Problem z uzyskaniem numeru NIE ,maj 2012

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 65
idziesz stoisz w kolejce, zalezy od dnia, czasem 15 min, wypelniasz, placisz na miejscu i na drugi dzien odbierasz, trwa to ok 30 min
dzieki! A kojarzysz moze mniej wiecej adres? Wyjezdzam z takim pytaniem, gdyz Barcelony prawie nie znam, a nie chciałabym trafic w jakies niepożądane miejsce..
BALMES ;)
czyli bez potwierdzenia zawarcia umowy nie ma co nawet tam probowac cos zalatwic.o to mi chodzilo:)jak kiedys bede jeszcze w esp. to musze miec znajomego szefa i tyle,teraz tego nie mialam.a juz myslalam ze cos zle zrozumialam
no trzeba miec ale nie zawsze o ot pytaja
no nie musisz miec znajomego, ja swojego nie znalam :P
dzieki za info ; )
dokladnie to jest tak, ze jak zchodzisz z glownej drogi od metra w strone policji, to to nie ta kolejka z chinczykami i ciemnoskórymi osobami, tylko z prawej str obchodzisz budynek i widzisz kolejke mala z bialymi ludzmi na rogu
troche rasistowskie ale to zalezy od narodowosci i UE :P
wchodzisz, pokazujesz babce papiery (EX 15 i skan paszportu), ona cos gada, bierzesz numerek, czekasz
twoja kolej, wypełnia gosc papiery, idziesz wypełnić EX15 i zaplacic kase do banku
do banku: wychodzisz na głowna ulice zaraz przed posterunkiem i w prawo, tam zaraz niebieski szyld,
płacisz, wracasz, bierzesz numerke, czekasz na swoja kolej, zostawiasz papiery i kwit zaplaty i bye bye
odbiór na nastepny dzien, i wtedy wyrabiasz social security, jesli firma wymaga
co do umowy- ja mialam papier EX 15 z firmy, tam bylo napisane co znaczy wszystko po ang, i zaznaczone dolne okienka
ja mialam zaznaczone
motivos:
-por intereses profesionales
no i nikt nie pytal o potwierdzenie umowy
aaa i moj gość który mie przyjmował nie mowi po ang, wiec mam nadzieje ze umiesz hiszpanski
Ja mam NIE, z Barcelony, tak jak wszyscy mowia wydane w ciagu 30 minut. Nie potrzeba zadnej umowy o prace ani nic, prawda jest taka, ze jest obowiazek wyrobienia sobie NIE jesli jest sie powyzej 3 mcy, obojetnie z jakim celem :) niektorzy pracodawcy, jak sie szuka pracy po prostu ebdac na miejscu, chca, zebys juz mial NIE (ja stracilam jedna szanse na prace rok temu, bo nie ogarnialam i nie wiedzialam, z musze juz miec NIE, a chcieli, zebym zaczela natychmiast i nie widzialo im sie nawet poczekac jeden dzien na numer. pf.)
no nie do konca,
ja mialam umowe podpisaną juz miesiac przed przyjazdem, a i tak w papierach jakie miałam zabrac po przyjezdzie do wyrobienia NIE wymienili:
-communication from the economic, proffesional or social reason that justify the request
ja mialam profesional
wiec po cos to musi byc
edytowany przez kamiqa: 22 cze 2012
kamiqa wielkie dzieki za szczegoly!
z hiszpanskim u mnie spoko, jesli ktos nie zacznie do mnie gadac po katalonsku,
to bez problemu ;D
w Madycie wyznaczyli mi date spotkania, w celu samego zlozenia papierow, na 27sierpnia. dlatego powazniej zaczelam sie zastanawiac nad Barcelona.
wyglada na to, ze bez dokumentu potwierdzajacego zamieszkanie w Barcelonie da rade?
tak dopytuje...ale istotne sa dla mnie wlasnie takie rozne szczegoly, bo w sumie szkoda by bylo jechac taki kawal na darmo...
nie musisz miec nic poza tym co wymienilam
no musisz i tak byc tez na drugi dzien po odbiór, a kazali ci wyrobic social security number?
ok! nie kazali, ale jesli nie ma z tym problemu, to moze by wyrobic <<na zas>> ;x
Cytat: katarata
ok! nie kazali, ale jesli nie ma z tym problemu, to moze by wyrobic <<na zas>> ;x

Oczywiście, że tak. W razie podjęcia legalnej pracy będą chcieli numer SS "na wczoraj"
to trzeba kawalek przejsc sie,.... nie powiem ci gdzie to jest bo nie pamietam
ale tam trzeba NIE i zdjecie paszportu i oryginal
tyle
tylko sie dlugo w kolejce czeka z numerkiem ale jest spokojniej niz z NIE :)
hey =) ja jestem w Madrycie i tutaj zalatwienie numeru NIE to jest jakas porazka ... w sobote ide na rozmowe o prace ale babka powiedziala mi ze bez numeru NIE mnie nie przyjmie bo to jest nielegalne i tak mnie skwitowala a znowu na POLCJI chca albo umowe o prace albo ubezp. zdrowotne plus wykazanie na koncie bankowym srodkow do zycia na przynajmniej rok !
Nie wiem czy sie cos zmienilo w trakcie tego roku. W styczniu przyjechal z nami do pracy moj szwagier. Po 3 dniach zaczal prace, a po dwoch tygodniach pojechal do Huelvy z kims z firmy, zalatwil NIE i rezydencje od reki. Rano pojechal, po poludniu przywiozl rezydencje. Dostal taka mala wersje, ktora mozna fajnie z dokumentami w portfelu schowac.
Wiec jezeli sie nic nie zmienilo, moze i sa problemy z NIE, ale da sie zalatwic.
Cytat: loiseaubleu
hey =) ja jestem w Madrycie i tutaj zalatwienie numeru NIE to jest jakas porazka ...

Wiem coś o tym... Ja na szczęście już mam to dawno za sobą, jednak mam przerąbane nosić ze sobą wszędzie gdzie potrzeba całą kartkę A4, bo wtedy nie wydawali jeszcze tych portfelowych wersji NIE :/
Generalnie w Madrycie jest burdel na kółkach i urzędniczy cyrk.
czy ktos mi powie przy czym w palos lub okolicach znajde prace od polowy listopada
załatwiałam numer NIE rok temu , w miasteczkach pod Madrytem jest opcja wyrobienia NIE na posterunkach policji, wszystkie adresy internetowe są w internecie. Po prostu poszłam o 5.30 rano na policję , stanęłam w kolejce i o 12 miałam już numer NIE zrobiony. Na dzień wydawali tylko 13 numerów... powinni powinni zaczynać pracę o 9 a zaczynali o 11 0_o . O nic mnie nie pytali.
zalatwic numer mozna ale teraz dostaje sie na bialym papierze i trzeba go przedluzac, bylam na zbiorach i dostalam na 3 miesiace gdy pojechalam do siostry go przedluzyc rowniez dostalam na bialym na 3 miesiace. Moja siostra byla zaskoczona bo ona i 2 moje siostry od razu w jednym dniu zalatwily numer i mialy na zielonym papierze. Gdy bylam teraz na plancie powiedzialam o tym szefowi ale on nawet o tym nie wiedzial ze teraz daja na 3 miesiace... zawsze bylo na zielonym i nie bylo daty waznosci. Ale chcacy go dostac nalezy isc z umowa o prace i miez zameldowanie, wtedy mozna dostac na zielonym i bez daty waznosci bo tak wlasnie moja kolezanka dostala chyba ze sie powie szefowi wtedy on zalatwi.....
edytowany przez Madziuleczek20: 26 lis 2012
heyka , nio więc od kwietnia tego roku pozmieniały się zasady co do wydawania numeru NIE, jest zupełnie odwrotnie niż do tej pory było to robione, trzeba spełniać jeden z kilku warunków ( jak znajdę ten dokument to wypiszę warunki ) przynajmniej tak jest w Madrycie byłam 27 list. br. więc jestem w miarę na bieżąco, niestety warunków nie spełniam i zaczynam się niepokoić, otóż trzeba mieć pre contrato de trabajo (niestety żaden pracodawca nie chce się na to zgodzić bo twierdzi, że musisz mieć numer NIE inaczej jesteś tu nielegalnie, agencje pracy tak samo reagują ) na tej podstawie wydawają numer NIE a później pracodawca musi Ci zrobić normalną umowę, póki co nie mam szczęścia, więc jutro jadę do Barcelony i zobaczymy jak tam sprawa wygląda eh
Powiedz że chcesz założyć firmę i zatrudnić ludzi. To Ci zaraz dadzą.
czesc,witam wszystkich,wiec jednak przepisy sie zmienily,jest duzo trudniej ten numer uzyskac.ja jade za jakis czas w okolice huelvy,ale do rodziny gdzie musza miec zameldowac itd i dopiero wtedy bede mogla wyrobic numer.takze jak wroce to dokladnie napisze o co chodzi,jakie dokladnie sa te nowe przepisy na prowincji(Huelva)
pozdrowionka:)
czesc, i tu niespodzianka,mam numer NIe od 2007 roku,tylko nie byla tego swiadoma,wystarczylo wziac cite i pojechac do huelvy aby ten numer wydrukowac i pobrac.ale co do zasad to wiem ze potrzebne jest zalozenie konta i 5,000tys euro na tym koncie,ubezpieczenie czy tzw.karta sanitarna,meldunek,ja to wszystko mialam(duza pomoc znajomych)i okazalo sie to niepotrzebne.gosciu ktory mi wydawal ten numer powiedzial tylko ze mialam duuuzo szczescia,pozdrawiam(ogolnie latwo nie jest)
hej w zeszłym roku dopiero odebrałam sobie numer NIE na małej zielonej karcie wielkosci dowodu osobistego.Samo wydanie takiej zielonej karty z potwierdzeniem tego numeru to trwa chwileczke moze z 5 minut.Ale fakt troche papierkow trzeba miec PRZEDEWSZYSTKIM meldunek,kontrakt na prace i potwierdzenie z seguridad ze ma sie alte zrobiona i vide laboral.i to wszystko. nic wiecej.
Numer NIE

W ciągu trzech miesięcy od dnia przybycia do Hiszpanii należy złożyć w Biurze do spraw Obcokrajowców (Oficina de Extranjeros) lub na policji wniosek o wpisanie do ewidencji cudzoziemców (Registro Central de Extranjeros). W tym celu należy przedstawić ważny paszport lub dowód osobisty oraz uiścić odpowiednią opłatę. Biuro wystawia certyfikat o wpisie do listy ewidencji, na którym figuruje tak zwany numer NIE (numer identyfikacji cudzoziemca). Procedura ta zastąpiła wydawaną dawniej unijną kartę pobytową.

NUMER NIE.ja mialam numer NIE juz dawno tylko nigdy jakos nie byl mi potrzebny na ja to nazywam zielonym papierze.do kwietnia 2012 roku nie bylo nawet problemow z uzyskaniem go ,ale od kwietnia wystapily wymogi jak wczesniej napisalam MELDUNEK W HISZPANII TO PODSTAWA podwierdzony dokumentem z biura meldunkowego.Wczesniej do kwietnia 2012 roku wystarczylo sobie wpisac zameldowanie nawet z kosmosu.
bo to tak jest numer nie otrzymuje sie nie znam zasad ale pracodawca to zalatwia .to taki numer widnieje na kontraktach i w seguridad social ale to jest za przeproszeniem gowno warte.bez zielonego papieru jak to sie potocznie nazywa nic nie zalatwisz w Hiszpanii teraz
ja w Lleidzie (Leridzie)w sierpniu 2012 roku wyrabialam sobie ta zielona karte .I bylo potrzebne wszystko to co napisalam we wczesniejszym wpisie
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 65