejestrowany w Hiszpanii? Mam nadzieje że nie wyrzuciłam pieniędzy...

Byłam uczennicą Sekcji Hiszpańskiej, więc świadectwa mogłam przetłumaczyć sama. Wyniki maturalne dałam do tłumaczenia takiemu zwykłemu tłumaczowi z dzielnicy ale okazało się, ze pieniądze wyrzuciłam w błoto bo w UNEDzie, w Madrycie nawet nie zapytali mnie o tłumaczenie.

Czy wiecie jak to wygląda z tymi płatnościami, powiedzmy, że tam studia kosztują mnie 1400, mozna to płacić w miesięcznych ratach?

Na UB w Barcelonie trzeba zapłacić całą sumę z góry, po zmatrykulizowaniu się mamy na to ok. tygodnia.

Eames Elephant mówiłaś że twoi znajomi składali papiery do Walencji, Andaluzji, więc może wiesz czy jeśli chcę iść na studia w tych rejonach to też muszę tak jak jest w Katalonii - zanieść lub zrobić preinscripcion w konretnym biurze tego rejonu czy wystarczy, że np. zrobię sobie preinscripcion jak będę w UNEDZIE i nigdzie już jej nie dostarczam. Pytam bo zastanawiam się czy tak nie jest tylko odnośnie Katalonii że trzeba do konkretnego biura, bo może ona po prostu ma jakieś bardziej wymagające zasady niż są w innch rejonach Hiszpanii...

Też się zastanawiam czy się płaci od każdego uniwersytetu który do preinscripcion dodaję? I czy wysoka ta opłata jest?

Zacznę od końca: nie ma opłat za preinscripcion. Możesz wybrać jeden kierunek na jednym uniwersytecie albo 8 w 8 różnych miastach danego regionu i nic za to nie płacisz.

Jeśli chodzi o Granadę/Malagę: na uniwersytety w Andaluzji preinscripcion robisz bezpośrednio w UNEDzie i 1) wysyłasz pocztą na dany uniwersytet (NIE POLECAM Z POWODU OKROPNEGO BAŁAGANU PANUJĄCEGO W PAPIERACH NA UNIWERSYTETACH, w ten sposób parę osób z mojej klasy nie dostało się na studia, mimo wyróżniających się ocen) 2) drukujesz preinscripcion i jedziesz na dany uniwersytet złożyć dokumenty.
Różnicą, dość znaczącą, między Andaluzja a Katalonia jest to, że w dniu ogłoszenia wyników przyjętych na uniwersytet w Andaluzji robisz matricule przez internet od razu, w Katalonii natomiast, czekasz ok. miesiąca, aby matricule zrobić OSOBIŚCIE (lub poprzez napisaną AUTORYZACJĘ) na uniwersytecie (początek września, rok akademicki rozpoczyna się ok. 20-09)
edytowany przez Eames_Elephant: 14 cze 2012
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 121