IBERYSTYKA TRÓJMIASTO !!!!!

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 98
poprzednia |
Jest możliwość studiowania Iberystyki w Gdyni.. do tej pory myślałam, że w Trójmieście nie ma takiego kierunku, aż w końcu przez przypadek natknęłam się na filologie iberyjska na PSWH w Gdyni Grabówku.. oto link do strony tej uczelni http://www.pwsh.edu.pl/
wiem, że iberystyka cieszy się dużą popularnością, ale niestety o istenieniu tej szkoły mało kto wie, bo jest źle rozreklamowana. Z tego powodu kierunek do tej pory nie powstał. Niedługo zaczyna się nabór na kolejny rok akademicki. Bardzo zależy mi na tych studiach..Sądze zresztą, że nie tylko mnie. Byłoby wspanialeee jakby w koncu ten kierunek powstał. Więc zapraszam :)
ja też niechcący się natknęłam na tą stronke ;]
i również bardzo chciałabym, żeby powstał
zapraszamy na studia do Gdyni :)
dzwoniłam do dziekanatu i dowiadywałam się o bardzo ważną sprawę a mianowicie o wpisowe i dowiedziałam się, że w przypadku niepowstania kierunku zwracają pieniądze..tak więc nie mamy nic do stracenia a zyskac mozemy wiele..tym bardziej, ze rozmawialam z osobami z filologii angielskiej i mowili, ze ze szkoly samej w sobie sa bardzo zadowoleni..w kwietniu maja sie ukazac informacje na stronce a propos rekrutacji na nowy rok akademicki.

no to bardzo pozytywnie-juz dwie osoby :P
i jak chętnie się zapisze ale ?? ile kosztują studia ?? dziwna jest ta strona bardzo mało info !! swoją drogą ja mam szkołe na zamenhofa wiec się przejde !!!
na stronie jest info odnosnie kosztów... chyba 2500 za semestr, czyli normalna cena szkoly prywatnej. jakbys sie dowiedział czegoś nowego to pisz :)
hmmm
sprawdze adres i się przejde ta szkoła jest przecznice od mojego lo ! swoją drogą niemogli wybrać gorszej dzielnicy i ulicy na szkołe !!
no jak dla mnie troche za daleko jest, bo mieszkam w Sopocie...no ale lepszy Grabówek niż np. W-wa czy Poznań..:)
wsadasz w S i wysiadasz na przystanku dziłdowska !!
ale wydaje mi sie, ze wygodniej kolejka, bo to gdzies przy skm-kach jest podobno.
Tak sobie czytam te Wasze wpisy a propos PWSH i jestem ciekawa czy w końcu dorobimy sie na forum jakiegoś studenta tej uczelni, co by sie podzielił opinią :))) Ja tam w zeszłym roku wpadłam na chwil parę, żeby się zorientować jak to wygląda wszystko. Jak sie wychodzi z uczelni to pare metrów dalej jest przystanek Gdynia Stocznia, wiec SKMką chyba najłatwiej trafić. Samochodem trochę trzeba krążyć. No i widzę, że nie tylko ja jestem iberystką z Sopotu!! No proszę :))
widzisz okazuje się, że w ogole z trójmiasta i okolic jest nas calkiem sporo, więc jeśli wszyscy zlozą dokumenty, to jest szansa, ze sie uda i my będziemy tu dzielic sie wrazeniami :P ah marzenia... a tak w ogole, to sądze, ze gdyby ten kierunek utworzono na UG to bylby oblegany...dlaczego tego nie zrobią???:( a i jeszcze jedno pytanko...gdyby utworzyli tylko zaoczne, bylibyscie chętni???
hmm, jesli o mnie chodzi to ja z grona odpadam bo iberystykę już kończę :P a z tym Ug to masz całkowita rację... Ta PWSH to chyba poprostu słaba szkoła jest niestety dlatego ma małe wzięcie ...
mnie sie wydaje, ze slabo rozreklamowana po prostu...ehh, a gdzie studiujesz???
ja na zaoczne bym raczej nie poszła, bo chcem sie dziennie uczyć języka, żeby byc na bieżąco. nie wiem co ze mną bedzie jak ja wogóle miast nie znam ;/ co najwyzej to w olsztynie bym sie połapała, ale te studia to mnie z deka przerażają. całe zycie w malutkim miasteczku gdzie sie wszyscy znaja a tu przyjdzie mi teraz gdzies dalej. zaczynam sie bać tego wszystkiego powoli;/
a mozee to dla ciebie szansa i nalezy w ten sposob na to patrzec??? gdzie jak gdzie, ale w trojmieście napewno ci sie spodoba, kazdy tu znajdzie cos dla siebie pod kazdym wzgledem..rozrywki, rozwijania zainteresowan etc..a co do nauki języka, to na dziennych nie sądze, żeby codziennie był hiszpański..poza tym mozna uczyc się tez we wlasnym zakresie.
Ej crazy... ja studiuję już szósty rok poza domem (teraz jakieś dwa i pół tysiąca kilometrów od domu :) i powiem Ci, że to są najpiękniejsze lata mojego życia - właśnie poza małym miasteczkiem, w którym wszyscy Cię znają. Trochę wiary w siebie!!! Nie bój żaby, studia są straszne tylko dwa razy w roku.
A jeśli już o nauce języka mowa: "chcę", "w ogóle".
a ty gdzie studiujesz??
tzn nie to ze sie boje samych studiów, tylko nikt ze znajomych nie idzie tam gdzie ja. juz nie chodzi mi o kierunek, bo wiem ze na filologie hiszpanska nie pojda, ale zeby przynajmniej do jednego miasta...sama bede i tego sie boje ;/
Nie Ty jedna :) Też byłam sama, a najlepszych przyjaciół mam własnie w ludziach, których poznałam na studiach. Przy okazji doceniłam tych, którzy zostali w moim mieście, bo zaczęłam ich spotykać trochę rzadziej. Zobaczysz jak szybko podłapiesz nowych znajomych, w końcu jak się siedzi na zajęciach parę godzin dziennie to z kimś trzeba gadać, a i w weekendy jest sporo do roboty ;)
Odwagi!! Nic nie stracisz, a jeśli nie spróbujesz to odbierzesz sobie szansę, żeby coś zyskać.
A zawsze możesz zrezygnować jeśli Ci się nie spodoba. W najgorszym razie stracisz rok, ale w końcu życie to nie wyścig...
A zapomniałam o odpowiedzi dla mmaaa - 5 lat w Lublinie, teraz w Hiszpanii, wracam w czerwcu i zostaje mi jeszcze 3 semestry w Lublinku. W sumie 7,5 roku pięknego, studenckiego życia...

Skończę studia jako 28 letnia kobieta :D:D:D:D
wg. mnie to dobrze, zmiana środowiska raz na jakis czas jest bardzo przydatna, szczegolnie kiedy mieszka sie w malym miasteczku w gronie ludzi, ktorzy pewnie sa twoimi przyjaciolmi, ale nie mozna sie w ten sposob ograniczac. musisz sie rozwijac, a jesli chcesz cos osiagnac w zyciu to przeciez nie bedziesz sie caly czas na nich ogladac. poznasz nowych ludzi i docenisz to, kiedy juz przelamiesz strach..powodzenia:)
w Hiszpanii?? zazdroszcze...ja myslalam o Lublinie bo mam w okolicy rodzine ale na panstwowych trezba miec egzam z francuskiego, co mi nie odpowiada, a prywatne...ehh za duzo pieniędzy jeśli doliczyc te wszystkie dojazdy...28 lat?? co z tego skoro bylo warto?? gratuluje i zazdroszcze :)
Hola, hola Amigos!; jestem jak najbardziej zainteresowany filologią hiszpańską. Dziś dopiero odkryłem przez przypadek ten portal, ale postaram się być up-to-date ze wszystkimi wpisami na forum.;). Uczę się hiszpańskiego drugi rok, moim lektorem jest Peruwiańczyk. Zastanawiam się wiąż nad drugim kierunku studiów... Filologia hiszpańska byłaby najlepszym rozwiązaniem, gdyż jestem pasjonatem latynoamerykańskich klimatów, zwłaszcza systemów politycznych. Na łamach forum e-polityka.pl w dziale świat często zamieszczam posty poświęcone latynoamerykańskim klimatom (mój nick healthpromotor). Gabo Marquez, Ernesto Sabato, Octavio Paz...biografie Che Guevary i Fidela...Polecam zwłąszcza ksiązkę „Gabo i Fidel – pejzaż przyjaźni” - Esteban Angel, Panichelli Stephanie. UG w swojej szerokiej gamie kierunków nie posiada iberystyki, priorytetem filologii romańskiej nie jest raczej wykształcenie profesjonalnych kadr z języka hiszpańskiego. Czy istnieje realna szansa, że filologia hiszpańska powstanie na PSWH?; osoby zainteresowane mogą na mnie liczyć, w przyszłym tygodniu chętnie się tam wybiorę.
P.S. Moje gg – 1646988
P.S. II Polecam klub Latino Cafe w Sopocie
Ciao, Ciao! Hasta la vista!
no tak też mnie interesuja te klimaty...szansa realna jak najbardziej jest, jesli oprocz czekania az kierunek powstanie, wszyscy zainterespwani zloza dokumenty...:) a jesli chodzi o Latino Cafe to nie przepadam :) Pozdrawiam
a ja nie wiem gdzie jest latino cafe, ale mam nadzieje, że sie dowiem jak pojde na studia :P
a jak przygotowania do matury? ;/
ja maturke zdalam w zeszlym roku, chociaz jestem w wieku maturalnym..ale ciesze sie, ze mam to juz za soba:P a tobie??
okropnie nie chce mi sie uczyć;/;/
ale jakoś dam rade, troche nocek pozarywam jak bedzie trzeba;]
Heh, no to jak otworzą ten kierunek, to będę chyba najstarszy:D (rocznik 86)!
spoko ja lubie starszych ludzi xDD
Bardzo mi miło Crazy:D; w każdym bądź razie sugeruję, żeby wszyscy zainteresowani tą filologią się spotkali (oby udało się zwerbować większą grupkę) i wtedy razem wybralibyśmy się do samego Rektora PWSH, porozmawiali o perspektywach powstania iberystyki na PWSH; co Wy na to? Swoje gg podałem w jednym z poprzednich postów. Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 98
poprzednia |

»

Pomoc językowa - tłumaczenia