praca huelva truskawki 4

Temat przeniesiony do archwium.
pluum!!Jeszcze nie wyjechalas?
Cytat: anusiak84
witam wszystkich :) znowu sie pojawilam,kto siedzi na forum a jeszcze nie wyjechal to mnie pamieta..Ja wyjechalam na truskawki 25 lutego,bylam 2 tyg ale niestety musialam wrocic,moj ojciec mial wypadek a jestem jedynaczka wiec sami rozumiecie.. Oszukana 12 nie zgodze sie z toba!Takie rzeczy na forum pisza tylko osoby slabe psychicznie,ktore myslaly ze beda warunki jak w domu itd.Z gory trzeba sie nastawic na to ze latwo nie bedzie wtedy nie bedzie rozczarowan.Co do warunkow mieszkalnych to fakt,luksusu nie ma ale pralka,lodowka byla,sznurki do wieszania,prysznic wygladal tak ze byl brodzik sam,kibel byl nowy lecz bez deski.Najgorsze bylo to ze gniazdka byly dwa,jedno w kuchni a drugie w lazience a nas bylo 8 dziewczyn po cztery w pokoju.Proponuje zabrac przedluzacz :) ja czekam na smsa od Mario bo wyjezdzam na cytrusy,mialam byc na truskawkach a moj chlopak mial dojechac i mnie mieli przewiez na cytrusy ale musialam wracac i teraz jedziemy razem takze przedluzacz biore i czajnik bo zabralam zelazko turystyczne co mi sie wogole nie przydalo.Za przejazd jak wracalam musialam sobie zaplacic ale wiedzialam o tym i liczylam sie z tym bo nie pracowalam do konca kampanii.Szefowie sa jacy sa,jeden jest dobry drugi drze ryja.Trzeba robic swoje i nie przejmowac sie.Przewaznie krzycza rapido badz benga czyli szybko ale do kazdego.Jesli nie wyrobisz normy to moga ci powiedziec ze na drugi dzien nie idziesz do pracy.Zaliczke dostalam po 2 dniach przepracowanych 50 euro,chociaz nie byla mi tak potrzebna bo 50 euro mialam ze soba.Wszystkie pieniadze mi wyplacili,nie oszukali,szef mnie nawet zawiozl w miejsce gdzie mnie Mario odebral.Byla dziewczyna ktora non stop sciemniala i zostala,nie wyrzucili jej,nawet szef przyszedl z tabletka jak mu nerwy przeszly.Ja tam jestem zadowolona :) w miescie bylam prawie codziennie,spotykalam duzo polek i pytalam o ich warunki i nie spotkalam sie z takimi opiniami jak ty piszesz oszukana.. W jakim miescie bylas??Kto byl twoim szefem??Ja bylam w Lucenie del puerto,szef Hesus i Raul.Jak chcecie dziewczyny cos wiedziec to piszcie,z checia opowiem jak bylo :)

To opisz jaka norme zbieralas truskawek /chodzi o ilosc skrzynek/???
ja ogolnie przepracowalam 6 dni,3 dni bylam na malinach a 3 dni na truskawkach,w 1 dzien na truskawkach mialam 48 skrzynek w drugi 53 a w trezci 43.Murzyni jebali po 80 ale ja powiedzialam ze ja to nie afryka :) i dziewczyny zbieraly tyle samo,norma byla 40.. lecz oni jak ktos wiecej robi to podnosza norme
poza tym plantacja byla ogromna!!W jednym miejscu byly truskawki jak piesci wiec moment skrzynka byla pelna,w jednym tunelu wynosilam 6 skrzynek a w innym miejscu byly male wiec mniej sie zbieralo a pracodawca wie dobrze o tym jak sa mniejsze to kazdy mniej zbierze to logiczne
To co pisze oszukana12 to jest prawda . Byłam na innym Cmpie i tez mielismy tak smo z tym , że ja wróciłm na własn prośbe >Jestem człowiekiem i nie ma takich pieniędzy by poniewierano mną i żebym mieszkała jak zwierze .Pozatym pracy tez nie było .Murzyni i Morakańcy mieli prace tylko Polki szły do prcy co 3 dzień i to nie wszystkie . A ten Mario niech nie pisze , że nie ma czasu odpisywac na wasze GG czy E- maile bo jak pienidze brac to miał czas i jezdził nawet po całej Polsce by sobie kase nabic od biednych ludzi . Wstydził by sie tak tu wam pisac bo jest jak dupa od srania by teraz informowac innych kiedy wyjazd . Truskawki są tam niech nie piepszy . Ale za dużo ludzi nabrał i to celowo . Wie . ze 70% zrezygnuje i wróci a na ich miejsce w te szambo innych wiezie i tak z 4 razy w jedno miejsce wciska ludzi zarabiając na swoich przewozach . Tyle jest negatywnych tu wpisów wiec zastanówcie sie bo świat naszpikowany jest w tych czasach oszustami i cwaniakami i zawsze naiwnych znajdą . Ja mówie im NIE!!! ale wy zrobicie jak chcecie - tym co pojadą życze przedewszystkim dużo kasy i miłej pracy . Moim obowiązkien jest ostrzec Was i to własnie robie . AUTOKAR 21 POZDRAWIAM
ja ogolnie przepracowalam 6 dni,3 dni bylam na malinach a 3 dni na truskawkach,w 1 dzien na truskawkach mialam 48 skrzynek w drugi 53 a w trezci 43.Murzyni jebali po 80 ale ja powiedzialam ze ja to nie afryka :) i dziewczyny zbieraly tyle samo,norma byla 40.. lecz oni jak ktos wiecej robi to podnosza norme

To co ty piszesz to sa bzdury Mario kazal na wracac dlatego ,ze kazda z nas malo zbierala po 40 pare i to byl pretekst do zjazdu , a pozatym bylam tam niecale 2 tyg 4 dni pracowalam i zjazd do Polski , a pozatym za kazdym razem to samo ma do powiedzenia Mario malo zbieracie !!!
hej ja tez z kuj-pom ale nic jeszcze nie dostalam, i chyba raczej na ten wyjzad nie zalapie sie
hejka Anusiak !;)) no my dalej kisimy w Milecu ska dalej nie ma ;) ja tam wierze w to co piszesz nie mialabys powodu zeby pisac jakies bzdety. innym sie poprostu nie udalo i tyle

tą normę 40 skrz w ile godzin trzeba zrobić?
ku.....wa wasza mać to poco cipy tam jedziecie? w totka grać!! za opalanie dup nikt wam nie będzie płacił. trzeba było się z tym liczyć.
Dziewczyny nie wszedzie są normy do wyrobienia.Są plantacje, gdzie nie ma normy, a są niestety takie gdzie są. Znam wiele plantacji gdzie nikt nie liczy trzeba tylko zebrac zamówienie i koniec, u nas nie było normy a jak jezdziłysmy na nadgodziny na inna plantacje to liczyli ilosc zebranych skrzynek
po za tym ktos tutaj napisał wejdziesz w namiot i uzbierasz 10 skrzynek bo tyle bedzie truskawek, a wejdziesz w inny gdzie bedzie tylko jedna skrzynka. Szef dobrze wie kto jak pracuje. Ja zawsze miałam wrażenie , że on po jednym dniu zbierania wie kto się do tego nadaje a kto nie.
Wiele razy pisałam pracodawca potrzebuje ludzi do pracy , nie wyrzuci osoby która dobrze pracuje, bo mario musi zapełnic autobus powrotny do Polski, nie tak nie jest, wracają osoby tylko te które same rezygnują , albo niestety te które się do tej pracy nie nadają.
Cytat: oszukana12

To co ty piszesz to sa bzdury Mario kazal na wracac dlatego ,ze kazda z nas malo zbierala po 40 pare i to byl pretekst do zjazdu , a pozatym bylam tam niecale 2 tyg 4 dni pracowalam i zjazd do Polski , a pozatym za kazdym razem to samo ma do powiedzenia Mario malo zbieracie !!!

Ale o co masz pretensje do kogo? do mario? sama piszesz mało zbierałaś byłaś mało wydajna i dlatego zjechałaś do Polski. Kazdy zarabia jednakowo , nie może byc tak ze jedna zbiera szybko a inna się opieprza i co tyle samo ma dostac kasy? to dopiero byłoby niesprawiedliwe.
pluum na pewno napisze jak wrócę:)mam nadzieje ze pod koniec kampanii ale kto wie co się stanie, jestem przygotowana na najgorsze warunki także myślę ze się nie rozczaruje,jeszcze kwestia żeby mój kręgosłup wytrzymał:D myślę ze będzie dobrze:)
fresowka dobrze pisze..Ja do Mario nie mam nic i do pracodawcy rowniez,dlatego ze robilam co do mnie nalezalo,miescilam sie w normie jaka narzucili i nikt na mnie nie krzyczal,nie chodzil za mna i nie pieprzyl za uchem po hiszpansku.Pracuje sie 6,5 godz,w tym niby przerwa pol godziny.My jednak tej przerwy nawet minuty nie mialysmy bo tak akurat na tej plantacji bylo.Na innych plantacjach byla przerwa ale dziewczyny náorme mialy 50 skrzynek i im wiecej truskawek tym norma sie zwiekszala.Czasem na malinach bylo tak ze pol godz dluzej bylam i mi za to nie zaplacili.Ciezko to ogarnac wszystko ale jesli jestes w porzadku to szef rowniez.Pluum :) slyszalam ze w hiszpanii spadl snieg ale nie wiem w jakim regionie,podejrzewam ze to tez pokrzyzuje plany,wyjazdy itd.
Wiele razy bylo tez tak ze idziesz ze skrzynkami a oni nie widza i ci nie zapisza ;/ mnie tez sie tak zdazylo,nie tylko mnie.Dziewczyny na polu mialy dlugopis i robily sobie kreski na rece hehe,liczy sie do pewnego momentu,potem sie zapomina i sie nie liczy.Najlepiej jest rano,poki jeszcze nie jest tak cieplo podgonic a potem zwolnic,kazda z was bedzie miala swoja taktyke ;)
a wlasnie.. jesli chodzi o kregoslup to jest masakra!! Mnie nawet posladki bolaly i uda strasznie ale nie uzywalam masci ketonalu chociaz mialam.Bol kregoslupa byl tylko w pracy i pol godziny po,potem bolaly naciagniete miesnie wlasnie posladkow i ud,tak bylo w moim przypadku oczywiscie.Radza pic wode z duza iloscia cukru przed spaniem lecz mnie to nic nie pomagalo,trzeba sie przyzwyczaic do ciezkiej pracy.Wazne zeby miec dobre towarzystwo to warunki jakie by nie byly sie przezyje,jesli jedziesz bo chcesz zarobic a nie przeszkadzaja ci ektremalne warunki to dasz sobie rade ;)
Hejka

Właśnie czekam na spotkanie w Opolu. Wyjazd ma być w pierwszych dniach kwietnia i niby na 2 miesiące. Z tego co się tu naczytałam aż szoku doznałam, co się tam wyprawia. Też ponoć ten wyjazd jest organizowany przez Mario. Jestem z pomorskiego.
Tak masz racje na piec obiektów trzy sa spalone ,napisz jak zarobilas to ile i za jaki czas , ja zarobiłam 142 euro za 4 dni pracy tak jak inne dziewczyny ,i wyplacil nam po 36 euro za dzień ,ty nie masz nic do Mario ale dużo osob tak ponieważ zostały oszukane .Zgadza się ze na grupę osob znajdzie się czarna owca ale nie wszystkie, nie po to się tam jedzie żeby zaraz wracac ,dobrze nie zaczelam pracować i zjazd do polski . Ja chodzi ostawki sama dalam się nabrać można sobie policzyć 37,5 euro na dzień 20 dni pracy to jest 750 razy 4.10 zl =3,075 odjąć ubezpieczenie ok 100 euro wyżywienie 160 euro ,40 na tydzień mini. plus butle gazowe itp. ,zostaje ok 2000zl JAK JEST OK I JEST PRACA . TYLE TO MOŻNA JESZCZE W POLSCE ZAROBIC.WIEM JEDNO I Z OSOBAMI Z KTÓRYMI ROZMAWIALAM ZE JAK SIĘ NIE ODŁOŻY 1000 ERUO NA CZYSTO ZA GRANICA NIE MA POCO JECHAC TAKA JEST PRAWDA.
PS. JAK HISZPANIE CHCA BYSMY ZAPIEPRZALY ,DUZO ZBIERAŁY TO NIECH PRZEJDA NA AKORD BO TAK BOWINNO BYĆ PLACONE ZA SKRZYNKE A NIE MARNE 37,5 EURO NA DZIEN.
Cytat: Iwonkaaa80
Hejka

Właśnie czekam na spotkanie w Opolu. Wyjazd ma być w pierwszych dniach kwietnia i niby na 2 miesiące. Z tego co się tu naczytałam aż szoku doznałam, co się tam wyprawia. Też ponoć ten wyjazd jest organizowany przez Mario. Jestem z pomorskiego.

Przelicz sobie to dokładnie i nie napalaj sie ,niby na dwa mie. jak bedzie ok to przwiziesz 2000 zl odlicz wszystko pieniadze na wyjazd powrot itp co napisalam dotego dodac poniwierka nerwy i wyzwiska ,niech kazdy pomysli racjonalnie szanuje siebie i pieniadze swoje .Poczytaj duzo osob narobilo sobie dlugów przez niego.!!!
Byłam w tamtym roku w Szwecji i ktoś w nocy przylazł do pokoju i ukradł mi kase za 2 miesiace. Mam pecha. Tym razem ma być Hiszpania, ale jakoś czarno to widze a 2000zł to i tu w Pl mogę zarobic.
36 euro za dzien dostawalam,wyplata byla co tydzien.Za ostatnie 3 dni szef mi zaplacil jak mnie zawozil tylko ze pieniadze dostalam do reki w cztery oczy,nie przed autokarem i nie przy mario,do domu przywiozlam 150euro,zaplacilam za przejazd 95 euro bo promocja i 5 euro mniej.Piszcie co chcecie,jeszcze przed wyjazdem bylo duzo negatywnych wpisow na tym forum,jednak zaryzykowalam i wyjechalam,przekonalam sie na wlasnej skorze i pisze co wiem,co inni mowili i co widzialam i co przezylam,nie wymyslam nic i nie strasze.Trzeba sie nastawic na obolale cialo i ciezka prace.W domu bylo zimno to fakt,nawet bardzo dlatego lepiej jest przeczytac i wymienic sie relacjami z tymi co byli,zeby nie brac niepotrzebnych rzeczy,spiwor i gumiaki to podstawa.
no wlasnie jak to jest
wymagaja by truskawki byly zbierane jak na akord duzo skrzynek i szybko ale akordu nie ma, a czemu? bo gdyby bylo na akord to w tydzien dwa byloby po planatacji truskawek , kazdy zbieralby co wieksze, nie zbieralby malych i zgnilych owocow , takze hiszpanie to przemyslni cwaniacy, szybko jak na akord, ale akordu nie ma i jak najmniej zaplacic jak najwiecej wykorzystac.
Tak, a mielo byc 37,5 netto euro i ja tez zapłacilem 95 euro za przejazd do polski tylko co to za promocja wiedna strone 130 euro a w druga 95 euro nr. N.I.E. nie wyrobił ,, najgorsze jest to ze w Polsce ktos czeka rodzina , jak ktos ma męża,dzieci czkaja ze sie wroci z pieniaszkami a nie z długami!!!
Cytat: cati28
no wlasnie jak to jest
wymagaja by truskawki byly zbierane jak na akord duzo skrzynek i szybko ale akordu nie ma, a czemu? bo gdyby bylo na akord to w tydzien dwa byloby po planatacji truskawek , kazdy zbieralby co wieksze, nie zbieralby malych i zgnilych owocow , takze hiszpanie to przemyslni cwaniacy, szybko jak na akord, ale akordu nie ma i jak najmniej zaplacic jak najwiecej wykorzystac.

DOKALDNIE!!!!!
sama bym na to nie wpadla, ale sami hiszpanie tak powiedzieli, jakby im nie zalezalo zeby miec dlugo ladne truskawki to by zrobili akord ale w tydzien byloby po plantacji a to za drogi interes zeby go tak szybko zniszczyc. ma byc szybko, dokladnie i duzo skrzynek jak na akord ale akordu nie ma dlatego sa poganiacze i tylko im bata w łapie brakuje;)
ja mam corke 7 letnia i na wyjazd sie tez zapozyczylam.Akordu nie ma ale na niektorych plantacjach daja ci norme,powiedzmy norma 40 skrzynek a murzyni czy rumunki robia po 80.Jesli miscisz sie w granicach czyli powyzej 40 to nikt nie bedzie sie darl ani nie odesle cie do domu.Zawsze znajdzie sie ktos kto zbierze mniej i na niego beda sie drzec i przygladac na drugi dzien,bo moze gada na polu co im to przeszkadza,albo odpoczynki sobie robi..Jesli jestes ok czyli wiecej niz norma to nie maja powodu sie czepiac i przygladaja sie slabszym,dlatego tez apeluje by pracowac to nie bedzie takich wpisow.Nie bylam najlepsza ani najgorsza.A jesli chodzi o truskawki to nie ma czegos takiego ze zbiera sie wieksze a te mniejsze zostawia albo zgnite.Ma sie osobna skrzynke na zgnite i tez trzeba je zerwac jako odpad.Jak jestes nowa to od czasu do czasu przejdzie za toba w tunelu szef i zbiera po tobie i ci mowi ze masz patrzec,oczywiscie ze robi sie to szybko i kazdemu zdaza sie zostawic ale jak zostawiasz za duzo za kazdym razem jak idzie za toba to potem caly czas bedzie za toba chodzil i jak sie nie poprawisz to tez moze ci powiedziec ze masz isc do domu spac bo on mowi,mowi,mowi,ty kiwasz glowa,mowisz tak,si itd a robisz to samo wiec on sie wkurwia i cie wygania.Jesli przejdzie za toba a nie jest zle to idzie do innych i do ciebie juz nie podejdzie.Zdaza sie tak ze jak za duzo zostawisz to kaze ci sie cofnac na poczatek i pozbierac co zostawilas albo jak zgnitych nie wyrzucasz to podchodzi i nimi rzuca :) ojj,duzo sie dzialo,duzo widzialam,dlatego jak bedziecie kumate to bedziecie mialy swiety spokoj tak jak ja :)
oni wiedza ile osoba poczatkujaca moze zebrac wiec nikt mi nie wmowi ze nie zmiesci sie w tej normie no chyba ze faktycznie sie nie nadaje.Powinnyscie sie zastanowic wlasnie nad tym a nie na pisaniu i straszeniu.Podejrzewam ze sa tu dziewczyny ktore sa przerazone,mysla ze nie dadza rady po takich wpisach,ja tez tak myslalam a moze wyjsc tak ze calkiem dobrze bedzie im szlo.Ja po pierwszym dniu myslalam ze mi dopisali wiecej,bylam w szoku ale potem sobie przeliczylam ile przeszlam i srednio ile skrzynek wynioslam i sie zgadzalo.
juz nie czepiajcie sie o euro bo to i tak sa dobre zarobki,wracasz do domu,caly dzien dla siebie,pozwiedzac mozna i odlozyc tez.Teraz pewnie juz wiecej pracy jest a mniej wolnego wiec kasy tez bedzie wiecejTez bym sie mogla uczepic tego ze przerwy nie bylo a miala byc tak?Ale gadajac z innymi polkami ktore mialy przerwe to zas norme mialy wieksza,zawsze cos sie znajdzie co nam nie pasuje i to nie tylko w hiszpanii tylko w polsce rowniez.
juz nie czepiajcie sie o euro bo to i tak sa dobre zarobki,wracasz do domu,caly dzien dla siebie,pozwiedzac mozna i odlozyc tez.Teraz pewnie juz wiecej pracy jest a mniej wolnego wiec kasy tez bedzie wiecejTez bym sie mogla uczepic tego ze przerwy nie bylo a miala byc tak?Ale gadajac z innymi polkami ktore mialy przerwe to zas norme mialy wieksza,zawsze cos sie znajdzie co nam nie pasuje i to nie tylko w hiszpanii tylko w polsce rowniez.

Nie nie ma sie o co czepiac (hahahaha) 1,5x20DNI=30 EURO .POWIEM ZE JEST OK JAK MASZ GESTY TO OK ALE I TAK GOWNIANE PIENIADZE PŁACA I JESZCZE OPCINAJA TO TYLKO 1,5 EURO JAK NIE MASZ 1,5 EURO TO KTOS CHLEB TOBIE SPRZEDA????? A W POLSCE TO JESTEM U SIEBIE A TAM NIE.TYMIELAS NORME 40 SKRZYNAK A NAM MARIO POWIEDZIAL WYRAZNIE MALO ZBIERACIE 48/52 MALO MIN 70 SKRZYNEK I NICH NIKT MI NIE PISZE ZE NORMY SIE NIE ROBI POPIERWSZE PO DRUGIE MARIO ZDAJE SOBIE SPRAWE ZE JADA TAM OSOBY KTORE NIE ZBIERAŁY NIGDY I ODRAZU NIE BEDA ZAPIER.,... NA TO POTRZEBA CZASU.JAK BYM WIEDZIALA NA SPOTKANIU W OHP ZE 70 SKRZYNEK TRZEBA ZBIERAC (ODRAZU) NIE POJECHALA BYM.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Egzaminy

»

Brak wkładu własnego