praca huelva truskawki 3

Temat przeniesiony do archwium.
781-810 z 2830
Kontraktu nie mam, bo ja jeszcze nie zdecydowałam się na wyjazd, jestem zupełnie zielona dlatego szukam więcej informacji, ale dziękuję bardzo za zainteresowanie
to chyba pierwszy rok tam bys jechała tak .Powiem ci tak jest tam super ja mam dobrze nie nazekam na nic jak mam siedziec tutaj bez pracy to wole tam pojechac jest ciezko w pierwszych dniach ale da sie wytrzymac juz później.Jedz jezeli masz okazje..a Propo skąd jestes?
hej Muy contento!podaj maila jesli mozesz,to Ci odpisze.saludos.
A ja pracowałam w restauracji i bylo świetnnie, jako kelnerka najpierw późńiej jako barmanka, jeżdzę tylko na wakacje do takiej niewielkiej, przecudownej miejscowości turystycznej do której latem przyjeżdża szczególnie dużo angoli i naprawdę praca była dla mnie przyjemnościa poznałam mnóstwo ludzi i dobrze się bawiłam, w tym roku jade znów.Polecam taki charakter pracy.
mail : [email]
mail : [email]
Dzieki serdeczne!
Dolnośląskie, koło Kłodzka, tak jechałabym pierwszy raz, ale jak czytam wypowiedzi to trochę się waham, ale raczej pojadę, osoba która tam już jest zapewnia mnie że jest w porządku. A Ty gdzie dokładnie wyjeżdżasz, na jaką plantację?
Do ALGA PRACA.Czy beda organizowane nabory mezczyzn w okolicach marca lub kwietnia.Oferujecie tylko zbiory truskawek,czy innych owocow takze?Prosze o wiecej informacji.
ja jade niedaleko mazagonu gdzies ok 4 km mam tam fajnie Jak sama nie wyjedziesz to nie zobaczysz jak tam jest ale jedz.
Witam mam pytanko. Czy ktos wybiera sie do Huelvy na truskawki z okolic Mielca.Moze ktos już tam był i wie jak tam jest. Ja jade pierwszy raz i jestem ciekawa jakie warunki pracy tam panuja bardzo prosze o odpowiedź. Z góry dziekuje.
Witam mam pytanko. Czy ktos wybiera sie do Huelvy na truskawki z okolic Mielca.Moze ktos już tam był i wie jak tam jest. Ja jade pierwszy raz i jestem ciekawa jakie warunki pracy tam panuja bardzo prosze o odpowiedź. Z góry dziekuje.
Do Inka37 czesc a masz kontrakt wiesz moze dokładnie gdzie jedziesz i przez jakie bióro???
WITAM WSZYSTKICH FORUMOWICZóW jutro wyjeżdzam do Hiszpanii(Wrocław PKS 15.00)moze jest ktoś kto też jutro jedzie?
Witam, czy ktoś moze wie kiedy Bruxo bedzie organizował wyjazd z Fres Palos??
DO BRUXO
Czy przysły już może listy imienne z Moguera????przeraża mnie ta zima która sie dziś ponoć zaczyna na dobre....czas najwyższy na zmiane klimatu...
zazdroszcze Ci.Powodzonka.
zazdroszcze Ci.Powodzonka.
Ja mam zamiar ale trochę później, a możesz napisać gdzie się jedziesz dokładnie, też na zbiory? Pozdrawiam i życzę szczęścia.
Do bbeeaattaa. Ja mam zamiar, ale trochę później, a możesz napisać gdzie jedziesz i też na zbiory? Pozdrawiam i życzę szczęścia.
Truskaweczki sa juz zbierane ale jak to bywa w styczniu i w lutym te zbiory sa jeszcze małe.Najwiekszy wysyp to marzec kwiecien.Dziewczyny powoli sie zjezdzaja :)))))
pozdrawiam wszystkie oczekujace
Cześc-jadę do ALFREDO Citricola San Jorge 43 Mazagon-nasza finka-Huelva jadąc nie przez Palos z Mazagonu do Huelvy
Tak jadę na zbiory truskawek!Jestem z Parowej koło Bolesławca-może ktoś jest z moich okolic?
witam wszystkich. Podpisałam wstepny kontrakt z SOCIEDAD COOPERATIVA ANDALUZA SANTA MARIA DE LA RABINA CORA, miejsce pracy prowincja Huelva miejscowosc Palos de la Frotera lub Moguer, czy ktos może mi cos powiedziec na tem,at tego pracodawcy?? Czy ktos juz z nimi wyjezdzal?? Jade pierwszy raz, wyjazdy ponoc w polowie lutego. Prosze o odpowiedz nie ukrywam troche sie boje....
Podpisałas kontrakt z koperatywa Cora do której naleza rolnicy -pracodawcy hiszpanscy. Wyglada to tak ze przyjezdzasz na miejsce tzn do siedziby CORA i tam przyjezdzaja rolnicy którzy potrzebuja dziewczyn do pracy i jestescie do nich przydzielane.Jeden chce 5 kobiet inny 15 a inny 2-3 . Tak wiec mozna trafic w rozne miejsce bo rolnicy maja w roznych miejscach plantacje, najwiecej jest ich w okolicach palos,moguer mazagon.Mozesz mieszkac w miescie a mozesz na polu.Radze poczytac forum dokładnie i znajdziesz wiele informacji ciekawych.
http://www.hiszpanski.ang.pl/praca_huelva_truskawki2_4285.html
jak sie komus nie chce czytac forum to moze napisze w skrócie........
Tak wiec wsiadacie w autobus w Polsce wysiadacie w Hiszpanii , potem jestescie przydzielane na plantacje do rolników, czesc pojedzie do mieszkan w miasteczkach a czesc na campo (pole) ja osobiscie polecam mieszkanie na polu, blisko do pracy mozna dłuzej pospac:)))))
Na miejscu moze sie okazac ze sa juz polki , zawsze Wam powiedza jaki szef, jak pracowac, czego unikac.Moga byc równiez rumunki, rumunii, bulgarki .
Przewaznie pracujemy przy truskawkach ale mozna trafic na plantacje malin, jezeli na truskawkach to przewaznie w tunelach foliowych.Do pracy dostajemy wózek na którym układamy skrzyneczki i zbieramy z ogonkami, sliczne czerwone truskaweczki, na pewno w pierwszych dniach beda Was uczyc jak zbierac.
Obowiazkowo zabierzcie gumowce, tunele sa nawadniane jest tam czesto błoto.
Na jednych plantacjach szef wprowadza limity zbierania skrzynek na innych tego nie ma, na jednych jest okres probny a na innych nie ma to juz zalezy gdzie trafimy. GDYBY SIE ZDARZYLO ZE SZEF CHCE ODESŁAC NAS DO DOMU BO STWIERDZI ZE SIE NIE NADAJEMY , SKONTAKTUJCIE SIE Z KORPORACJA SA TAM OSOBY CO MÓWIA PO POLSKU POPROSCIE O ZMIANE MIEJSCA.
Praca jest przewaznie od stycznia do czerwca ale...... najwiekszy wysyp to koncówka marca, caly kwiecien i polowa maja, wtedy czesto sa nadgodziny za ktore szef dodatkowo placi.Po zbiorach czesto jest sprzatanie pola tzn skadanie foli, wyrywanie reszty sadzonek dlatego mozna popracowac nawet do 20 czerwca.
W kazdym miasteczku sa sklepiki i spore markety (typu nasza biedronka) sa miejsca skad mozemy dzwonic do polski i wysylac zarobione pieniazki.
Domki sa wyposazone we wszystkie niezbedne rzeczy, my tylko placimy za gaz.Domki sa wielo osobowe tzn 6-20 osobowe.Jest kuchnia łazienka czasami dwie jak jest duzy domek , sa naczynia ale warto zabrac swoj kubek talerzyk sztucce.Jest lodowka, pralka (nie wszedzie) sa dziewczyny co maja zmywarke ja tez mialam ale byla bardzo stara i naczynia wolałysmy myc normalnie.W domkach sa czesto lozka pietrowe i brak szaf to chyba najwiekszy problem pracodawcow hiszpanskich bo nie rozumieja ze polki maja sporo ciuchow i gdzies to musza powiescic a nie trzymac w torbach , sa koce dlatego ja zawsze pisałam ze najlepiej zabrac ze soba spiwór bo noce i poranki sa chlodne a po za tym milo przytulic sie do czegos swojego.
Jezeli chodzi o jedzenie to zabierzcie z Polski cos na pierwsze przetrwanie w hiszpanii jest jedzenie troszke drozsze ale jest :))))
Jak ma sie daleko do miasta to szef raz w tygodniu ma OBOWIAZEK was zawiesc na zakupy. WALCZCIE O TO. Ja zamiast jedzenia bralam wieccej kosmetykow bo sa one w hiszpanii drozsze.
Szef powinnien zalozyc Wam konto w banku tez o to walczcie. Trzymajcie bezpiecznie karte lub ksiazeczke do bankomatu,jezeli ktos musi wysylac pieniazki do Polski to najlepiej w banku sa male prowizje ale banki hiszpanskie krotko pracuja i czesto nie mamy jak. Jak zamierzacie pieniazki zawiesc do polski to wyplacie w ostatnim dniu szef was powinnien tez zawiesc do banku i dobrze schowajcie.
I pamietajcie dziewczyny sa korporacje do ktorych Wasz szef nalezy jak Wam bedzie zle nie wstydzcie sie zadzwonic czy zawiadomic ze u Was zle sie dzieje, Walczcie o dobre warunki pracy, walczcie o szacunek.
Zycze pwoodzenia i duzych zbiorów
czesc wszystkim czy ktos moze jedzie z Algi w nastepnym tygodniu 29 lub 30 do Hiszpanii
Do mnie przyszła już wiadomość od Bruxo,że dostali mój kontrakt imienny,ale ja akurat nie jadę,bo mam fajną pracę w Polsce, moje koleżanki wylatują już 30 stycznia do Moguer,troszeczkę im zazdroszczę (chociaż niekoniecznie pracy) ;)
Ja juz kontrakt miałam w grudniu ale chciałabym mniej wiecej wiedziec kiedy beda wyjazdy
Witam, mam pytanie, a co w sytuacji gdy w Hiszpanii zimno, bo właśnie tam też ponoć
teraz jest zimno, czy lepiej poczekać do II połowy lutego? i proszę mi poradzić co zabrać niezbędnego, jak się domyślam najlepiej spakować się do jedne dużej torby. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.
781-810 z 2830

»

Pomoc językowa