Jak przygotowania do matury 2010 r.? :)

Temat przeniesiony do archwium.
301-330 z 421
Jakim cudem w legendach ef skoro jest tylko do d?
jest do G w legendach.
w legendach to nawet do g jest ;p
Sorry muszę arkusz zobaczyć. Zdenerwowałam się "trochę" tym zafonem. Raz że ten idiom [*] a dwa ta piwnica. Nie wiem skąd ja wzięłam to wyższe piętro czy tam coś.
w zadaniu 8 w podpunkcie 1 jest na pewno C????? :) :)
na pewno dobre te odpowiedzi? bo zaraz mi ręce opadną...
hehehe mi też. mam nadzieje ze nie. Chyba poproszę mojego kolege Hiszpana o rozwianie naszych wszelkich watpliwosci... ale nie mam odwagi, boje sie ze jeszcze wieksza zalamke bede miala! :(
a to ostatnie zadanie?
wiem, że w drugim powinna byc odpowiedź B...

a w ostatnim cumbre...

a reszta?
Właśnie, jesteście pewne z tym a? Która zaznaczyła inaczej i co?
sprawdzałam w słowniku to :| bo starsznie się zastanawiałam...
Ale które? Bo już się pogubilam..
w slowniku jest: decidir POR albo decidir A
decidir a hacer algo też istnieje.
Ja dałam a. I w sumie problem bo sprawdza ta chora maszyna. Człowiek by uznał obie a to coś pewnie będzie miało jedną opcję.
ale nie wydaje mi się, że będzie POR. ehh tam, tak możemy sobie gdybać w nieskonczoność. a wszystko przez to, że maja nas gdzieś i nie chce im się opublikować odpowiedzi.
heloł! tam nie było odpowiedzi POR, więc jedyna poprawna wśród tych czterecj jest a :)
ale nie było takiej odpowiedzi jak POR.
było de, a, en, PARA.

czyli będzie A. chyba.
uo matko matko, witam, jestem nowa tu, pisalam tez hiszpanski rozszerzony wczoraj, chyba wyszlam calkiem zadowolona, ale z poziomem troche sobie pouzywali.
w tekscie o wizygotach, el nombre de hispania se ___ sobre el de gotia, co tam macie? wahalam sie miedzy impuso a imponía, pewnie zadne z tych? xD
w sobote w bydgoszczy o 14.30 zdaje w III ustny, mam szanse sie z kims spotkac?:)
pozdrawiam, Magdalena.
dałam impuso, ale nie wiem, co miało byś dobrze...

ja zdaję w Lublinie, 24-ego, więc raczej się nie spotkamy...'
w ogole nie obczailam chyba o co chodzilo w tym zdaniu...
no ja zdaję o 16, ale pewnie przyjdę wcześniej, to pewnie będę jak wyjdziesz. dokąd się wybieracie i na co?
ja sie wybieram na filologie hiszp, do krakowa, bo tylko tam moge startowac chyba bez rozszerzonego polskiego i miec jakies szanse. chcialam isc na lingwistyke stosowana do wawy, ale mnie urzadzili na cacy, to znaczy pewnie sama sie urzadzilam, ale jakiez to mile szukac winnych naokolo:P cud miod orzeszki, z angielskim od razu, duzo ladnych rzeczy naokolo kierunku ponoc tez maja, no ale niestety.
a znasz moze kogos z komisji naszych bydgoskich?
A co trzeba mieć zdane do krakowa, jaki przelicznik i jakie progi? Ile was tu z bydgoszczy ;0 ;p
w krakowie biora pod uwage dwa przedmioty z wybranych sposrod hmmm polski, angielski, hiszpanski, franc, wloski, costam, i lacina. wszystkie maja przelicznik razy jeden, ale lacina ma razy 2. ale nie sadze zeby bylo duzo smialkow ktorzy sie na to porwa (dwa lata sie uczylam laciny i uuuuh). potem calosc dziela przez 3, jesli dobrze zrozumialam, dziwnie to wyglada, bo nawet jak nastukasz 100% z dwoch przedmiotow, a nie zdajesz laciny, to i tak koncowy wynik masz dwie trzecie... no nie wiem, ale rozmawialam w kazdym razie z jakims czlowiekiem stamtad, nic nie wspomnial, zeby wszyscy na kierunku byli po zdanej lacinie. a progi z tego co mowili wysokie. powyzej 90% oba przedmioty, przynajmniej zdaniem osoby, z ktora sie konsultowalam.
ja startuje z angielskim i hiszpanskim...
ale to z pierwszego naboru, potem progi w kolejnych naborach byly zdecydowanie nizsze.
Dziwna matematycznie ta rekrutacja, ale same przedmioty przyjemne bardzo. Nie wiedziałam że ktokolwiek zdaje lacine. Próg taki jak wszędzie w sumie. Tyle że bez polskiego, a zazwyczaj jest konieczny. 90 z obu liczysz? Dobrze Ci ;p
magdalena.be - dlaczego właściwie nie skladasz na lingwistyke uw bo nie zalapalam?
zalezy jak mi policza za opowiadania (na obu maturach pisalam opowiadania, rozprawki mi nie przypasowaly, ale z moim podejsciem do opowiadan to moze byc roznie, straszne wodolejstwo na poczatek, a potem w dwoch zdaniach opisanie tego, o co prosza...)
no i ten tekst o wizygotach... z imponer mialam watpliwosci i z ta figura cumbre, strzelalam. oczywiscie zle.
nawet nie masz co się przejmować!!! Skoro wszystkie pozostale odpowiedzi Ci się zgadzają to możesz być spokojna i na pewno się dostaniesz na ils :)
bo ja sie zaczne teraz bulwersowac... xD
na lingiwstyke z wiodacym hiszpanskim zycza sobie hiszpanski i na podstawie i rozszerzeniu, a ja zdawalam tylko na rozszerzeniu.
no trudno. napisalam do nich, czy mimo to moge sie starac o przyejcie, ale oczywiscie wszystkie przedmioty podane sa obowiazkowe, nie ma tak dobrze, ze po prostu dostane 0% za podstawe i bede liczyc na szczescie.
pomyslalam sobie, ze trudno, dozdam sobie ta podstawe na za rok.
ale przeciez nie mozna podchodzic do matury w kolejnych latach z tego samego przedmiotu, ale na nizszym poziomie, prawda? xD przynajmniej tak nam w szkole mowia.
a orientujecie sie jak to jest z dwujezycznymi klasami, przeciez oni w ogole nie moga zdawac podstawy?
Temat przeniesiony do archwium.
301-330 z 421

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia