praca huelva truskawki 4

Temat przeniesiony do archwium.
cati28 ...co cie łączy z Piter77?
nie wiem co to za osoba;)nic mnie z nim nie łaczy.
ja tylko pisze to co przezyłam i zauwazyłam a na forum kazdy ma prawo wyrazic swoją opinie.
A prócz tych złych stron ,są też jakieś dobre...twoim zdaniem?
Wiesz o co pytam ,tzw.TROLE straszą innych przed wyjazdem,pokazują jak tam żle itd
Rzadko zdarzają się osoby co zachęcają wręcz do wyjazdu mimo ciężkiej pracy. Ja czytając wypowiedzi co niektórych stwierdzam że jest tam źle,bród,syf,wyzysk,..jakieś CIAPATE starszą !
ty Cati28 na każdym forum jesteś i równo z tym dupkiem Piterem77 narzekacie na Hiszpanie i pracę :-)))
cati28 napisz na jakim campo bylas jaki mial nr?? duzo osob z toba wrocilo od tego szefa?
Napewno nie na wszystkich kampach jest az tak zle. Niestety mysmy trafily do niejakiego wiktoriano...Wyglada na to,ze mario ma kilku takich plantatorow,ktorzy pozwalaja dziwczynom popracowac 2...3 dni i zwalniaja zeby zrobic miejsce nastepnym. W ten sposob zarowno on,jak i dromader moga wywiazac sie z umowy...i pokazac Hiszpanie wszystkim chetnym dziewczynom. Ciekawe tylko w ktorym momecie jest juz wiadomo kto jedzie na wycieczke a kto naprawde pracowac?
byc moze to juz jest z gory ustalone kto trafi dobrze i bedzie sobie pracowal, a kto trafi zle i wroi po 2 dniach,
Tak mi to wyglada,ze z gory wiadomo. Trafilysmy do niego we cztery...i po trzech dniach podziekowal calej czworce. W sumie juz zaczelysmy sie rozkrecac i gdyby nie to,ze nie pozwalal nam uginac kolan nie byloby nawet zbyt ciezko...
Dlaczego nie pozwalają uginać kolan?
nie zginac kolan i sie schylac to chyba tylko gimnastycy potrafia
nie zginac kolan i sie schylac to chyba tylko gimnastycy potrafia
to schylać się uginać kolana czy wypinać dupę ...bo nie wiem już :-)
jak bylam na zbiorach to nam nigdy nitk nie mowil czy mamy zginac kolana kucac czy na stojaco kazdy swoja metoda byle by zbierac;p
a tutaj to porazka jakas nie zginac kolan hehe
ja tam na leżąco mogę nawet byle zebrać :-)
haha tylko jak bedziesz lezec to nie uginaj kolan :))
My truskawki jedziemy czy show robić na plantacji?
Może jakieś stroje nam dadzą jeszcze do tych pochyleń po ta (truskawkę)?
Dziewczyny - ćwiczyć pozycję .Nie wolno zginać kolan ani prostowac się(zwłaszcza jak szef patrzy)
Wiktoriano twierdzil,ze zabranie nam uginania kolan...dla naszego dobra,bo to mniej meczaca pozycja i wydajniej bedziemy pracowaly. Ja jednak odnioslam wrazenie,ze chce nam te prace po prostu obrzydzic,zebysmy byly szczesliwe,jak juz nas bedzie odsylal do Polski...
witajcie -- czytam jedna dostaje skrzynką , innym nie wolno zginać kolan to jakaś paranoja ,za kogo ci hiszpanie - nas Polki uważają , się pytam , bo jak innaczej można zbierać truskawki , co to - jakaś zabawa czy praca . z takim podejściem taki Hiszpan powinien zarobic w czape aż wszystkie gwiazdki zobaczy ,po to ,żeby rozumu nabrał -- zatrudnia pracownika do zbioru a nie do cyrku , coś im sie popie..... zapominają ze są pracodawcami ?? .
moim zdaniem to nie ma znaczenia czy ugiete czy nie i tak wszystko boli na poczatku
na to widzialam jak kuszie na kolanach zbierali i tez dobre bylo
za dużo luzu w postępowaniu z Polkami , nawet jeśli sie żle prowadzą tam na miejscu ,pracodawca nie ma prawa ingerować w prywate pracownika który świadczy pracę na jego rzecz . musi byc zachowany dystans na linii pracodawca --pracownik
To prawda nie można zginac kolan ani nie można kucać, tylko pozycja schylona. Tylko że ty jedziesz do pracy i to on tam rządzi. Często pracodawcy sprawdzają kobiety jak pracują na polu.
Plantator to facet wiec chce i dorodnych truskawek i nas z gracją zbierające
No,niestety to chyba obowiazkowa pozycja.Raz taka Hiszpanka dostała takiego bólu,czy coś,nie mogła sie ruszyć i musiała do lekarza a pracowała ze 15 lat w truskawce co roku.Jesli ktoś ma problemy z kręgosłupem -bedzie ciężko.Nie straszę,ale tak jest.Spróbujcie same pochodzic troche w tej pozycji.
Cytat: Lorencia
To prawda nie można zginac kolan ani nie można kucać, tylko pozycja schylona. Tylko że ty jedziesz do pracy i to on tam rządzi. Często pracodawcy sprawdzają kobiety jak pracują na polu.

hahaha w polu ! Co my to konie?
ciekawi mnie czy z innymi kobietami Rumunkami ,Marokankami ,Murzynkami również tak luzno pracodawca hiszpański postępuje i przecież nikt nie ma motorka w ręku zbierają po łebkach aby do przodu , bo nie ma innej opcji , A czy jest ktoś kto sprawdza jak one zostawiają rajke , bo w Niemczech ,to rajkowa przechadzała sie i sprawdzała ,jeśli ktoś oszukiwał to wracała jego od początki rajki ,musiał poprawiać bo zostawiał dobre truskawki ,a w hiszpanii jak jest???
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Egzaminy

»

Brak wkładu własnego