studia w Hiszpanii 2012/2013

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 121
Bardzo dziękuje dziewczyny! :)

A wiesz czy z Walencją tak samo? preinscripcion w UNEDZIE i wydrukowane wysyłam lub dowożę? matricula przez internet?

Po za tym już chyba wszystko wiem, trochę spokojniej :)
Dla tych, którzy wybierają się na studia w Andaluzji:

La única vía de presentación de solicitudes de Admisión a los Grados para el curso académico 2012/2013 es on line. http://www.juntadeandalucia.es/economiainnovacionyciencia/sguit/convocatorias/Grados2012/
czy ktoś zna procedury zapisu do liceum w hiszpanii , w maladze . wiem ze jest szkoła anglojęzyczna , ale jakie dokumenty trzeba złożyć ????????
proszę o jakiekolwiek informacje na temat liceum w hiszpanii. Czy załatwiem coś w Polsce , czy wszystko w Hiszpanii?
sklada ktos do barcelony? jutro zamykaja selectividad! ja sie zglosilam na UAB
Mam już swój credencial. Wskazówki dla potomnych:

-zalogujcie się na stronie UNED wcześniej, wypełnijcie i wydrukujcie formularz.
-zapłaćcie i zabierzcie ze sobą potwierdzenie uiszczenia wpłaty.
-nie tłumaczcie niczego bo nikomu to nie potrzebne, wyrzucenie pieniędzy.
-wszystkie kopie można poświadczyć w punkcie informacyjnym U.N.E.D.
- w tym wypadku po 15 min w Unedzie wszystko jest gotowe.

Cześć.
Mam takie pytanie. Jak to jest z tymi, którzy ukończyli klasę dwujęzyczną ? Za 3 lata (w roku szkolnym 2014/15) kończę taką właśnie klasę. My piszemy maturę dwujęzyczną, więc to jest jedna rzecz mniej, której nie trzeba tłumaczyć. Z tego co słyszałam, to mając taką maturę, po dostaniu się na studia w Hiszpanii można się ubiegać o stypendium. Czy wie ktoś może coś na ten temat ?
Hej :)
Bardzo sie ciesze, ze znalazlam ten temat bo mi z pewnoscia wiele spraw rozjasnil :)
W przyszlym roku koncze technikum i chcialabym wyjechac na studia do Hiszpani. Najchetniej do Barcelony. Chcialabym sie dostac na kierunek zwiazany z zawodem, w ktorym sie ucze, tj technik budownictwa wiec mysle o architekturze technicznej. Zastanawiam sie jakie przedmioty zdawac na maturze.. Jest gdzies spis przedmiotow na dany kierunek?

Zastanawiam sie tez, jak wy dalyscie sobie rade lub jak to planujecie... Ja w Hiszpani co prawda mam rodzine, ale daleko od Barcelony i prawie nie utrzymujemy kontaktu. Na niczyja pomoc nie moge liczy. Wyjezdzam sama. A wy? Tez wszystko zalatwiacie same? Mieszkanie i te sprawy..
Trzeba tez duzo zaoszczedzic na poczatek.. Mam nadzieje ze jakos wszystko ogarne :)

A hiszpanskiego ucze sie sama, w domu, ale jestem pewna ze przez rok dam rade bo do jezykow akurat mam talent :) A wy, mialyscie hiszpanski w szkole, czy tez uuczylyscie sie same?
Hej, mam pytanie do tych ,którzy składali na uniwersytety w katalonii. Wyniki mają być jutro, ale już dziś są na internecie i nie wiem o co chodzi, może ogłoszono je dzień wcześniej < i też nie mogę w to uwierzyć dlatego chcę się upewnić>. Dajcie znać, bo nie wiem czy mam się cieszyć;d. I tak poczekam do jutra<mam zamiar zadzwonić na uniwersytet i jeszcze raz zajrzeć na stronę z wynikami >.

pozdrawiam i sorry za chaotyczną wypowiedź:)
Cytat: pina91
Hej, mam pytanie do tych ,którzy składali na uniwersytety w katalonii. Wyniki mają być jutro, ale już dziś są na internecie i nie wiem o co chodzi, może ogłoszono je dzień wcześniej < i też nie mogę w to uwierzyć dlatego chcę się upewnić>. Dajcie znać, bo nie wiem czy mam się cieszyć;d. I tak poczekam do jutra<mam zamiar zadzwonić na uniwersytet i jeszcze raz zajrzeć na stronę z wynikami >.

pozdrawiam i sorry za chaotyczną wypowiedź:)

W zeszłym roku wyniki też pojawiły się dzień wcześniej. Dzwoniliśmy chyba kilka razy do sekretariatu żeby upewnić się, że na pewno jestem przyjęta.
Haha, najlepsze jest to, że z tego całego stresu gdy powiedziano mi, że tak, na pewno się dostałam wydukałam tylko "aha" i odłożyłam słuchawkę :D
Cytat: Eames_Elephant
W zeszłym roku wyniki też pojawiły się dzień wcześniej. Dzwoniliśmy chyba kilka razy do sekretariatu żeby upewnić się, że na pewno jestem przyjęta.
Haha, najlepsze jest to, że z tego całego stresu gdy powiedziano mi, że tak, na pewno się dostałam wydukałam tylko "aha" i odłożyłam słuchawkę :D

haha moja reakcja pewnie tez by była podobna, bo takiego stresa też mam/miałam:D. Mnie dziś też zatkało. Weszłam na moje konto jeszcze się upewnić czy wszystko ok i tu nagle 'wyniki'. Pomyślałam, że dobre jaja sobie ze mnie robią albo jakiś błąd systemu;p. Byłam w maksymalnie pozytywnym szoku. Do teraz nie wierzę w to, bo nota de corte na kryminologie była wysoka, więc czekam na potwierdzenie dzisiejszych 'wyników' z prawdą i wolę się nie cieszyć na zaś:). Mogłabyś mi tylko powiedzieć jak to jest z matriculą?? Od 16 do 20lipca muszę ją zrobić, ale czy mam jechać osobiście?? Czy to centro de estudio asignado jest internetowe czy trzeba tam się zjawić osobiście ?:> Niestety nie mogę znaleźć żadnego info, przyznam że trochę panikuję bo boję się, że źle zrobię albo przeoczę zapisy.
Z góry dziękuje za odpowiedź i mam nadzieję, że do zobaczenia w Barcelonie !:)
Matricula od 16 od 20-07? W zeszłym roku terminy były podobne.
Sama nie wiem, kryminologia na UB? W zeszłym roku na UB matricule można było zrobić tylko osobiście lub przez kogoś komu napisałaś autorizacion, każdy miał swoją godzinę i logował się na komputerach na wydziale (lepiej żebyś znała już grupę godzinową do jakiej chcesz się "załapać") + trzeba mieć ze sobą oryginały dokumentów i wydrukowaną ze strony internetowej solicitud. Na dokonanie płatności masz ok. tygodnia.
W ciągu najbliższych dni powinni Ci przesłać maila z konkretną datą i godziną kiedy musisz się zalogować w systemie lub to info pojawi sie na twoim koncie na stronie generalitat (tam gdzie sprawdzasz wyniki).
Czyli między 16 a 20 muszę osobiście stawić się ze wszystkimi dokumentami w bcn?
Pytam,bo wcześniej na forum pisałaś, że maticulę robi się we wrześniu :). Wiem,wiem powinnam sama przeczytać informacje ale po prostu sama już gubię się w tych informacjach;p
p.s Przepraszam za natłok pytań;d
Cytat: pina91
Czyli między 16 a 20 muszę osobiście stawić się ze wszystkimi dokumentami w bcn?
Pytam,bo wcześniej na forum pisałaś, że maticulę robi się we wrześniu :). Wiem,wiem powinnam sama przeczytać informacje ale po prostu sama już gubię się w tych informacjach;p
p.s Przepraszam za natłok pytań;d

Hej ;) Gdzie sie dostałaś w Katalonii ? Ja juz dzisiaj zrobilam matricule i jestem na etapie szukania mieszkania ;p
Cytat: juliass
Hej ;) Gdzie sie dostałaś w Katalonii ? Ja juz dzisiaj zrobilam matricule i jestem na etapie szukania mieszkania ;p

Dostałam się na UB na kryminologie, wczoraj osobiście zrobiłam matriculę:). A Ty gdzie się dostałaś:> ?
ja tez UB ;p administracja i zarządzanie.
Hej dziewczyny :)
Tez w przyszlym roku wybieram sie na studia do Barcelony. Najlepiej architektura badz kryminologia. I chcialam sie za pytac jak jest z wasza znajomoscia hiszpanskiego i katalonskiego? Bo u mnie hiszpanski ok ale katalonski... Nic :( i tym sie strasznie martwie..
Moj hiszpanski jest na poziomie B2 (egzamin dele). a co do katalońskiego to nie znam go w ogole, mam zamiar zapisac sie na jakiś kurs w Barcelonie.
juliass dzieki za odpowiedz :) A Ty egzamin dele zdawalas, tak? A wymagali go gdzies? Bo ja czytalam ze nie i w sumie skoro nie trzeba to szkoda mi wydawac na niego tyle pieniedzy ;)
nie, nigdzie na niego nie patrza, zdalam tak dla siebie.
Hej dziewczyny, która z was będzie studiować na UMA w Maladze? Pamiętam, że ktoś chciał iść tam na architekturę, ale nie mogę znaleźć tego postu. Ja już jestem na miejscu, więc możemy się spotkać, pogadać itd. :)
Mam pytanie: Czy ktoś wie jak to wygląda ze studiami magisterskimi? Obecnie studiuję Iberystykę w Polsce i jak skończę studia licencjackie to chciałabym magisterskie zrobić właśnie w Hiszpanii. Jeszcze mam sporo czasu i tylko chciałabym uzyskać jakieś ogólne informacje.
Cześć wszystkim. Chciałabym studiować w Hiszpanii, Madryt. Czy mógłby mi ktoś napisać jakiekolwiek informacje na temat tamtejszych rekrutacji? Jak wygląda procedura składania papierów? Co i jak muszę zrobić, aby się tam dostać?
Pozdrawiam.
i Hóla !
Chciałam się zapytać, jakie dokumenty pokazać ( certyfikaty itp.) i komu, aby się dostać na jakąkolwiekuczelnie w Hiszpanii.
Z góry dzięki ;)
Cześć. Idę w tym roku do 2 klasy liceum i zaczynam poważnie myśleć o studiowaniu medycyny w przyszłości. Na polskie uczelnie medyczne bardzo ciężko się dostać (potrzeba nie tylko wiedzy, ale i szczęścia:/), w dodatku wiem, że jest bardzo dużo kucia niepotrzebnych informacji. Podobno najgorsze są 3 pierwsze lata, potem zaczyna się praca z pacjentami i itp. Na zachodzie (wiem, że w Anglii na pewno) uczenie się na pamięć jest ograniczone do minimum, a jako, że Anglii nie lubię, pomyślałam- czemu nie aplikować na uniwersytety hiszp? I teraz moje pytanie do osób studiujących medycynę na hiszpańskich uczelniach- czy ciężko było się dostać? jakie mieliście wyniki? ile płacicie za studia i czy macie jakieś stypendia? które uczelnie polecacie? (w Salamance med. stoi na wysokim poziomie) czy uczyliście się wcześniej jakichś terminów z biologii po hiszpańsku? Z góry dzięki za odpowiedzi :)
Hej :) Jestes juz w Barcelonie ?

Mam jeszcze pytanie do tych którzy juz tam mieszkają. Jaką najlepiej kupic karte metro i czy sa jakies zniżki dla studentów?
Jak najlepiej dostac sie z Barcelony do Girony na lotnisko ?
Pozdrawiam
Sorry, to pierwsze pytanie jest do pina91 ;P
juliass: niee jeszcze nie jestem w Barcy, jadę w połowie września :D. a Ty:>?
Masz już jakieś mieszkanie/pokój?
Są zniżki dla studentów:)
Z Barcelony do Girony najlepiej [najtaniej(16e)] jechać autobusem, odjeżdzają bodajże co godzinę z bcn sants.
Hej.

Jestem studentem pierwszego roku Architektury na Universidad Politécnica de Madrid. Mam pytanie odnosnie zameldowania i tego numeru NIE. To jest obowiazkowe? Trzeba sie zglosic na policji i prosic o jakis pobyt czy cos?
Bede wdzieczny za pomoc, bo w internecie na stronach oficjalnych nie moge dojsc do tego czy to jest obowiazkowe.
Cytat: ThomasSanders
Hej.

Jestem studentem pierwszego roku Architektury na Universidad Politécnica de Madrid. Mam pytanie odnosnie zameldowania i tego numeru NIE. To jest obowiazkowe? Trzeba sie zglosic na policji i prosic o jakis pobyt czy cos?
Bede wdzieczny za pomoc, bo w internecie na stronach oficjalnych nie moge dojsc do tego czy to jest obowiazkowe.

numer NIE jest obowiązkowy jeżeli czeka cię dłuższy pobyt w Hiszpanii taki jak między innymi studia, numer NIE jest obowiązkowy by zrobić zameldowanie a także by zrobić sobie ubezpieczenie tzn w najbliższej przychodni twojego miejsca zamieszkania zrobić tą karte etc żebyś mógł w razie w iść do lekarza. Dzwonisz na komisariat policji ktory zajmuje sie wlasnie wurobieniem numeru NIE i rezerwujesz sobie spotkanie zeby ten numer wyrobic, na spotkanie czeka sie ok pol roku, ja wolałam stanąc w kolecje o 5 rano i tak wyrobilam to w jeden dzień bez zadnego spotkania wczesniej zaklepanego.
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 121