muzyka hiszpańska

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 241
una palabra znaczy "słowo"
witam, wiecie może kto śpiewa hiszpańska piosenke wyginam śmiało ciało??
alejandro sanz: AMIGA MIA najpiekniejsza piosenka romantyczna jaka slyszalam y takze luis fonsi QUIEN TE DIJO ESO ah piekne!!!!!
Pyt. o "CURVA" w refrenie piosenki
Nie jestem fanem hiszpańskiego, nie znam jezyka itp. ale gdzie jak nie tu mam poprosić o pomoc?
Otóż szukam namiarow na zespół, tytuł piosenki - swego czasu często granej - szybkie rockowe tempo, w której jedynym znanym mi słowem (oczywiście podobieństwo jedynie fonetyczne :))) było wyśpiewywane z dużą emfazą "CURVA" w refrenie. Pozwoliłem zmienić pisownię (z tej znanej na nieznaną mi) by admin nie usunął posta za wulgaryzmy :)).
No więc padam na kolana i błagam o pomoc :))
curva - po hiszpańsku oznacza zakręt bądź krzywą.
w jakim kontekście zostało uzyte to słowo?
Nie mam zielonego pojęcia, gdyż nie znam ani jednego słowa po hiszpańsku (ale jak się domyślam po hiszpańsku śpiewa bo na włoski tomi na pewno nie wyglądało). A o zakręcie też pomyślałem - źródłosłów łaciński. Dziękuję za odpowiedź i nadal czekam na pomoc :)
A ja wiem o co chodzi :-) i wcale nie o "curva" tylko o "culpa"

Refren jest taki:
"dejame,
que yo no tengo la culpa de verte caer
si yo no tengo la culpa de verte.
entre dos tierras estas
y no dejas aire que respirar!"

Śpiewa to Enrique Bunbury z niezapomnianego Heroes del silencio.
Utwór nosi tytuł "Entre dos tierras" i pochodzi z płyty "Senderos de traición" z 1990 roku. Jest to i ch druga studyjna płyta i każda następna jest jeszcze lepsza. Pierwszej nie polecam. Za to takie utwory jak "Avalancha" , "Opio" czy "Sangre hirviendo" z ich kolejnych płyt przyprawiają o ciarki. Pięknie zaśpiewane, z dobrą dykcją, fantastyczne teksty (nie żadne "...amor es una tortura...") i dobre mocne rockowe granie. Heroes del silencio rulezzzzzzz.
Ktoś już polecał tutaj muzykę z AL. Nie padły jednak nazwy moich ulubionych zespołów.
Gorąco polecam meksykańskie "Los Jaguares" - rockowa muzyka, niezłe teksty.
Chłopcy bardzo są przejęci kulturą Majów, więc ich utwory często są napiętnowane majowskim fatalizmem i owym specyficznym, dekadenckim postrzeganiem świata. Nazwę wzięli bardzo a'propos - jaguar święte zwierze Majów. Gdy usłyszycie utwór "La vida no es igual" z płyty "Cuando la sangre galopa" to się od Jaguarów nie dacie oderwać. Zapewniam!
Ciekawie gra także meksykański "Maná", szczególnie polecam płytę "Revolucion de amor" której kilka linijek tekstu pochodzi z dedykacji subcomandante Marcosa umieszczonej na okładce płyty.
Rockowo i dosyć ciekawie gra argentyński "Attaque 77" (piszą się czasami "A77aque").
A jeśli ktoś lubi mocne punkowo-hardcorowe granie to naprawdę baaaardzo polecam chilijski "BBS Paranoicos" a szczególnie ich dwie ostatnie płyty "Algo no anda" z antypinochetowskim utworem "Sangre en las manos" i "Capital" - ich ostatnią produkcję. Z basistą Carlosem Kretchmerem można sobie zresztą fajnie pokorespondować. Adres na stronie zespołu.

uff! to na razie tyle :-)))))))
DZIĘKUJĘ! :)))
Tylko na kogo wyszedlem przez to przesłyszenie? :)))
Ależ tak tam słychać! Wyszedłeś na normalnego słuchacza, choć nie znającego hiszpańskiego, tą "culpę" można sobie dośpiewać z kontekstu tylko, albo zaglądając w tekst jak ktoś sobie nie ufa ;-))
Sciągnąłem próbkę refrenu (w jakiejść koszmarnej jakości) i rzeczywiscie nadal słyszę twarde r :). Jeżeli reszta jest równie dobra (ok pamiętam,że 1 płyta nie bardzo :) to chyba polecę do sklepu :))

Pozdrawiam

P.S. Znalazłem to forum przez przypadek w google. To się nazywa szczęśliwy numerek :)
Kolejne płyty studyjne to:
"El espiritu del vino"
"Avalancha"
Wydali też kilka koncertówek i składanek a w 1995 ostatecznie drogi muzyków się rozeszły :-(
Czy ktoś wie, skąd można ściągnąc piosenki Evy Ayllon? Niestety, znam tylko jeden jej utwór - "Nada soy" - ale jeśli inne są równie piękne, to warto szukać.
A czy ktoś napisał już o Ska-p?
hej! posiadam całą dyskografię Evy...polecam szczególnie takie kawałki jak "el plebeyo", "nuestro secreto", "regresa", "alma, corazon y vida" (walce kreolskie) "esta es mi tierra" (tondero), "inga", "saca la mano" (festejos). W mojej prywatnej opinii to najlepsza peruwianska piosenkarka (chociaz Chabuca Granda, Lucha Reyes, Susana Baca czy Cecilia Barraza tez naleza do moich ulubionych :p). Moj nr [gg]
pozdrawiam,
Mugen
Juanes i "czarna koszula" rządzi:P
a czy ktoś mógłby podać tytuły piosenek hiszpańskich. Chodzi mi jednak o te szybkie kawałki, jak np. dance, house, techno. dzisiaj słyszałam w szkole świetną piosenkę właśnie w rytmie dance po hiszpańsku, ale nie znam jej tytułu:/ jednak mimo wszytsko jeśli znacie jakieś to podajcie.z góry dziękuję.
fajnie jeśli słuchasz Moonspell bo to naprawdę świetny zaspół!! dla mnie jeden z bardziej klimatycznych! tylko małe sprostowanie- oni są z Portugalii a nie z Hiszpanii... a tekstów kilka mają w ojczystym języku ale to bynajmniej nie hiszpański Pozdrowienia
Uwielbiamy z kumpela La Camisa Negra- mimo, ze nie znamy (jeszcze) hiszpanskiego, zaczynamy to sobie nucic :)

BTW
Mam sprawe: kto ogladal film "Vengo" i moglby mi powiedziec, jakie zespoly flamenco tworzyly sciezke dzwiekowa?
A dla mnie nie do przebicia jest Alex Ubago-sin miedo a nada, a druga moja ulubiona piosenka to Naiara -Adelante!!!
sin miedo a nada tez lubie ale tylko version sin dueto bo jak spiewa z nim ta dziewczyna to jest kiepsko :p
Film "Vengo" nie został jeszce do końca nakręcony! zdjęcia zaczęły się w czerwcu tego roku. , więc premiera dopiero 2006!, mam nadzieje że będzie tak dobry jak te poprzednie :o)
Jak to nie został nakrecony?Sama go oglądałam z 5 razy.Może teraz kręca coś podobnego.
Muzyke do wykonują m.in Tomatito; Remedios Silvia Pisa (Naci en Alamo-Ta przepiękna piosenka końcowa); Gritos de guerra; Maria la Coneja; Sheik al Tuni-Modad; i inni.
Dziekuje :)
Cześć wam!!! JA za to gorrrąco wam polecam hiszpańskie reggae i ska! Zespoły, które ja uwielbiam to: La vela puerca, Karamelo Santo, Panteon Rococo oraz to Heroes Del Silencio :D Pozdrawiam wszystkich,
jestem fanem MANY. Mam ich wszystkie płyty z wyjątkiem 2 pierwszych( Sombrero werde)oraz skladanek.To sa plyty orginalne,kupione w Hiszpanii! w 2006 maja wydac nowa. Czekam niecierpliwie!!! W naszych stacjach leci tylko tandetne latino(J.Lo Szakira Ricki E Iglesias) to sa pieniadze i promocja. Dlatego wole sluchac CD. MANA MANA MANA Odezwijcie sie wielbiciele Many Lubie tez Mago de Oz!!!
Ja uwielbiam Maná, a szczególnie podobają mi się te "zaangażowane społecznie" kawałki typu "Desaparecidos", "Ana" czy "Pobre Juan". Maná podoba mi się studyjnie i koncertowo. Jest fajna płyta "Unidos por la paz" gdzie Maná gra wspólnie z Los Jaguares, których również gorąco polecam, naprawdę można się zasłuchać... :-)
!Hola! Tengo una problema... ?Teneis texto cansion "La flaca"?
w meksykanskiej wersji dubbingowej (nie wiem czy to ta sama co w hiszpanii) piosenka nazywala sie quiero mover el bote, ;)
Hola a znasz plyte Dawida Buleria to był hit w ub roku .a może słyszalas o El Arrebato ten to dopiero śpiewa a jak wyglada mozna sluchac calymi dniami.pozdrawiam
buleria jest najlepsza wszystkie piosenki można sciągnac z osiołka tylko wpisz latino
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 241