Witam!To co w tym roku dzieje sie w Hiszpani,to masakra.Ja pracowałam w hiszpani 4 sezony w Cartayi,jakies 30 km od Huelvy i zawsze była praca,zbierało sie maliny,truskawki,nektarynki,borówki i czarnice.Jezdziłam zawsze do tego samego szefa na własna reka biurem podrózy sindbad i nie było zadnych niedomowien i pobierania jakichs pieniedzy przez posrednika.W tym roku zostałam w polsce,bo moj szef wolał sobie wziasc Bułgarki,nie znaczy to ze zle pracowałam,wrecz przeciwnie.Tylko rzecz w tym ,ze Bułgarki mogły mu robic za darmo,na co ja nie mogłam się zgodzic i dlatego w tym roku nie przyjechałam.On nazywał to pomoca,dziekuje za taka pomoc,przez prawie miesiac wazyłysmy mu borowki,codziennie po 3,4 godziny po pracy.Mi zapłacił,bo musiał,ale bułgarki nie chciały pieniedzy,tak mówiły,ale oczywiscie bały sie o nie zapytac.Ogólnie rzecz biorac moj szef to okazał sie strasznym szmaciarzem,nie ma wogóle wstydu.One juz od grudnia tam sa,ale watpie czy cos zarobiły,napewno je wykorzystuje jak tylko moze,ale jak sie daja to ich problem.Jak niektórzy sie nie szanuja to tak maja,one mu jeszcze po pracy auto za darmo myły,wyobrazacie sobie.Do hiszpani co rusz to mniej polek przyjezdza,wypieraja nas inne mniejszosci(Rumunki,Bułgarki).A co do pracy napewno jest,w tamtym roku gorzej padało prawie cały grudzien ,styczen i Luty i praca była.Rzecz w tym,ze niektórzy szefowie maja tylko same truskawki,ktore sie w połowie maja koncza,wiec za bardzo juz sie nie opłaca jechac.Ale z tego co wiem Hiszpanie przeżucaja sie teraz na Arandano(borówki) i sadza coraz mniej truskawek,tam gdzie ja pracowałam tak jest,nie wiem jak gdzie indziej.Borówki zaczynaja sie pod koniec kwietnia a zbiera sie je ponad miesiac.Sa bardziej opłacalne niz truskawki.Kampania jest dłuzsza ale nie potrzebuja tylu ludzi,bo mozna powiedziec ze jest rozłożona w czasie,jedno sie zaczyna drugie sie konczy.Tak wiec na truskawki nie radze jechac,bo juz jest zdecydowanie za pozno,tylko stracicie pieniadze i nic nie zarobicie.Tylko nie potrzebnie dacie zarobic przewoznikowi.Pozdrawiam:)