filologia hiszpanska AP

Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 183
Hmmm... Ciekawe rzeczy w tym roku się będą działy na tych filologiach:D Nawet jak na UP próg na hiszpańską w pierwszej rekrutacji może wynieść grubo ponad 90, to pewnie sporo z tych osób dostanie się na UJ, więc próg spadnie... Na UJ tez ludzie obstawiają po kilka stolików i składają na kilka kierunków, więc to też nie będzie takie od razu jasne, kto gdzie, pewnie trzeba będzie czekać aż się zwolnią miejsca itd... No nic, pożyjemy, zobaczymy:D W każdym razie jak już będą wyniki z obu uczelni to najlepiej pisać na forach gdzie się decydujemy składać ostatecznie i z jakich kierunków zwalniamy miejsca, łatwiej się będzie wszystkim zorientować czy warto czekać, czy nie:D

I mam jeszcze pytanko: jak się dostanę na UP to mogę złożyć odpis a nie oryginał swiadectwa dojrzałości? Bo coś czuję, że na UJ się dostanę, ale z drugiej listy na romanistyke.
na karteczce jest napisane, że musisz złożyć oryginał lub oryginalny odpis świadectwa dojrzałości i oryginał świadectwa ukończenia szkoły
A nie wiecie czy jak już złożę i się zdeklaruję to potem mogę jeszcze zrezygnować? Tzn czy mogę pójść i poprosić o zwrot oryginału świadectwa dojrzałości i ukończenia szkoły? Bo terminy z innych uczelni mi trochę zgrzytają:/
Ze studiów można zrezygnować w każdej chwili ;)
niby tak.. ale wtedy blokuje się miejsce innym osobom... wielu ludzi tak robi, że zapisują się na studia a potem po prostu nie przychodzą bo dostali się gdzie indziej. już jest wtedy za późno i osoby z listy rezerwowej już się nie dostają ;/ najlepiej zrezygnować jak najszybciej jak tylko się dowiesz, że nie będziesz tam studiować
No cóż. Jeśli chodzi o rekrutację na studia, to obowiązuje prawo dżungli. Trzeba zdać na tyle dobrze maturę, żeby dostać się w pierwszym rzucie, a nie potem narzekać, że ktoś blokuje miejsce. Ja jeśli się nie dostanę, to będę mieć tylko i wyłącznie pretensje do siebie.
pewnie, że lepiej zrezygnować jak najszybciej, tylko często się tak nie da, bo samemu się jeszcze nie dostało na wymarzony kierunek, bo może Twoją listę też ktoś "blokuje" i robi się z tego takie błędne koło...
nie wydaje mi się żeby ktoś z premedytacją chciał pozbawić inne osoby miejsca, po prostu się zabezpieczają i tyle, ideałem by było jakby każdy dostawał się tylko na jeden kierunek, ale to też nie rozwiązanie
No ja jeśli się dostanę na UP na którykolwiek z tych kierunków, na które składałam, to potem, jeśli dostane się z listy rezerwowej na UJ no to cóż, chyba nie muszę mówić, że wybiorę UJ i wtedy będzie wolne miejsce po mnie na UP.
ej powiedzcie mi , jesli mam 85% z niemieckiego rozszerz. to dostane sie na hiszpanska na UP ???
każdy by chciał to wiedzieć, ale nikt Ci nie odpowie na to pytanie... mogę tylko powiedzieć, że jest 12 osób na jedno miejsce, ja mam 90% i już straciłam nadzieję, chciałabym się mylić, ale próg zapewne będzie gdzieś koło 94-95% :/
tak myslisz ? a ja mysle inaczej ... mysle , ze Ci co maja powyzej 90 % pojda na UJ takze jakos moze to bedzie ... mysle ze nie bedzie tak zle ... nie porownujmy UJ do AP bo to by byla troche przesada ...
to oznacza ,że wiecej jest chetnych na hiszpańską niż na angielska na AP ??? bo z tego co slyszalam to wiecej trzeba miec pkt. na angielska niz na hiszpanska ...
to co na hiszpanski na UJ musialabym miec 99,9 % ?? huh smieszne to troche ... ;/ jakos znam osoby co mialy znacznie mniej i sie dostaly , wiec nie wiem ..
a wlasnie , nie orientujecie sie jak jest z germanistyką na UJ ?? Łatwo czy trudno jest sie tam dostac ?? tak sie zastanawiam wlasnie , mam 85% z niem. rozszerz. i 82 % z angielskiego rozszerzonego no i jeszcze 54 % z pol. rozszerzonego .... kurcze i nie wiem czy mi wystarczy . Niby niemiecki najwazniejszy bo licza go za 3 no ale .... skoro nic nie wyjdzie z hiszpanskiej to moze sie na germanistyke zalape za druga rekrutacja ... slyszalam ze w tamtym roku na germanistyke bylo ok. 2 osoby na miejsce czy jakos tak .. nie wiem jak w tym roku . Ktos tam sklada ??
Troche śmieszy mnie to ...mam 90% i nie wiem czy się dostane...ludzie jak składałem podanie na anglistyke to widziałem wyniki na poziomie 60-70 % i co te osoby mają powiedzieć..a co na hiszpańskim ma być niby inaczej? Zobaczycie ile osób pójdzie na UJ i zrezygnuje z UP! A wtedy Ci tymi wynikami może się załapią...zresztą zobaczymy 10 lipca.
mam nadzieje ze za II rekrutacją , tzn. z listy rezerwowych wskocze ;))
Chciałabym żebyście mieli rację, chociaż ja tam na przykład na UJ się nie wybieram, bo tam trzeba też polski^^. I to jest naprawdę bardzo możliwe, że na hiszp. jest więcej chętnych niż na ang. (na 1 miejsce), bo zobaczcie sobie na ilu uczelniach można studiować jeden, a na ilu drugi język - np. u nas na Śląsku hiszp. jest tylko na UŚ, a ang. wszędzie i można nawet z podstawą się dostać jak się dobrze poszuka. Tak jak już napisałam naprawdę mam nadzieję, że macie rację. Powodzenia jutro;)
a wiecie już jaki był próg w tym roku na hiszpański na UP??
93% z rozszerzonego języka.
cześć, a wiecie może czy jakbym miała certyfikat DELE inicial czy DELE intermedio ,a matury z hiszpańskiego bym nie miała to bym miała jakieś szanse na filologie hiszp. O i słyszałam że tam trzeba znać 2 języki, a z angielskiego z matury podstawowej moge mieć 40% do 50% najwięcej ;( myślicie że są jakieś szanse.I podobno trzeba się na studiach (można od podstaw) uczyć portugalskiego albo katalońskiego? Są jakieś nie najgorsze uczelnie w lublinie czy lepiej iść do wrocławia czy warszawa? o i czy wiecie może czy można zdawać maturę z jakiegos języka jak w tym LO ie ucza tego języka? z góry dzieki*
hej Panti! I jak? udało Ci się dostać ? bo ja wygrzebałam swoje świadectwo i mam tylko 84% z rozszerzonego ang (juz zapomniałam ze tak mało) i obawiam się, że to za mało:( a z podstawowego ang 95% ale to chyba nie wazne
kryteria przyjęć są jasne - pod uwagę brana jest matura a nie żadne dyplomy językowe, więc nie mają one najmniejszego znaczenia. A z matura podstawową to tylko na studia niestacjonarne możesz iść.
Ma ktoś jakieś informacje dotyczące składania dokumentów na filogie tylko że wieczorowo? Bo niestety nie nie mogę znaleźć na stronie.
a o jakie informacje ci chodzi? wszystko pisze na stronie internetowe AP, wszyściusieńko dokładnie JEST tam NAPISANE :-)
Hej Carolina:) ja mam podobny wynik do Twojego, więc dzielimy wspólny los zapewne-86% z ang. Kiedy zdawałaś maturę?
hej hej:) zdawałam 5 lat temu... staruch ze mnie;) no zobaczymy co to wyjdzie jutro.
widzę, że nasz rocznik rwie się ciągle do nauki ;)
próg 88% w pierwszej rekrutacji, ale dlaczego przyjęli aż 65 osób?
Bo ostatnia osoba na liście (60-ta) miała 88%, a zgodnie z regulaminem rekrutacji, na ostatnie miejsce muszą dostać się wszystkie osoby, które mają taki sam wynik (czyli wskoczyli wszyscy, którzy mieli tyle samo, i stąd 65)
A ja się dostałam na mój drugi wymarzony kierunek na UJ, a na hiszpańskim na UP jestem na rezerwie, brakuje mi 3 pkt, ale osób przede mną jest trochę więcej... no a że wyjeżdżam w przyszłym tygodniu, nawet nie wiem, czy będę kogoś upoważniać do zanoszenia za mnie papierów, bo szkoda mi zachodu, a jednak wolę UJ niż UP :) ale jeszcze nie mówię hasta la vista :D
Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 183

« 

Brak wkładu własnego

»

Brak wkładu własnego