praca huelva truskawki 3

Temat przeniesiony do archwium.
1681-1710 z 2830
hej,mam pytanie czy był ktoś na zbiorach morel??Bo zastanawiam sie czy jechac bo nie wiem jak to wygląda:)Proszę o kontakt jak ktoś wie cos na ten temat.6289831
cześć szukam pomocy. Byłam w Hiszpanii na truskawkach ale nie płaciłam tam żadnych składek, czy mam je zapłacić w Polsce czy wogóle nic z tym nie robić. proszę o szybką odpowiedź kogokolwiek.
PROSZę O POMOC
WRóCIłAM Z HISZPANII W KWIETNIU I NIE PłACIłAM TAM żADNYCH SKłADEK, CZY MUSZE SIę ROZLICZYć Z URZęDEM SKARBOWYM W POLSCE???? TERAZ JEST JUż SIERPIEń I JA NADAL NIE WIEM CO MAM Z TYM ZROBIC. W URZęDZIE PRACY TEż NIC NIE POWIEDZIELI. PROSZę O MOżLIWIE SZYBKą ODPOWIEDź. ZDESPEROWANA
to wszystko zalezy od tego jak dlugo bylas w hiszpani i czy przed przyjazdem pracowalas w polsce.jesli w ubieglym roku nie pracowalas w polsce to nie musisz sie rozliczac z urzedem.natomiast jesli w tym roku podejmiesz prace w polsce to w nastepnym przy rozliczeniu bedziesz musiala podac takze zarobki hiszpanskie.
ja nigdzie nie pracowałam jeszcze tylko staż mam skończony w 2007 roku i to było wszystko. teraz szukam pracy u nas w polsce. dzięki za odpowiedź. dobrze jak ktoś coś wie na ten temat. A w hiszpanii byłam tylko 2,5 miesiąca.
CZY BYł KTOś NA ZBIORACH WINOGRON W HISZPANII Z FIRMY "DROMADER"??? WYJAZDY SA NA POCZąTKU WRZEśNIA CZY KTOś MOżE JEDZIE??? CZY BILET W OBIE STRONY JEST OPłACANY PRZEZ PRACODAWCę???? PROSZę O ODPOWIEDź
hej.od dłuższego czasu szukam pracy w zbiorach w hiszpanii,chętnię bym pojechała z tobą ,czy możesz mi polecić tą pracę,ile czasu potrzeba na załatwienie formalności,jeszcze w tym roku chcę wyjechac,pozdrawiam serdecznie.
Czesc, pozdrowienia z Andaluzji. Plantatorzy szykują pola pod sadzonki truskawek, przyjezdzaja sadzonkowicze, pogoda przyzwoita i jakoś czas leci powoli. Na innych plantacjach trwa zbiór mandarynek. Tyle wiadomosci :-)

Czy ktoś zna jakieś inne fora na temat pracy w Hiszpanii ?
witam...
jaka jest ta miejscowosc Huelva?
hejka Huelva podzielona jest na prowincje. ogólnie nie jest najgorzej tylko jak trafisz na same truskawki to mozesz nie wytrzymac na kregosłup. ja byłam w tym roku niby miałam zbierac truskawki a trafilam na maliny i bylo dobrze. jedź na cytrusy od stycznia ja jade tam 1 raz i chce zobaczyc jak jest.wejdz na wup w gdansku tam wszystko pisze. rekrutacje jeszcze w tym roku maja byc ja czekam na telefon. pozdro
jestem z lodzi i tu w lodzkim up jest wyjazd na cytrusy w pazdzierniku,zapisalam sie......warto??to moj pierwszy bylby wyjazd....opiszcie mi cos o tym....
rozi-22 jesli jedziesz do Huelva na cytrusy to moze sie spotkamy,bo ja mam rozmowe 14 pazdziernika i wyjazd jest tez w pazdzierniku...odezwij sie..pozdrawiam
no hej ja jestem z kujawsko-pomorskiego i zapisalam sie do wup gdansk jade sama niestety ale gdzies w styczniu mam nadzieje bo jeszcze telefonu nie mam bo jest za wcześnie szkoda ze nie jedziesz poźniej. ciekawe jak bedzie...
ja mam ozmowe 14 pazdziernika wiec jak wyjade to sie moze spotkamy mam na imie Paulina
to moje [gg]
rozi napisz mi jeszcze raz wiadomosc na gg bo nie zapisalam twojego numeru;/
dzieki
MAM PROBLEM.....
moze mi ktos wyjasnic. gdzie i jak zalatwia sie zasilki dla samotnej matki, i w jakich okolicznosciach sa one udzielane. szukalam w necie ale nic na ten temat nie znalazlam, sa tylko zasilki rodzinne.
zapomialam....... moje [gg]
Przewóz osób Huelva - lotniska
Gdyby ktoś miał problemy z dostaniem się z pobliskich lotnisk (Sevilla, Jerez, Faro) w rejony Huelvy lub w odwrotną stronę, służę pomocą. Mam samochód typu miniwan, mogę przewieźć cztrey osoby plus cztery torby. Czekam na lotnisku o wyznaczonej godzinie, dostarczam pod wskazany adres w regionie. Mniej chętnie, ale ewentualnie odbiorę trzy osoby z Madrytu z dworca autobusowego, jednak koszt przejazdu na takiej trasie jest dość duży. Mam dobry system GPS, mieszkam na miejscu. Kontak przez gadu-gadu 4215814
Witam Serdecznie!Ja i moja przyjaciólka poszukujemy pracy w okolicach Huelvy.Pracowałyśmy wcześniej przy zbiorach (truskawki,maliny,winogrono itp..)Mogłybyśmy jechać na pomarańcze ale może znajdzie się dobra duszyczka i pomoże nam znalezc inną prace.Możemy wyjechać w każdej chwili.
POZDRAWIAMY
Teraz jest chyba okres kiepski na znalezienie pracy. Zima, jeżeli w tym regionie coś takiego występuje. Skończyła, albo kończy się planta truskawki, niby są zbiory mandarynki, ale nie wiem na jaką skalę, wiem że są owoce na dżewach dojrzewające. Na początku lutego zaczną się truskawki, jeżeli chcecie, dajcie znać na moje gadu-gadu dam namiar na pewną, dużą i płacącą bez problemu firmę, zawsze mają za mało rąk do pracy więc na pewno praca się znajdzie, ale niestety nie teraz. Moje gg ciut wyżej.
Dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy!Wiem,że teraz trudno tam o prace,jedynie jak pisałeś mandarynki i pomarańcze!to bardzo ciężka praca i nie poleca nikomu.Od stycznia możemy jechać do naszego pracodawcy na frese(szef ok!praca i płaca tambien)Szukamy czegoś na teraz ale nie zbiór pomarańczy!!!!Pozdrawiamy Cieplutko:):)
Ja chciałaby wyjechac tak pod konec maja na jakis zbior czy ktos sie moze wybiera? ;) A i czy mogłabym dostac wiecej informacji na temat tych zbiorow w hiszpanii? Pozdrawiam
Nie mam pojęcia co się zaczyna zbierać w maju. Wtedy raczej zaczynają się wyjazdy po zbiorach truskawki. Na przełomie lipca i sierpnia były śliwki podobno. Myślę że ciężko będzie znaleźć coś na maj.
Nie wiem czy jakiś pomarańczy nie ma wtedy, ale będąc w Polsce ciężko będzie coś znaleźć na odległość.
hej piszesz że nie polecasz pomarańczy dlaczego? ? ja chciałam jechać ale czuje się przestraszona że nie polecasz nikomu. ja myślałam że truskawki sa gorsze od pomarańczy bo trzeba sie schylać, a jak się nie wyprostujesz ja tak mialam a truskawki mielismy raz w tygodniu bo reszta byla malin na szczescie.
Jezeli chodzi o południe hiszpanii to głownie truskawki,które zaczynaja sie we wrzesniu (planta), zbiory w grudniu do czerwca.Nektaryny, pomarancze marzec-czerwiec.Pomarancze i mandarynki zalezy od odmiany(mozna zbierac cały rok) styczen-marzec oliwki(najbardziej płatna praca), ale ciężko ja dostac bo hiszpanie czesto chca sami zbierac.
Od maja to juz najlepiej wybrac sie wyzej hiszpanii wtedy własnie sa sliwki, bakłazany,papryka najlepsze zbiory od lipca do listopada.
Praca przy pomaranczach jest ciężka, drzewka maja kolce i łatwo mozna sie poranic (ból straszny) i do tego czasami bardzo wysokie drzewa i trzeba dzwigac spore ciężary
Warto przeczytac cały watek o truskawkach, znajdziecie sporo info o takiej sezonowej pracy
Nie wiem czy ty Kasia zbierałaś pomarańcza, ale są drzewa z kolcami i bez, są niskie gdzie zrywa się z ziemi, są wyższe gdzie wchodzi się na pnie albo biega się z drabiną. U plantatorów którzy mają same cytrusy, zrywa się przeważnie na akord. Z drzewa obcina się owoce i wrzuca do torby w której mieści się około 10kg. Drzewa często rosną na usypanych pagórkach, albo na jakimś małym zboczu. O ile rodzaju terenu i wielkości drzew się nie wybiera, to torbę w którą się zbiera wcale nie trzeba napełniać po brzegi (a są przynajmniej 3 rozmiary). W okresie zimowo wiosennym, kiedy rano jest chłodno i jest rosa, jest bardzo zimno w ręce, ale to kwestia wprawy i opracowania dobrego ubrania - nieprzemakalne rękawiczki z grubej gumy, pod spodem wełniane albo wampirki dla izolacji i od rana cienka deszczówka, chroniąca przed wodą z liści. Zależnie od pola pomiędzy drzewkami jest sucho, albo błotko i trzeba chodzić w gumowcach.
dzięki za ostrzeżenie już raczej nie jade na pomarańcze to chyba wole się nie wyprostować na truskawkach i stawka jest pewna a tu nie wiadoma... a może wiecie coś na temat Cartaya i tego przedstawiciela tych cytrusów?
Tak, Marcin masz racje sa tez drzewka bez kolców, ale jest ich mało i szansa ze sie trafi na taka plantacje jest mała.:)))Ogolnie praca sezonowa przy zbiorach jest cięzka , najmniej jednak to chyba nektaryny i brzoskiwnie, fajnie sie zbiera, szybko i w miare przyjemnie :))
pozdrawiam
Cartaya to nazwa miejscowości, można zobaczyć w internecie, np na maps.google.com wpisać w wyszukiwanie. W Cartaji mieszka trochę Polaków z tego co słyszałem. Ciekawostka przyjeżdża tam na zgrupowania jedna z polskich dróżyn piłkarskich, nie wiem czy nie Wisła Kraków przypadkiem.
A odnośnie informacji na temat pracodawców - polecam nasza-klasa. Jest dużo osób z regionu, wystarczy w wyszukiwanie wpisać nazwę miejscowości np Cartaya i zapytać ludzi czy nie słyszeli o takim, a może nawet się uda że tam pracują.

Pozdrawiam serdecznie, u nas w dzień do 20'C, słonecznie ale wieje wiatr. W nocy 8-9'C czyli strasznie zimno :-)
Temat przeniesiony do archwium.
1681-1710 z 2830

»

Pomoc językowa