Praca sezonowa przy zbieraniu cytrusów 2012 z Mariem

Temat przeniesiony do archwium.
751-780 z 1069
to ciekawe czy ewentualnie dostanie się zwrot zliczki,ale też zdrowia napsuli tyle nerwów i nadziei
te cytrusy to wielka sciema, niedługo sie skonczy zbiór i dziadowsko ciezka robota malo platna, bo przy w miare szybkim zbieraniu wychodzi sie nieraz i 20 euro na dzien, juz nawet murzyni nie chca tam pracowac.
Ale za co brał pieniadze ten Mario? Za posrednictwo?
no dokładnie odrazu czeba było wpłacic żeby umowe spisać
no tak, ale w ogłoszeniu w OHP było to podkreślone jako poczet transportu.
on mówił że to takie zabezpieczenie wazie np deklaruje się 10 osób i zgłasza on tyle pracodawcy a jak ktoś zrezygnuje wogóle nie pojedzie to taka rekompensata
nom, tak dokładnie to tłumaczył, że to jest już zaliczka za przewóz, ale i zabezpieczenie, gdyby ktoś zrezygnował, dokładnie tak to było
no to dobrze pamiętam:) ale serio tak się w styczni cieszyłam na ten wyjazd ;/
tak myślę, że chyba każdy się cieszył...
ale dobrze powiedziane, to było w styczniu, lutym, początek marca
Orangena a heh jakby dali znać że odbędzie się ten wyjazd to jedziesz?
nie warto.. za duzo stracimy, a nie wiadomo co dalej z warunkami, ile trzeba bedzie placic za wszystko, a ile sie zarobi za dzien, ile bedziemy czasu mogli pracowac - 100% rezygnacja
dla tych co nie byli a chcą zobaczyc jak jest na plantacji truskawki
widzialam chyba wszystkie dostepne w internecie filmiki, i te z cordialci i te amatorskie i rozne takie czy zdjecia czy opisy :) zeby tam pojechac i napawac sie widokami, to tylko na wlasna kieszen, bo jadac na te zbiory nie byloby czasu
Cytat: Orangena
Kamila_26 ja już zrezygnowałam ok. tydz temu, ale babka z ohp nie chciała słuchać o zbieraniu nr kont, bo ona tego z "pracodawcą" nie ustalała.
To jak? Kiedy zbierasz te nr z danymi?

Dlatego trzeba "uderzać" prosto do Maria. Myslę, że warto zaczekać kilka dni, nie wiem 3-4 i np po długim majowym weekendzie wziąć się "do roboty".

Cytat: zdesperowana2
hah już Ci na e-maila odpisze wątpie w to szczerze my się z mężem zastanawiamy no i chyba zaras zadzwonie do tego mario bo tak przeciez nie moze byc

Ja pisałam kilkukrotnie na meila i mi odpisywał. Najlepiej dac mu wszystko czarno na białym, napisane. Wtedy niech się wypowie, odda kasę czy nie. Jak nie to pójdę do radcy prawnegoo poradę prawną jak to załatwić, no i najlepiej jakby było nas jak najwięcej.
no własnie czeba to przekalkulowac.a dzis znajomy dzwonił do maria to wyjazd napewno się odbędzie tylko jeszcze nie ma terminu ta sama śpiewka
Tak, napewno to ja rezygnuję, mam dość czekania.
to kiedy ciekawe bedzie wiedział... z tego co widziałam pogoda od ma byc ładna... zobaczymy... moze cos ruszy...
tez jestem za tym zbiorowym ja i chlopak mamy pokwitowanie wplaty na konto i ten kontrakt podpisany bo o ohp nam dawali do podpisu i skan dla mario wysylali i 9 maja mam spotkanie z radca prawnym i porusze ten temat bo to juz jest nie do wytrzymania.bo znajac ich to zapewne do 9 nie wyjedziemy.
no wy to możecie jakieś pokwitowanie jest a my z mężem nie mamy takie czekanie bez celowe.......
także ile już jest za zbiorowym?? minimum musi być 10 osób
no może i my ale chyba za daleko mieszkamy
ale wiecie co nie chodzi tu tylko o kase jestem taka zdenerwowana kazda para z nas miała jakieś cele i wogóle a u tak się potoczyło
i co dalej?? będziecie szukać nowych ofert pracy za granicą czy w Polsce zostajecie?
Zróbcie kopię (zapisane w wysłanych )mailów z ządaniem zwrotu pieniędzy, przypomnijcie sobie kiedy dzowniliscie do niego, kiedy pisaliscie na gg. Najlepiej spisac sobie po kolei- co i jak, ze spotkanie rekrutacyjne, ze w ohp, ze pobierane zaliczki, itd, itd i że brak kontaktu z pośrednikiem/ przewoznikiem/ przedstawicielem, czy tam za kogo on się podawał i NA KOMISARIAT POLICJI ZGŁOSIĆ JAKO WYŁUDZENIE. Komisariat musi być własciwy dla miejsca, gdzie miało wyłudzenie miejsce, czyli jesli robiliscie przelewa z domu - to wasz dzielnicowy czy tez najbliszy komisariat, jesli w siedzibie OHP to komisariat w którego rejonie znajduje się oddział OHP. W zgłoszeniu w skrócie opiszcie czego rzecz dotyczy i najwazniejsze ile razy prowbowaliscie skontaktowac się z przedstawicielem w sprawie regulacji tej pobranej kwoty pienięznej jednoczesnie zaznaczyc , ze ohp nie podejmuje się interwencji w sprawie kasy. Najlepiej tez, na piśmie złozyć do ohp zapytanie w jakim stopniu są odpowiedzialni za zaistniała sytuację. Wtedy oni muszą na papierze odpowiedziec, jakakolwiek ta odpowiedz bynie byla.
JA TEŻ MAM POTWIERDZENIE WPŁATY TAKŻE JESTEM ZA .... TYLKO JAK TO ZROBIĆ JAK KAŻDY GDZIE INDZIEJ MIESZKA
Cytat: Beata2019
JA TEŻ MAM POTWIERDZENIE WPŁATY TAKŻE JESTEM ZA .... TYLKO JAK TO ZROBIĆ JAK KAŻDY GDZIE INDZIEJ MIESZKA

Tym się na razie nie martw. Teraz najważniejsze jest zebranie jak największej ilości osób. Nawet jeśli każdy zgłosiłby na swój komisariat sprawę to wpłynie jednocześnie ileś tam takich samych oskarżeń, więc szansa realna odzyskania kasy się zwiększa z każdym nowym oskarżeniem. Myślę, że najpierw warto przede wszystkim wystosowac meila do maria z podpisaniem się osób chcacych odzyskać kasę pełnym nazwiskiem. Jeśli to nic nie da, wtedy na policję.
Kazdy zgłasza swój komisariat, ale wskazane dla sledztwa jest byscie znali osoby albo przynajmniej numery komisariatow innych w których ktos jeszcze zlozył zeznania, bo oni sie wtedy kontaktuja i dopisują ten fakt do sprawy.Tak wiec jesli ktos juz zglosi, niech poda na forum kontakt do siebie i najlepiej juz miedzy sobą telefonami przekazcie sobie informacje o swoim zgłoszeniu- swoje dane i komisariat i numer sprawy dla ułatwienia.
no to wszystko jasne...
Jak przeliczyłam to jest łącznie ok. 14 osób?
edytowany przez Orangena: 27 kwi 2012
gaga32 masz rację, tak trzeba będzie zrobić. Ale myślę, że najpierw najprościej napisac do Maria, w końcu deklarował zwrot kasy, tak?
tak.
Temat przeniesiony do archwium.
751-780 z 1069