Nasea dzisiaj, 11:29
Cytat:
"Przestancie się łudzić ze znajdziecie prace w Hiszpanii..." To samo się tyczy Polski, a kryzys jaki jest teraz w Hiszpanii, dla nas byłby dobrobytem. Skoro tam takie bezrobocie, to niech przestaną sprowadzac obcokrajowców (juz zreszta pisałam na temat kiedys) Niech Hiszpanie się zabiora do roboty. Niech ubiorą gumiaki i wejdą w rajki truskawek... Po jaką cholerę rok rocznie na zbiory przyjezdza tyle tysięcy Extranjeros.... Bo nas chcą. Prowadzą nabory...Dlaczego więc mamy nie skorzystac z mozliwosci zarobku...Nie nasza wina, ze w Polsce jest jak jest. Gdyby było inaczej, nikt by nie opuszczał swoich rodzin, kraju i nie ruszał w nieznane, często bez znajomosci języka do cięzkiej roboty...Z przyjemnosci nikt nie jezdzi na truskawki. Dlatego niedobrze mi się robi czytajac wpisy typu "jak mozecie zabierac prace Hiszpanom" "W Hiszpanii kryzys i bieda" itd... Po pierwsze nikt nikomu pracy nie zabiera. Sami nas zapraszają, gdyby tak nie było, nie pisalibyśmy tutaj...Po drugie, co my im poradzimy, ze tam kryzys... Polakami ktos się przejmuje? Tym,ze 80 % naszych rodaków klepie biede? Ze musimy opuszczac domy i jechac za chlebem, bo w Polsce coraz rzadziej na niego stac? ...Dlatego będziemy ruszac w swiat tam gdzie czeka na nas praca. Tak jest w przypadku Hiszpanii i truskawek. Potrzebuja nas, przyjezdzaja do Polski, prowadzą spotkania rekrutacyjne, zamieszczają ogłoszenia w necie typu "zatrudnimy POLKI do pracy w HISZPANII", wyraznie pisze. Więc dajcie juz spokoj z tym odradzaniem wszystkim wkoło pracy w tym kraju, a najczęsciej robia to osoby, które tam własnie pracują i zyją. Ciekawe tylko, ze skoro tam jest tak zle, nie wroca pod polskie strzechy... Niech kazdy sam decyduje o tym gdzie chce pracowac...
To samo się tyczy Polski, a kryzys jaki jest teraz w Hiszpanii, dla nas byłby dobrobytem. - Naprawde?
To ja mam takie pytania: gdzie, jak i z czego zyjesz w Pl. ?
Co dla Ciebie znaczy slowo:
DOBROBYT ?
Skoro tam takie bezrobocie, to niech przestaną sprowadzac obcokrajowców (juz zreszta pisałam na temat kiedys) - wcale nie sprowadzaja!!! To 1. zlodzieje - zerujacy na rodakach albo 2. Firmy transportowe... - a to juz bylo poruszane w zeszlym roku dokladnie, prawda Panie Mario? Obiecalam Panu wtedy cos!
A jesli sprowadzaja, to KONKRETNYCH FACHOWCOW, ale i to juz nie...bo kasa pusta! WSZEDZIE!
Niech Hiszpanie się zabiora do roboty. Niech ubiorą gumiaki i wejdą w rajki truskawek... - i robia to! Nawet we Francji wyobraz sobie!!!
Po jaką cholerę rok rocznie na zbiory przyjezdza tyle tysięcy Extranjeros... - masz stare wiesci, to RAZ. A dwa - bo maja miekkie serca...albo stracha - na 2 babka wrozyla... ;-)
Prowadzą nabory - Nie no! Pan Mario prowadzi NABORY...A On - jak juz DAAAWNO wiemy, ma firme TRANSPORTOWA!!!
Zarabia na PRZEWOZACH.
Dlaczego więc mamy nie skorzystac z mozliwosci zarobku - to samo mysli np. P.Mario ...He, he...
Nie nasza wina, ze w Polsce jest jak jest. - ani nie moja, ze w Hiszpanii W TEJ CHWILI jest - jak jest, a czego Ty absolutnie nie przyjmujesz do wiadomosci....!!!
Gdyby było inaczej, nikt by nie opuszczał swoich rodzin, kraju i nie ruszał w nieznane, często bez znajomosci języka do cięzkiej roboty...- no wlasnie: gdyby tu, w Hiszpanii bylo dobrze, albo chociaz tak samo jak w Pl tez bym nie odradzala wyjazdu!!! Ale tu nie jest tylko zle...
TU JEST TRAGICZNIE!!!
Dlatego niedobrze mi się robi czytajac wpisy -
takie jak Twoje!!!
"W Hiszpanii kryzys i bieda" itd - to cytat...i
JEDYNA PRAWDA!!!
Sami nas zapraszają - naprawde? A Ciebie KTO TAM ZAPRASZAL?
( Od lat SAMA NA SILE SIE TAM PCHASZ!!!- zob. wpisy od stycznia 2010 roku...a juz wtedy pisalas, ze bylas tam juz 3x!!!!)
Tym,ze 80 % naszych rodaków klepie biede? Ze musimy opuszczac domy i jechac za chlebem, bo w Polsce coraz rzadziej na niego stac? ...Dlatego będziemy ruszac w swiat tam gdzie czeka na nas praca.- a to Hiszpanach? Bo wlasnie 8.stycznia wyjechala moja sasiadka - KOCHANA SASIADKA HISZPANKA - do pracy w W.B. ...
Wiesz ilu Hiszpanow opusilo swoj kraj w zeszlym roku - za chlebem?
Wiesz ilu straciolo mieszkanie?
Wiesz ilu mieszka na ulicy?
Wiesz ilu zywi sie "odpadkami" i grzebiac w smietnikach?
A ilu chodzi po ryz, mleko czy chleb do Czeronwgo Krzyza i innych instytucji pomocy spolecznej?
Itd...
POJECIA NIE MASZ!
Potrzebuja nas, przyjezdzaja do Polski, prowadzą spotkania rekrutacyjne, zamieszczają ogłoszenia w necie typu "zatrudnimy POLKI do pracy w HISZPANII", wyraznie pisze. - a to juz wyzej wyjasnilam!!!
Albo zwykly rodak-zlodziej...albo po prostu Mario....czyli przewozy...
Dlatego będziemy ruszac w swiat tam gdzie czeka na nas praca. - to madre zdanie!!! ;-)
Tak jest w przypadku Hiszpanii - a tu sie baaardzo mylisz!!!! TO WLASNIE NIE JEST PRZYPADEK HISZPANII. No ale Ty - nie chcesz przyjac tego do wiadomosci... A betonu slowem to ja nie przebije...swiadoma tego jestem, spoko!
Więc dajcie juz spokoj z tym odradzaniem wszystkim wkoło pracy w tym kraju, a najczęsciej robia to osoby, które tam własnie pracują i zyją. - A co? Wolisz by informowal Cie ktos o pracy w Hiszpanii np. zyjacy w USA czy Kanadzie? Wtedy bys uiwrzyla???
No wybacz! Ale straszne bzdury wypisujesz....
Ciekawe tylko, ze skoro tam jest tak zle, nie wroca pod polskie strzechy... - wlasnie wracaja...Tu tez jestes baaardzo zle poinformowana:
W zeszlym roku (2012) do Pl. wrocilo z Hiszpanii : 1.675 polacos .
To oficjalne dane. Oczywiscie mowa o emigrantach, a nie takich jak Ty, temporero(a)s...
-----
AKTUALNE DANE:
- En España residen
47.265.321 personas
-
5.736.258 de 47.265.321 son extranjeros
-
12,14 % de la población de España es extranjera.
- Por nacionalidades, los extranjeros con más presencia en España son los
rumanos (897.203, el 25,6% del total), seguidos de los
marroquíes (788.563, el 13,7%),
ingleses (397.892, el 6,9%),
ecuatorianos (308.174, el 5,4%) y los
colombianos (246.345, el 4,3%).
- los ecuatorianos son el grupo más numeroso de extranjeros que el año pasado optó por abandonar España, con 52.536 ciudadanos que regresaron a su país, seguidos de los 26.831 colombianos y de los 13.062 bolivianos, 11.480 argentinos, 9.909 peruanos, 7.726 brasileños, 2.142 portugueses, 1.675 polacos y 866 franceses...
- en total,
126.227 extranjeros salieron de España en 2012.
Por otra:
- En diciembre de 2012 los parados superaban los
6.000.000
- el total de hogares españoles que tiene a
todos sus miembros activos en paro que ha llegado a la cifra de
1.737.900
- el desempleo se situó en el
26,6%
- En España, el
desempleo juvenil está en el
56,5%. - to dotyczy i Ciebie...bo masz...27 czy 28 lat...
Por otra...
W H. to teraz na porzadku dziennym:
1. Rebajas salariales del 20 al 35%
2. Reducción de hasta el 34% de las remuneraciones mínimas convencionales.
3. Despidos colectivos .
4. Incremento desproporcionado de la contratación informal o en negro .
5. Incremento horario de la jornada.
6. Itp
7.Itd...
Y mil casas más...
No ale , jak piszesz na zakonczenie:
Cytat:
Niech kazdy sam decyduje o tym gdzie chce pracowac...
Ale niech pozniej nie szuka pomocy w "Madrycie"....i niech sie nie ciska jak cos nie wyjdzie...
Ale PRZEDE WSZYSTKIM: Niech sie zabezpieczy na ewentualny powrot!!! No i oczywiscie niech nie robi sobie wielkich planow na wielkie pieniadze...bo tu ich po prostu nie ma...
Pozdrawiam ... goraco...
PS. Po drodze...ochlonelam... "Wyrzutki" z serwera TEZ mi w tym nieco...pomogly...
Tekst jest wiec baaardzo spokojny... :-)