Praca sezonowa przy zbieraniu cytrusów 2012 z Mariem

Temat przeniesiony do archwium.
481-510 z 1069
a kto jedzie z okolic elbląga????????? katowice napewno tezpo swiętach powiedzała ta pani ze juz na truskawki wszyscy wyjechali teraz ruszaja z cytrusy zaraz po swientach to wszystkich sie dotyczyło
a ktos wie ile kosztuje karta startowa telrfoniczna w hiszpani?
numer do tej pani 5[tel]
Czy ktoś już coś wie? Pewnie podzielą nas tak jak dzielili truskawki, ciekawe ile jeszcze sobie poczekamy.
Też byśmy chcieli wiedzieć... może wkońcu po świętach pojedziemy...
A jak dzielili truskawki?
Cytat: jaan90
A jak dzielili truskawki?

Były trzy rodzaje truskawek. Pierwszy gatunek-układanie w plastikowe pojemniczki od razu na eksport.
Drugi gatunek-czyli takie niekształtne luzem w skrzynki,a małe ładne-osobno do wiaderka.
Wszystko na jednym wózku i wszystko w ekspresowym tempie.
Nie o to chodzilo. Hehe na truskawki jak potrzebowali 50 kobiet to tyle jechalo jak za tydzien chcieli 70 to jechalo tyle. Od 29 stycznia az do kwietnia mniej wiecej raz w tyg.
No właśnie o to chodziło
Aha w takim razie to a inaczej zrozumiałam :) Przyznaje się bez bicia ;)
Dobrze zrozumiałaś Kamila o to mi chodziło.
czyli rozumiem że wszystko ruszy PO świętach, ale ile po świętach, parę dni, tygodni?
Poza tym Wesołych Świąt moje drogie cytruski;)
Z tego, co rozmawiałam z Panem z WUP z Torunia oraz z Mariem to zaraz po Świętach cos powinno ruszyć.
tylko co? skoro wHiszpani jest tak okrutne,katastroficzne,GIGANTYCZNE bezrobocie jakiego nie bylo od wiekow,to bezrobocie jest najwyższe od 12 lat, czyli od czasu przyjęcia euro... bez pracy jest 5,4 miliona Hiszpanów, tj. 23 proc. populacji w wieku aktywności zawodowej. Liczba ta stanowi rekord bezrobocia w świecie uprzemysłowionym. Zrozumcie,ze bezrobocie w Hiszpanii bije światowe rekordy,szczegolnie mlodzi do 26 lat w tej grupie wiekowej jest49 proc bezrobotnych..czyli co drugi Hiszpan w wieku 26 latjest bezrobotny ..Hiszpania pobila rekord bezrobocia w świecie uprzemysłowionym. ...
http://www.polskatimes.pl/artykul/498560,dramatyczny-wzrost-bezrobocia-w-hiszpanii-wiecej-niz-polowa,id,t.html
Nawet do 10 euro na godzinę możesz zarobić pracując w holenderskim supermarkecie. Wśród wakatów oferowanych przez agencje nie brakuje zajęcia w należących do sieci magazynach dystrybucji towarów. http://biznes.interia.pl/prasa/news/holendrzy-szukaja-polakow-do-pracy-w-lodowkach,1762025
To temat cytrusów w Hiszpanii a nie supermarkietów w Holandii...
a my dalej nic ... wciaz brak smsa...
U nas tez. Czekamy
coś czuję że sobie jeszcze poczekamy
Nic nowego. Poza tym sa swieta jeszcze.
moze jutro cos sie dowiemy, bedzie juz po swietach i sie wkoncu cos ruszy...
Mysle ze mozliwe ze jutro bedzie cos wiadomo. Zobaczymy.
skąd te przypuszczenie?
Cytat: ewelinae-g
a ktos wie ile kosztuje karta startowa telrfoniczna w hiszpani?
Vodafone/Movistar ok 25, 30 euro.
a ile placa za godzine zrywania truskaqwek?????.. w Holandi jak widac placa 10 eu/h,.........' za truskawki' wiecej niz 35 eu dziennie nie zarobisz
Polki zbierające truskawki w Hiszpanii ofiarami agresji seksualnej

Wiele kobiet pracujących sezonowo przy zbiorach truskawek w okolicy Huelvy na południu Hiszpanii, w tym Polek, staje się ofiarami nadużyć seksualnych ze strony pracodawców - napisał dziennik "El Pais".. calosc http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,8009092,Polki_zbierajace_truskawki_w_Hiszpanii_ofiarami_agresji.html
skoro truskawki jeszcze wszystie nie wyjechaly to my cytrusy nie wiem kiedy wkoncu pojedziemy? sytuacja robi sie chora? kto cos wie?
Zadzwon do Maria,moze czegos sie dowiesz.
Temat przeniesiony do archwium.
481-510 z 1069