Praca sezonowa przy zbieraniu cytrusów 2012 z Mariem

Temat przeniesiony do archwium.
331-360 z 1069
WITAM.BYŁEM NA ZBIORACH CYTRUSÓW 3 LATA TEMU WIĘC CHCIAŁBYM PODZIELIĆ SIĘ SWOIM DOSWIADCZENIEM Z TEJ PRACY.W 99% TO PRACA NA AKORD GDZIE JEST PŁACONE OD ZEBRANEJ SKRZYNKI OWOCÓW(20 KG POMARANCZY ZA 0,70 EUR LUB 25 KG MANDARYNEK ZA 1,40EUR).NIGDY SIĘ NIE ZDARZA ABY ZRYW ODBYWAŁ SIĘ TYLKO U JEDNEGO PLANTATORA.CZASAMI PLANTACJE SĄ ODDALONE OD MIEJSCA ZAMIESZKANIA W ZNACZNYCH ODLEGŁOŚCIACH.ZAZWYCZAJ PLANTATOR MA PODPISANĄ UMOWĘ Z JAKIMŚ KONKRETNY SKUPEM LUB PRZETWÓRNIA A TA ZA POŚREDNICTWEM AGENCJI PRACY TYMCZASOWEJ WERBUJE PRACOWNIKÓW I TO TA AGENCJA PRACY PŁACI PRACOWNIKOM ZA ZEBRANE SKRZYNKI.KOSZT PALIWA ZUŻYTEGO NA DOJAZD NA PLANTACJE I Z POWROTEM DO MIEJSCA POBYTU JEST DZIELONY NA ILOŚC OSÓB ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W BUSIE(ŚREDNIO OKOŁO 30 EURO TYGODNIOWO).ZAROBEK DZIENNY UZALEŻNIONY JEST OD WPRAWY DANEGO PRACOWNIKA JAK I OD ILOŚCI SKRZYNEK JAKIE SĄ PRZEZNACZONE DO ZAPEŁNIENIA(ZALEZY TO OD ILOŚCI SKRZYNEK JAKIE MOŻE POMIEŚCIĆ SAMOCHÓD CIĘZAROWY) JAK TAKŻE OD ILOŚCI BRYGAD ODDELEGOWANYCH PRZEZ AGENCJE NA DANĄ PLANTACJE.CZYM WIĘCEJ LUDZI NA POLU TYM MNIEJSZY ZAZWYCZAJ ZAROBEK DLATEGO ŻE PRZYPADA MNIEJ SKRZYNEK NA 1 OSOBĘ.PRAWIE ZAWSZE TRZEBA ZRYWAĆ OWOCE ODPOWIEDNIEGO KALIBRU WSKAZANEGO PRZEZ PRZETWÓRNIE. TEGO PILNUJA BRYGADZIŚCI JAK I ODDELEGOWANA OSOBA PRZEZ PRZETWÓRNIE.PRACOWNICY DO SPRAWDZANIA WIELKOŚCI OWOCÓW SĄ WYPOSAŻENI W KALIBRATOR.CZASAMI DOJAZD NA PLANTACJE JAK I Z POWROTEM ZAJMUJĄ WIECEJ CZASU JAK SAMA PRACA NA POLU.NAJDALSZE POLE NA KTÓRYM ZRYWALIŚMY MANDARYNKI MIEŚCIŁO SIĘ AŻ 280KM W JEDŃĄ STRONE!!!AGENCJE PRACY PŁACĄ DOPIERO PO 3 TYGODNIACH OD ROZPOCZĘCIA PRACY ZA PIERWSZE 2 TYGODNIE, ZOSTAWIAJĄC SOBIE 1 TYDZIEŃ W RAMACH KAUCJI np. ZA EWENTUALNE POWSTAŁE SZKODY NA KWATERZE.NAJWIĘKSZE ZBIORY SĄ OD LISTOPADA DO KOŃCA STYCZNIA.WIELKICH KOKOSÓW RACZEJ NIE ZAROBIMY.JEZELI UDA NAM SIĘ ODŁOZYC 300 DO 400 EURO MIESIĘCZNIE TO BĘDZIE SUKCES.WIELU REZYGNUJE JUŻ Z PRACY PO 2-3 TYGODNIACH.CZĘSTO NIE DOPISUJE TEZ POGODA.NIE MOZNA ZBIERAĆ ANI MOKRYCH ANI ZMARŻNIĘTYCH OWOCÓWA GDYZ PRZYMROZKI PRZY GRUNTOWE TAKŻE TAM WYSTĘPUJĄ.MĘŻCZYZNI GRATISOWO MUSZĄ ZAŁADOWYWAĆ SKRZYNKI NA SAMOCHÓD.JEZELI CHODZI O ZAKWATEROWANIE TO NIE MOGŁEM NARZEKAĆ PONIEWAZ MIESZKALIŚMY JAKIEŚ 200 METRÓW OD MORZA W MIEJSCOWOŚCI XERACO LA PLAYA JAKIES 30KM ZA VALENCIA. PŁACILISMY 120 EURO MIESIĘCZNIE.PO TYM JAK ZACZELI WYKRUSZAŚ SIE POLACY TO DOKOPTOWANO NAM MURZYNÓW Z SENEGALU I MALI. AŻ W KONCU NAS Z DWOMA ROSJANAMI ZOSTAŁO 5 A ICH BYŁO12.OGÓLNIE PRACA NIE BYŁA NAJGORSZA.POZDRAWIAM
też jechales z ohp ??
Witam my z żoną mamy potwierdzenie wpłaty zaliczki z wpisem '' rezerwacja miejsca w autobusie''no i oczywiście te dane które Mario podał. A tak nawiasem mówiąc OHP to instytucja państwowa to ją za dupe jak coś nie wypali.
my nie mamy potwierdzenia wpłaty zaliczki z wpisem '' rezerwacja miejsca w autobusie''. Jak to dostaliście?
jakos moja dziewczyna 5lat jezdzila i mowi ze sie nie spotkala z praca na cytrusach na akord.praca byla zawsze na dniowki..dawali jakas norme skrzynek i dziewczyny ja wyrabialy czasem w 5h czasem w 8 to zalezalo od drzewek owocow itp ale nigdy nie na typowy akord..byla w punta umbria, leppe.ps. ten malutki luiz z oficyny cartaya to faktycznie oszust..radze trzymac sie od typa z daleka..a co do samego wyjazdu na cytrusy to jakos watpie zeby sie udalo..termin co chwila przekladany..kase ktora mialem odlozona na wyjazd juz wydalem bo z czegos trzeba zyc..;/
my na przelewie sami wpisaliśmy tytuł wpłaty,do tego puszczony został fax no i w OHP ELBLĄG potwierdzili naszą wpłatę dla Mario.
także wszystko jak w prokuraturze ;)
ja czekam do końca marca a później.... nie mam pojęcia;) ale na pewno dalej czekać nie będę
Moim zdaniem już powinniśmy dostać smsy. Najwyzszy czas abyśmy chyba zaczeli prace na cytrusach?Jak myślicie? jest ktoś z zachodniopomorskiego?
witam. ja pisałem 19 marca do maria to odpisał że wyjazd będzie koniec marca początek kwietnia.
Witam wszystkich też wybieram sie na cytrusy
Jestem z zachodniopomorskiego czekam na info od Mario,lecz cisza jak makiem zasiał
Czy ma ktoś jakieś pojęcie kiedy?co?gdzie?jak?
pozdrawiam(:
Ja pisałam do Maria 2 dni temu i nic mi jeszce nie odpisał...
Mozna wiedziec skąd dokladnie jesteś bo ja z chłopakiem z Dębna... i szczerze mówiac lekko wkurza nas to czekanie na tego cholernego smsa...
o ile pamietam ten drugi rzut cytrusów, bo pierwszy jest jakos jesien zima, pojawial sie nieco pozniej cos okolo poznego kwietnia a pozatym jak bedzie lipna pogoda, czyli deszcz , to sie tez nie zbiera, owoce musza byc suche a wam nikt za przestój nie zaplaci, wiec na tym interesie mozna niewiele zarobic.
Witam. Wszyscy pisza o trusawkach a nikt nawet Mario nie pisze nic o wyjezdzie na cytrusy? Zapomnieli o nas...? Brak jakiejkolwiek informacji. Tak nie powinno byc. O co tu chodzi...? Co o tym myslicie?
wogole pewnie nie bedzie wyjazdu na cytrusy bo sobie debil nabral zaliczek od polakow a na miejscu napewno rumunow sobie znalazl i nas zwodzi..jutro rano jade do OHP zrobie im takie pieklo...
Obyś nie miał racji... My na razie czekamy zobaczymy co się bedzie działo po niedzieli... Mamy nadzieje ze niedługo dostaniemy smsa o wyjezdzie. jak ktoś coś bedzie wiedział na temat cytrusów niech pisze na forum...
Pewnie to jeden wielki wał ,bez przesady wszyscy czekają a tu żadnych informacji , ja pisałam też do Maria z 3 dni temu i nic nie odp, nie wiem co o tym myśleć mamy koniec marca a tu cisza.
Czy wogóle ktos juz dostał smsa z tych co mają jechac na cytrusy?
Czy wie moze ktos jaki jest nr.gg,mario i ktos moze jedzie z Bielska- BIalej lub okolic na cytrusy
Mario cordialca 32915830 to numer gg
Dzieki jaan90 a wszyscy jada na cytrusy parami pzdr
Nie ma za co. Jakbyś coś wiedziala Eyla na temat wyjazdu to daj znać...
dowiedziałam sie że wyjazd może byc w środe ale nie jest to potwierdzone więc nie wiem czy sie nastawiac na tak czy na nie bardziej
ciekawe tylko w która... środe...?
no fakt tego to nie wiem
w ostatnią środe... te zbieranie cytrusów chyba zakończy się u mnie pod jabłonią jesiennym popołudniem przy świerzym joincie...
Fajnie by bylo jakby termin sie potwierdzil niezależnie od tego czy to ta sroda czy przyszła
a skąd pomysł że środa?
Ten sms chyba nigdy nie przyjdzie... czekamy i ciagle cisza
edytowany przez jaan90: 26 mar 2012
Temat przeniesiony do archwium.
331-360 z 1069