filologia hiszpanska AP

Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 183
masz 97% i "świrujesz"? O.o

ale 140 osób to jeszcze nie tak źle... o ile to dane Z DZISIEJSZEGO dnia (bo wiadomo- każdego następnego naplywają nowe papiery :/)

rok temu bylo 180 w sumie... no to czekajmy do środy, zobaczymy ile ich się zbierze ;)

a w ogóle gdzie to się sprawdza?
jaak oddawałam papiery w zeszłym tygodniu to zapytałam Na pewno od tego czasu przybyło
Świruję, bo w zeszłym roku też miałam dobre wyniki a nie dostałam się na anglistyke UJ i poprawiałam maturę. ;)
A czy z ang rozszerzonym 96% oraz polskim 66% mam szanse...?
I jeśli ktoś studiuje już ten kierunek, to proszę, niech się wypowie czy jest ciężko, czy dużo trzeba się uczyć itp:)
Liczy się na szczęście tylko angielski Według mnie masz duże szanse
Tak na pewno przybyło, nawet jak ja składałam to było jeszcze kilka osób w kolejce też na hiszpański, chyba z tym moim marnym 90% nie mam szans. Ale zawsze szansa, że ci najlepsi pójdą na UJ. Kurczę w zeszłym roku na UŚ było 14 os. na miejsce i dlatego w ogóle nie składałam tam, bo myślałam, że totalnie nie mam szans... Mogłam złożyć bo to i bliżej i może będzie się łatwiej dostać w tym roku... shit:/
Ja składałam papiery dzisiaj przed 14 i było już ponad 250 osób, a zarejestrowanych na hiszpański w ogóle jest 495 osób, więc pewnie dużo osób jeszcze złoży papiery.
12,5 os/miejsce :/

no to: żegnaj nadziejo! :D porażka!
módlmy się żeby wielu z nich odeszlo na UJ albo na inne uczelnie ;P
dołączam się do modlitwy...
hexehexe można zadać takie niedyskretne pytanie i zapytać ile % wytrzaskałaś na maturce? po prostu jestem ciekawa czy naprawdę startują tylko Ci z przedziału 95%-100%
95%

...ale skoro chętnych jest 495, to zapewne nie będę jedyną osobą z tym wynikiem-a jeśli ludzi z "95%" z matury bedzie np. 50 to i tak ja jestem na samym końcu bo z ocen na świadectwie mam:

polski-2
historia-2
drugi obcy-2

:/
przechlapane
Ej to jest jakiś kosmos:O Ja dziś składałam papiery, tak się cieszyłam, bo mam 94% a tu że tak powiem figa, bo wśród tych (narazie) 495 osób na pewno jest 30 takich, które mają więcej niż 94% z rozsz języka:/ Zastanawiam się czy jeszcze na coś się zarejestrować, ale mam nadzieję, że przyjmą mnie na UJ na francuską. No ale z drugiej strony to trochę dziwne - na AP bym się nie dostała a na UJ tak? Kurczę, muszę się zdecydować i może jeszcze na coś złożyć na UP, na jakiś pewniejszy kierunek...
Madame Joujou -> na UJ liczy się polski , jesli masz go też powyżej 90% to masz b. duże szanse...
Ja na UJ nie skladam bo mam z polskiego (R) tylko 70%... :(

A wiecie jak jest z j.WŁOSKIM na UP ? też taki kosmiczny próg, czy może chociaż tam mam jakieś szanse?
Ja bym aż tak może nie panikowała, bo wiele ludzi chyba składa z podstawową maturą. Sama spotkałam dzisiaj dwie dziewczyny z podstawową maturą, które składały na włoska i hiszpańską. Ja się modlę, żeby moje 93% mi wystarczyło, a jak nie to witaj filologio słowiańska :/
hexehexe ja mam z polskiego rozsz tylko 82%:/ W sumie mi wychodzi 88/100 punktów, no ale UJ to UJ
na włoski podobno dużo łatwiej się dostać
a nie orientujecie się może jak to jest z tą listą rezerwową? czy jest tam napisane na którym się jest miejscu i czy są szanse żeby się z niej dostać?
co do listy rezerwowej:

Po pierwszej rekrutacji na Twojej stronie kandydata powinny pojawić się wyniki uporządkowane od najlepszego do najgorszego - kolorem wyróżnionych jest 30 pierwszych [w tym roku będzie ich 40]. Jeśli Twój numer jest wśród nich, znaczy że się dostalaś. Każdy kandydat będzie widzial które miejsce zajmuje (oczywiście nazwisk nie ma , tylko numery kandydatów).

Ja rok temu bylam 4 pod kreską (ale ten sam wynik co ja mialy 4 inne osoby -mieliśmy identyczny wynik więc komisja musialaby przyjąc w sumie jeszcze 7 osób...). Czyli wychodzi na to że jak jesteś 1/2/3 pod kreską to jakieś tam szanse są... :)

Jeszcze wrócę do tej f. wloskiej ;)

Zakladając że w PIERWSZEJ rekrutacji:
-dostanę się na wloski (i potwierdzę wolę nauki oryginalami świadectw)
-NIE dostanę się na hiszpański

to:

ponieważ jest to ten sam wydzial- komisja ma prawo "skreślić" mnie z listy rezerwowej na hiszpański jeśli potwierdzę wolę nauki wloskiego?Nie mają takiego prawa, nie?
Dzięki za odpowiedź co do list rezerwowej, trochę mi się rozjaśniło;) Co do Twojego pytania to też mi się wydaje, że nie mają prawa Cię skreślić. Tak czysto teoretycznie mogłabyś przecież studiować dwa kierunki i nic im do tego. U nas na polibudzie (jestem z Gliwic) na pewno nie skreślają chyba że ktoś sam się wypisze. Nie mam pojęcia jak to jest na UP ale chyba tak sami to Cię nie mogą skreślić.
Złożyłem papiery wczoraj...ale z moim wynikiem 72% ang. rozsz są nikłe szanse na dostanie się....no coż zawaliłem tą mature mimo iż sądziłem że mój wynik bedzie znacznie lepszy...pozostaje mi więc za rok poprawa maturki.
Jedna rzecz mnie wyjątkowo śmieszy że osoby z ocenami dopuszczającymi dostaną sie...a osoby które cały rok harowały aby mieć same 4 i 5 na świadectwie.. a zawaliły mature po prostu obejdą sie smakiem...No cóż szkoda ze nie ma starej matury...wówczas osoby które były leniami przez cały rok mogłyby tylko pomarzyć o studiowaniu.
Nowa Matura kształci- d*****!
Pozdrawiam.
Jeju jak patrzę na Wasze wyniki, to zaczynam panikować :D
Też się cieszyłam że mam 96, ale teraz widzę że napewno sporo osób będzie miało tyle albo i więcej, a jest tylko 30 miejsc :(
Możemy liczyć tylko na to, że spora część z tego pójdzie na UJ, bo ja z moim 66 z polaka nie mam szans.
Nie do końca się z Tobą zgodzę.
Po pierwsze, żeby dobrze zdać maturę trzeba harować cały rok, i dlatego można zawalić sobie oceny, bo się człowiek uczy do matury a nie na głupią cyferkę na świadectwie ukończenia LO.
Po drugie, ludzie chodzą do różnych szkół. W niektórych jest łatwiej o dobrą ocenę, w niektórych znacznie trudniej. Ja chodziłam do b. dobrego liceum gdzie na 2 trzeba było umiec tyle gdzie w innych szkołach na 5.
W ogole trzeba było myśleć bardziej o maturze, bo to jest najważniejsze a nie o głupich ocenach, któe wg mnie kompletnie nie odzwierciedlają wiedzy. I tyle. Pozdrawiam.
Nie no, już bez przesady... Jak 96% nie wystarczy to powinni zlikwidować Instytut Neofilologii;D
Nie wiem co kryje się pod kropeczkami w wyrazie „d*****” ale domyślam się że coś niepochlebnego… ;) ja jestem już rok po ukończeniu liceum i nie zamierzam do końca mojej edukacji pokutować za moje oceny ! Co może Cię zdziwi –moje wyniki matury z polskiego i historii nie potwierdziły mojego rzekomego „lenistwa” o którym wnioskujesz na podstawie tego że miałam dwóje!wręcz przeciwnie
Dokładnie - wszystko zależy od szkoły. Zresztą nie ma o co się pienić bo po to powstała nowa matura żeby być PODSTAWĄ do rekrutacji. Oceny zresztą są tak czy siak brane pod uwagę dopiero w drugiej kolejności, ja akurat mam dobre i pewnie jeślibym miała podobny wynik z kilkoma osobami to by mi wyszło na plus, ale matura na pewno jest najważniejsza. Co by się działo jakby oceny były ważniejsze to wręcz nie potrafię sobie wyobrazić. Istna masakra, więc chyba dobrze tak jak jest;)
Nie oceniam nikogo...i nie mam takiego zamiaru. Nie znam Ciebie, może jesteś osobą bardzo inteligentą i chodziłaś do szkoły z bardzo wyskoim poziomem nauczania... Po prostu mówie, że ta matura nie jest sprawiedliwa i tyle (mam prawo do własnego zdania). Znam osoby które w szkole nie grzeszyły inteligencją a potrafią wykuć na przysłowiową blache i zdać znakomicie maturke...co zadziwia bardzo nauczycieli...ale potem okazuje się że nie dają rady na studiach ani w życiu.
Jeśli moją wypowiedzią Cię uraziłem to przepraszam.
ps. z twojego tekstu wywnioskowałem, że poprawiałaś maturę w tym roku (może się myle) i mam pytanko..bo sam też myśle moją poprawić za rok... czy do szkoły trzeba składać swój wynik z roku ubiegłego czy nie jest to konieczne.
skladać wynik z roku ubieglego...? ale do szkoly znaczy wyższej czy do swojej szkoly macierzystej, w której zdajesz maturę?nie rozumiem pytania ;P

skladasz deklarację maturalną u swojego dyrektora (a Twoje dane oraz wyniki matury z poprzedniego roku bedą zapisane w bazie oke =okręgowej komisji egz.)więc nie ma potrzeby skladania wyników poprzedniej matury dyrektorowi - on ma informacje o Tobie w systemie

A jeśli chodzi o skladanie na uczelnie to:
Za rok będziesz należal do "zeszlorocznych", a więc będziesz musial -stosownie do wymogów- zlozyć papiery przed 30.czerwca (w tym roku bylo do 26.06.). Czyli zanosisz ksero świadectwa dojrzalości a ANEKS donosisz dopiero w dniu jego odebrania czyli 30.06.
Chodziło mi o składanie papierów na uczelnie...troche nieprecyzyjnie się wyraziłem sorry ;P
Dzięki za odpowiedź!

Czytając posty powyżej trochę sie zdziwiłem...czyżby na AP była większa konkurencja niż na UJ?
Coś tu jest chyba nie tak...!czyżby tyle osób bało się Uniwersytetu Jagiellońskiego i wszyscy wybierają AP :)
Wydaje mi się że osoby które uzyskały wynik 90-100% powinny spać spokojnie...jakie może być prawdopodobieństwo że tyle ludzi uzyska taki sam wysoki wynik.
Na UJ wymagają jeszcze jednego przedmiotu, dlatego pewnie tyle ludzi wybiera UP. Poza tym już nie raz słyszałam opinie, że na UJ filologie się sypią.
filologia angielska jest dużo lepsza na UP niż na UJ. ale jeśli chodzi o hiszpański i włoski na UP to jest gorzej więc nie wiem dlaczego tak jest ten kierunek oblegany. to nawet nie jest filologia tylko "język hiszpański". magisterki już z hiszpańskiego tam nie zrobisz...
W wielu miejscach nie można zrobić magisterki, gdzie się robi licencjat. Ja złożyłam papiery i na UP i na UJ, ale wątpię, żebym się dostała na UJ.
Jestem ciekawy czy dużo osób idzie zaocznie na ten hiszpański?
Są jacyś chętni?
Jestem ciekawy czy dużo osób idzie zaocznie na ten hiszpański?
Są jacyś chętni?
Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 183

« 

Brak wkładu własnego

»

Brak wkładu własnego