Nietypowe języki!!

Temat przeniesiony do archwium.
241-270 z 362
Litty, nie jest tak źle:) Imperativo wchodzi do głowy z czasem samo. Chyba nie warto wkuwać tabelki na pamiec, aczkolwiek czasem sie przydaje. ja do tej pory mowie sobie (z niemca) taki wierszyk
der, des,dem,den
die,der,der,die
das, des, dem,das

a i tak czasem mnie trafia szlak :)
imperativo rządzi:)
ludzie mowia, ze hiszpanski jest latwy, bo przewaznie nie ucza sie go z przymusu (w przeciwienstwie np. do niemca), a z wlasnej woli. jak sie cos lubi to przeciez zawsze sie latwiejsze wydaje.
Witam:) Co do marty p-l to muszę Ci powiedzieć moja złota że znam (nienawidze tego słowa:/ ) francuski perfect (romanistyka) oraz malajski. Szczerze mówiąc moja znajomośc anglika jest słaba. Podstawy mam które mi wystarczają. A prace mam i bez angielskiego na który sram i nienawidzę go. Znalazłem prace w firmie singapursko-polskiej firmie Polsin Pte.Ltd. jako tłumacz dokumentów na polski. Raczej nie znajdziesz dobrze płatnej pracy z angielskim:):):) Mam w dupie anglika!!! Malajski jest piękny a francuskim mówi b.wiele osób. Zamierzam obczaić arabski:)
Przepraszam, ze tak pozno. Dopiero teraz zauwazylam Twoj post ...

http://www.bbc.co.uk/scotland/alba/foghlam/beag_air_bheag/index.shtml

moze komus sie przyda:)
co do języków obcych to ja sie sama ucze japońskiego, i musze powiedziec, że wcale nie jest taki trudny jak na początku myslałam. 3 czasy, gramatyka do pojęcia.. słówka trochę sie mylą, bo podobne są niektóre :P ale ogólnie polecam, bo fajny jest :) teraz zabieram sie za hiszpanski albo włoski.. własnie mam dylemat troche ;p
Przeczytałam jeszcze raz te wszystkie posty i doszłam do wniosku, że te dwieście ileś tam wpisów dało mi do myślenia :)
Zrozumiałam, że
- nauka nietypowych języków sprawia czasem nawet większą frajdę niż uczenie się tych popularnych,
- każdego języka da się nauczyć, bo wierzę tym, którzy piszą, że uczą się japońskiego czy arabskiego z niezłym skutkiem,
- nauka języków obcych jest jeszcze fajniejsza niż myślałam :))),
- no i trzeba szerokim łukiem omijać pewną sekretarkę o nicku Marta p-l.

Szczerze mówiąc zaczynam się poważnie się zastanawiać, czy by nie rozpocząć nauki arabskiego, bo porozumiewa się nim dużo ludzi i wg mnie ma bardzo ładne brzmienie :)
Ha, ha...

Fajne...wnioseczki!!!

;-)
No a jak!
Jasne, że fajniutkie wnioseczki! ;-))
ale dużo wpisów było...... no to ja dodam jeszcze jeden :D
ucze się angielskiego i niemieckiego. Angielski dobrze mi idzie. Natomiast niemiecki w ógole nie :P odradzam kategorycznie do nauki jezyk niemiecki! Natomiast zgadzam się z Gościem, że nauka języków może być naprawdę grande frajdą jeżeli się to lubi :) sama zaczełam się uczyć hiszpańskiego (narazie z marnym skutkiem) no ale zobaczymy :) Español es muy hermoso :) ale jeżeli chodzi o nietypowe języki to chciałabym się uczyć sama (bo innego wyjścia nie mam) gaelickiego (irlandzkiego) wie może ktoś gdzie jest fajna stronka do nauki tego języka? z góry mucho grasias :)

saludos
rany...walijski, irlandzki...zobaczycie ze nic sie z niczym nie kojarzy to wam sie odechce ;-) no i te nieszczesne mutacje. w kazdym razie na stronie bbc mozna znalezc krotkie kursy obu jezykow...powodzenia zycze
ja sie ucze w szkole angielskiego i niemieckiego i sie przymierzam do nauki hiszpanskiego lub rosyjskiego i nie wiem ktory jest praktykniejszy i latwiejszy. a tak pozatym to chcialbym sie uczyc chinskiego lub japonskiego ale brak mi motywacji do nauki alfabetu bardzo mi sie podoba malajski i indonezyjski (chociaz sa podobne bardzo) moze znacie jakies fajne linki do nauki tychze jezykow plis
dzięki bardzo za stronkę :]
to co ze sa tam jakies "mutacje" :)
spróbujemy
do odważnych swiat nalezy :)
dzieki :)
Qwerty:) Zapraszam na gg do mnie... Pomoge Ci w nauce i skombinuje materiały do nauki bo sam wiem jak trudno je znaleść... Ja w zasadzie obczajam malajski, umiem go bardzo dobrze (skromny):) Faktycznie to bardzo ładny i wbrew pozorom użyteczny język! [gg]
Ja sie uczę od długiego czasu angielskiego ,także przez 3 lata uczyłam się francuskiego ,a teraz zabieram się za hiszpański. ;] Więc jesli mielibyście jakieś materiały pomocne do nauki właśnie języka hiszpańskiego ,to byłabym bardzo wdzięczna.

[email]

Z góry dziękuję. ;]
no, no...widze, ze wpisow troche sie tu narobilo...co do jezykow to ucze sie angielskiego 10 rok, uczylam sie 4 lata francuskiego, teraz jestem na pierwszym roku HISZPANSKIEGO i dodatkowo zaczelam tez rownoczesnie ARABSKI i moge stwierdzic ze na pewno da sie pogodzic nauke dwoch jezykow od podstaw, tylko trzeba chciec i lubic...tym bardziej fajnie jest uczyc sie czegos zuuuupelnie innego tak jak np. ARABSKI ktory nie przypomina ani w niczym nie jest podobny do pozostalych jezykow jakich sie uczylam :) 5 lat mialam tez niemiecki...ale odradzam...mimo ze jezyki lubie...to niemieckiego nigdy sie nie naucze ;)
[email]
Ja sram na niemiecki ;-p sory za wyrazenie ale to najochydniejszy jezyk na swiecie.Nie rozumiem czym kierują się osoby zdające na germanistykę - z gory uprzedzam ze nie chce nikogo tym urazic.Jeszcze ta moja glupkowata starsza juz chyba od dinozaurow sorka od niemca i jej wieczne westchnienia: "niemcy są taaaacy przystojni, praktyczni, inteligentni och joch" itd Bleeee
Español gorą!!!
Dokładnie.
Nie wiem czemu ,ale zaczęłam ogladac telenowele (dla niektórych "tasiemce") i od tego czasu zapodobał mi się Hiszpański język.
A tak dokładniej ,to chciałabym wyjechac do Hiszpanii i spędzic tam reszte życia ,a nawet stac się sławną. Achhh... marzenia. :D
Ale wracając do tematu to najbardziej inspirującym (dla mnie) językiem jest Hiszpański i troszke Angielski. :)
wszystko zależy do gustu i upodobań.
Sí senior. :)
>dzięki bardzo za stronkę :]
>to co ze sa tam jakies "mutacje" :)
>spróbujemy
>do odważnych swiat nalezy :)
>dzieki :)

prosze bardzo....ciekawam ile pociagniesz ;-)

pzdr bez zlosliwosci
powodzenia
Ja bym sie chetnie nauczyla kazdego jezyka. Jak ktos ma jakies strony, na ktorych mozna sie nauczyc jakiegos jezyka, to bardzo prosze o kontakt pod email [email] albo [gg] (takie jezyki jak na przyklad chinski, japonski, mongolski, grecki... itp.). Bardzo mi zalezy!
A co do Marty-pl. No to idz sobie do Chin i sprawdz, czy nikt tam nie umie angielskiego! A co, ze wiecej osob nie umie, niz umie? Ale sie kurna dogadasz!
A tak w ogole, to czy ktos podziela moje zdanie,ze kiedys rosyjski byl przymusowy, a teraz wszyscy musza znac angielski? Nie znam praktycznie nikogo kto nie mialby angielskiego w szkole podstawowej(w liceach troszke lepiej), a i te nieliczne wyjatki maja wtedy niemiecki :/
Ciao e tutti!Moim skromnym zdanie najpiekniejszym językiem jest włoski.Jest prosty do nauki,ale trzeba uczyć sie systematycznie.Może znacie jakis przydatne strony do nauki włoskiego>?
Saluti:)
primo : nie secundo, tylko segundo. segundo : czy ty umiesz po hiszpansku?? ;P
no wiecie co, nauczcie sie ortografii i się nie ośmieszajcie!!!!! (jakbyś nie skapował/a chodzi o "zresztom" - ma być .. ą.
http://sliwak12.republika.pl/powitania.html

http://www.xanthi.ilsp.gr/filog/ch1/alphabet/letter_comb.asp?comb=10 - grecki alfabet , z tym to jest fajna zabawa hihih :D

http://www.bbc.co.uk/languages/greek/nationality/...

a jeżeli ktoś chciałby posluchac greckich piosenek < cudne> , to niech wpisze w Emule - Mixalis Xatzigiannis (piękne są - "Kryfa " i "Na meneis edw" ...ah wszystkie są piekne ;] ) i sciąga co sie da :) .. aaa i jeszcze Sarbel jest fajny :D .. polecam ... szczególnie teledyski :D ... Jak ktoś się skusi , to niech napisze czy sie podobało

Salu2 :)
turecki ? dobry pomysł. najbardziej ułożony jęsyk świata! tylko dwa(słownie dwa) wyjątki w odmianie rzeczownika, czyta się jak po polsku (b. małe różnice) i dokładnie tak jak się pisze, brak rodzajów. wszystkie czasy i odmiany czasownika proste i regularne, głoski takie jak w polskim (tylko dwie inne - u oraz o wymawiane z "ryjkiem"), czasownk a właściwie jego rdzeń składa się maksymalnie z czterech liter - tylko tyle do nauczxenia, reszta to sufiksy, których jest ograniczona ilość.
Pozdrawiam wszystkich uczących się tureckiego.
nie ma jezyka laponskiego, jest sami
pozdrawiam
oj, przebrnęłam przez wszystkie wpisy, czasami trochę się podenerwowałam, czasami uśmiechnęłam...
mam się najpierw pochwalić, co już znam? ;) no... po rocznym pobycie w Finlandii pracując jako au pair w anglojęzycznej rodzinie mogę powiedzieć, że angielski jest moim drugim językiem i jestem osobą dwujęzyczną (bo po angielsku myślę), lecz raczej z przymusu niż z dobrej woli (bo angielskiego nie lubię, a używam, bo muszę :P i tym sposobem poprawił się do prawie perfekcji :P)
studiowałam germanistykę przez rok (na wrocławskim uniwerku, więc egz jakoś też musiałam zdać :P) ale mi się nie podobał pan od fonetyki i zrezygnowałam w letniej sesji.
włoski miałam w liceum, łacinę na studiach
od pół roku uczę się szwedzkiego z bardzo dobrym skutkiem (zaczęłam w Finlandii, teraz plan przeniesienia się do Szwecji działa - tzn już w tym roku udało mi się pojechać i wrócić, straciłam pracę, ale już podpisałam nowy kontrakt i lecę w sobotę)
popieram naukę języków nietypowych :) to wspaniałe, przyjemne zajęcie, dodatkowo kiedy widzimy nasze postępy, rośniemy w dumę i wyzbywamy się kompleksów, przy okazji poznajemy mnóstwo ludzi, którzy mają podobne zainteresowania bądź też pochodzą z krajów, których języka się uczymy - co owocuje znajomościami na całym świecie :) dodatkowo pomaga w rozwoju i utrzymaniu naszych szarych komórek żywych w dzisiejszym świecie, gdzie solarium, komórki, komputery (źle wykorzystywane) czy telewizja zabija je na każdym kroku
niektórzy lubią krzyżówki, inni zadania z fizyki czy matematyki, a jeszcze inni języki obce - i żadna z tych rzeczy kretynizmem nie jest :)
jakby ktoś chciał jakiejś pomocy w szwedzkim (chociaż na razie niewiele jeszcze mogę) to moj mail [email]
Temat przeniesiony do archwium.
241-270 z 362